Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Nagyon sok friss mentám van,...

Nagyon sok friss mentám van, mit lehet belőle csinálni teán kívül?

Figyelt kérdés
2009. okt. 24. 10:11
 1/10 anonim válasza:
Koktélban nagyon fini
2009. okt. 24. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim válasza:
Mojito koktél :)
2009. okt. 24. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:

A fűszernövények frissen a legjobbak, így a menta is, de fogyaszthatod szárított formában is. Felhasználhatod ételek készítéséhez, pl: szószokhoz, húsokhoz, gyümölcslevesekhez, salátákhoz, italokhoz, édességekhez. Készíthetsz belőle teát is, mert fokozza a nyálelválasztást, így elősegíti az emésztést.

Extra tipp: Fagyaszd jégkockába és tedd a jégkockát a kedvenc frissítő italodba (pl: limonádéba, frissen


1. Citromos-mentás lazac, spárgás burgonyapüré

Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)

15 dkg lazacfilé

só, fél citrom leve, apróra vágott menta, cukor- ízlés szerint

1 kávéskanál olaj

15 dkg főtt burgonya

15 dkg főtt spárga

1 evőkanálnyi 10%-os tejszín


3 isteni mentás recept

Elkészítés:

A citromos-mentás lazachoz, a lazacfilét 10 percre sózd be, dörzsöld be apróra vágott mentalevéllel és locsold meg fél citrom levével. Közben főzd meg a burgonyát is enyhén sós vízben. A spárgának forralj fel enyhén sós-cukros levet és főzd 10 percig. A lazacot 10 perc után mindkét oldalán süsd pici olajban 3-3 percig. A megfőtt burgonyához és spárgához add hozzá a tejszínt és pürésítsd őket kevés főzővízzel (fakanállal vagy mixerrel). Melegen a lazacfilével együtt fogyaszd. Vigyázz a szálkákra!


2. Mentás-csírás csirkeleves


Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)

10 dkg kockázott csirkemell

1 kávéskanál olaj

5 dkg sárgarépa

5 dkg petrezselyemgyökér

5 dkg zeller

1 evőkanál retekcsíra

1-1 evőkanál 10%-os tejszín, friss citromlé, apróra vágott mentalevél

só, őrölt bors - ízlés szerint


Elkészítés:

A kockázott csirkemellet csöppnyi olajon fehéredésig süsd meg, majd éppen ellepő vízmennyiséggel öntsd fel. Ízesítsd sóval, őrölt borssal. Adj hozzá 4 dl vizet, vékonyra karikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kockázott zellert. 15-20 perc alatt együtt főzd készre. Tálaláskor a tejszínt keverd ki a citromlével, mentával, és add hozzá a leveshez, majd szórd meg a retekcsírával. Jó melegen fogyaszd.


3. Mentás eper koktél


Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)

10 dkg eper

1 dl 100%-s almalé

2 dl víz

1-1 teáskanál méz és apróra vágott friss mentalevél


Elkészítés:

A hozzávalókat turmixszal vagy merülő mixerrel alaposan keverd össze, frissen fogyaszd!

2009. okt. 24. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

Mentás frissítő reggeli


Hozzávalók:

5 deci Tropical gyümölcslé (Narancs-Ananász-Kókusz keveréke)

2 deci tej

2 evőkanál méz

1 zöldcitrom

apróra vágott menta

apróra vágott aszalt Ananász-papaya mix


A turmixgépbe öntöm a gyümölcslevet, utána belekanalazom a mézet, majd beleöntöm a tejet.

Hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és végül mindezeket összeturmixolom.

A kész levet 2 üvegpohárba töltöm és megszórom őket apróra vágott aszalt ananász-papaya mixszel és mentával.

2009. okt. 24. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

Szörpöt is tudzs eltenni:

egy nagy csokor mentát leöntesz 1 liter meleg (nem forró) vizzel, belekarikázol egy citromot és hideg helyen állni hagy0d egy napot. Másnap leszüröd, 1 kiló cukrot belekeversz és felmelgited kb. 40-50 fokosra. Csavaros üvegekbe töltöd, azonnal lezárod. Hüvös helyen hónapokig eláll, szódával higitva nagyon finom.

2009. okt. 24. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Fűszeres narancs-saláta


Hozzávalók:

5 deka mandulabél

5 narancs

2 fej hagyma

4 evőkanálnyi + 10 evőkanálnyi olívaolaj

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1 evőkanálnyi méz

2 kisebb citrom

10 deka magozott fekete olajbogyó

1 csupor friss menta

frissen őrölt bors


A mandulabelet egy száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom, majd lehúzom a tűzről, hogy a pirított mandulaszemek kihűljenek.

A narancsokat éles késsel meghámozom úgy, hogy ne csak vastag bundájukat, hanem fehér szöszeiket is levetkőzzék, aztán a gyümölcsöket vékony karikákra vágom. Ