Nagyon sok friss mentám van, mit lehet belőle csinálni teán kívül?





A fűszernövények frissen a legjobbak, így a menta is, de fogyaszthatod szárított formában is. Felhasználhatod ételek készítéséhez, pl: szószokhoz, húsokhoz, gyümölcslevesekhez, salátákhoz, italokhoz, édességekhez. Készíthetsz belőle teát is, mert fokozza a nyálelválasztást, így elősegíti az emésztést.
Extra tipp: Fagyaszd jégkockába és tedd a jégkockát a kedvenc frissítő italodba (pl: limonádéba, frissen
1. Citromos-mentás lazac, spárgás burgonyapüré
Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
15 dkg lazacfilé
só, fél citrom leve, apróra vágott menta, cukor- ízlés szerint
1 kávéskanál olaj
15 dkg főtt burgonya
15 dkg főtt spárga
1 evőkanálnyi 10%-os tejszín
3 isteni mentás recept
Elkészítés:
A citromos-mentás lazachoz, a lazacfilét 10 percre sózd be, dörzsöld be apróra vágott mentalevéllel és locsold meg fél citrom levével. Közben főzd meg a burgonyát is enyhén sós vízben. A spárgának forralj fel enyhén sós-cukros levet és főzd 10 percig. A lazacot 10 perc után mindkét oldalán süsd pici olajban 3-3 percig. A megfőtt burgonyához és spárgához add hozzá a tejszínt és pürésítsd őket kevés főzővízzel (fakanállal vagy mixerrel). Melegen a lazacfilével együtt fogyaszd. Vigyázz a szálkákra!
2. Mentás-csírás csirkeleves
Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
10 dkg kockázott csirkemell
1 kávéskanál olaj
5 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
1 evőkanál retekcsíra
1-1 evőkanál 10%-os tejszín, friss citromlé, apróra vágott mentalevél
só, őrölt bors - ízlés szerint
Elkészítés:
A kockázott csirkemellet csöppnyi olajon fehéredésig süsd meg, majd éppen ellepő vízmennyiséggel öntsd fel. Ízesítsd sóval, őrölt borssal. Adj hozzá 4 dl vizet, vékonyra karikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kockázott zellert. 15-20 perc alatt együtt főzd készre. Tálaláskor a tejszínt keverd ki a citromlével, mentával, és add hozzá a leveshez, majd szórd meg a retekcsírával. Jó melegen fogyaszd.
3. Mentás eper koktél
Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
10 dkg eper
1 dl 100%-s almalé
2 dl víz
1-1 teáskanál méz és apróra vágott friss mentalevél
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixszal vagy merülő mixerrel alaposan keverd össze, frissen fogyaszd!





Mentás frissítő reggeli
Hozzávalók:
5 deci Tropical gyümölcslé (Narancs-Ananász-Kókusz keveréke)
2 deci tej
2 evőkanál méz
1 zöldcitrom
apróra vágott menta
apróra vágott aszalt Ananász-papaya mix
A turmixgépbe öntöm a gyümölcslevet, utána belekanalazom a mézet, majd beleöntöm a tejet.
Hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és végül mindezeket összeturmixolom.
A kész levet 2 üvegpohárba töltöm és megszórom őket apróra vágott aszalt ananász-papaya mixszel és mentával.





Szörpöt is tudzs eltenni:
egy nagy csokor mentát leöntesz 1 liter meleg (nem forró) vizzel, belekarikázol egy citromot és hideg helyen állni hagy0d egy napot. Másnap leszüröd, 1 kiló cukrot belekeversz és felmelgited kb. 40-50 fokosra. Csavaros üvegekbe töltöd, azonnal lezárod. Hüvös helyen hónapokig eláll, szódával higitva nagyon finom.





Fűszeres narancs-saláta
Hozzávalók:
5 deka mandulabél
5 narancs
2 fej hagyma
4 evőkanálnyi + 10 evőkanálnyi olívaolaj
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanálnyi méz
2 kisebb citrom
10 deka magozott fekete olajbogyó
1 csupor friss menta
frissen őrölt bors
A mandulabelet egy száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom, majd lehúzom a tűzről, hogy a pirított mandulaszemek kihűljenek.
A narancsokat éles késsel meghámozom úgy, hogy ne csak vastag bundájukat, hanem fehér szöszeiket is levetkőzzék, aztán a gyümölcsöket vékony karikákra vágom. Ezután megpucolom a hagymákat, és amikor már mindkettőt hajszálvékonyra fölkarikáztam, megmelegítek 4 evőkanálnyi olíva olajat egy nagy serpenyőben. A serpenyőnek azért kell nagynak lennie, hogy ne zsúfolódjanak benne a hagymakarikák. Az olaj kellően erős hőfoka pedig azért fontos, hogy puhulás közben szép aranybarna színt kaphassanak.
A süldögélő hagymakarikákat folyamatosan kevergetem fakanállal, és 5 perc után, amikor azt látom és szagolom, hogy mindjárt készen vannak, rájuk kanalazok egy kis mézet és megszórom őket őrölt fahéjjal. A fahéjas mézet jól elkeverem, és ezzel együtt kb. 3 percig még tovább sütöm a hagymakarikákat. Így nemcsak a színük, de az ízük is karamelles lesz. Ha elkészültek, lehúzom a serpenyőt a tűzről, és a kezemen átszűrve megspriccelem a hagymát az egyik citrom felének a levével.
Az öntethez egy kis tálkában kézi habverővel összekeverem a megmaradt másfél citrom átszűrt levét 10 evőkanálnyi olívaolajjal. Utána félbevágom a kimagozott olajbogyókat, felaprítom a friss mentát, és mindkettőt félreteszem. Ilyenkor már a mandula is elég langyos ahhoz, hogy mozsárban könnyedén durvára törhessem.
Ezek után a saláta összeállítása annyiból áll, hogy előveszek 2 nagy tányért, és először igazságosan elosztom rajtuk a narancskarikákat. Aztán a gyümölcsöket megszórom manduladarabkákkal, elpötyögtetek rajtuk olajbogyó-feleket, és rájuk locsolom a citromos olívaolajat. Végül a tetejükbe púpozom a sült hagymakarikákat, majd meghintem őket az apróra vágott mentával, és íme, készen van az üdítő gyümölcs-vacsora.





Fetás - mentás omlett
Hozzávalók:
2 deka vaj
3 tojás
3 teáskanál tejszín
1 gerezd fokhagyma
5 deka fekete olajbogyó
5 deka dió
15 deka fetasajt
1 maréknyi mentalevél
só
frissen őrölt bors
Először megolvasztom a vajat egy kisebb serpenyőben.
Aztán feltöröm a tojásokat, kicsit megsózom őket, hozzájuk kanalazom a tejszínt, utána pedig belereszelem a fokhagymát, és az így összekevert tojásokat beleöntöm a serpenyőbe.
Utána lecsepegtetem, majd majd apróra vágom a fekete olajbogyót, aztán pedig mozsárban durvára töröm a diót. Ezzel az előkészületek nagyjából készen is vannak.
Gyorsan megfordítom az omlettet, és két perc után elzárom alatta a gázt.
Utána rámorzsolom a fetát, rászórom az olajbogyót, a diót, végül pedig egy kis apróra vágott mentalevél következik.
1 adag lesz belőle.





Mentás padlizsánsaláta
Hozzávalók:
A salátához:
30 deka padlizsán
1 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Az öntethez:
1 fokhagymagerezd
1 chilipaprika
4 evőkanál joghurt (10 deka)
1 marék friss mentalevél
A megmosott, szárazra törölt padlizsánról levágom a két végét, és 1/2 centis karikákra darabolom. A szeletek mindkét oldalát megkenem kevés olívaolajjal, és megsózom, megborsozom.
Ezután előveszem a 28 centi átmérőjű teflonserpenyőmet, felhevítem benne az olívaolajat, és anélkül, hogy túlzsúfolnám az edényt, oldalanként kb. 4-4 perc alatt átsütöm rajta a padlizsánszeleteket. Ez több menetet jelent egymás után, mert egyszerre nem fér bele minden padlizsánkarika az edénybe, de így legalább biztosra vehetem, hogy szépen aranybarnára pirulnak, és nem csak párolódnak egymáson a saját gőzükben. Ez nagyon fontos, mivel őrült különbség van a főtt és a sült padlizsán íze között!
Aztán elkészítem hozzá az öntetet.
Egy nagy keverőtálba öntöm a joghurtot, ezt követően a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszelem a lehéjazott fokhagymagerezdet is, és jöhet a chili. Félbevágom, kikaparom a magját, és vékonyra metélve beleszórom a fokhagymás pépbe. Végül jól összedolgozom az egészet.
Miután az öntettel elkészültem, beleforgatom a megsült padlizsánszeleteket, és apróra vágott mentával ízesítem.
1 adag lesz belőle.





Mentás narancsdesszert
Hozzávalók:
6 evőkanál méz (12 deka)
1,5 deci víz
1 nagy fahéjrúd
pár szem szegfűszeg
kb 1 kiló narancs (megtisztítva 50 deka)
2 marék friss mentalevél
30 deka joghurt
8 darab babapiskóta (4 deka)
A mézet, a vizet, a fahéjat és a szegfűszeget egy kisebb fazékba teszem, és kevergetve felforralom. Ha már rotyog, mérsékelem a lángot, és kb. 10 percig csendesen tovább gyöngyöztetem, hogy enyhén besűrűsödjön és szirupossá váljon.
Miközben ez lezajlik, meghámozom a narancsot, méghozzá nem is akárhogy, hanem a lehető legalaposabban. Ennél az édességnél ugyanis fontos, hogy a gyümölcsön egyetlenegy szösz se maradjon a fehér bundájukból, mert kesernyéssé válhatnak tőle. Fogom tehát a héjas narancsokat, és levágom a tetejüket, meg az aljukat. Ezután vágódeszkára ültetem óőket, és lassú forgatással lehántom az oldalukon maradt héjas-bundás részt úgy, hogy a végén már csak a színtiszta gyümölcshús marad meg belőlük. Lehet, hogy ez a módszer elsőre pocsékolásnak látszik, hiszen a levágott bundás héjon mindig marad némi gyümölcs, de egy kis gyakorlással könnyen elérhetjük, hogy ez minél kevesebb legyen. Az ellenben biztos, hogy ha így hámozzuk meg a narancsot, sohase marad rajta kesernyés bundaszösz.
Amikor végeztem a tisztítással, sorra kézbe veszem a narancsokat és filézem őket, vagyis kiszabadítom a gerezdeket a hártyából, majd beleteszem egy nagy tálba, és megnézem, mi a helyzet a fűszeres sziruppal.
Ha kellően sűrű, leveszem a tűzről, és ráöntöm a tálban várakozó narancsdarabokra. Ezután megvárom, hogy a szirupos narancs kihűljön, aztán pár órára – vagy akár egy fél napra is – beteszem a hűtőbe. Amikor már jól összeértek az ízei, kihalászom belőle a fahéjrudat, meg a szegfűszeget.
Végül apróra vágom a mentát, a joghurtba keverem, és következik a rétegezés. Előveszek 4 üvegpoharat, és felváltva kanalazok bele a fűszeres narancsból és a mentás joghurtból. Tálaláskor babapiskótát szoktam kínálni mellé.
4 adag lesz belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!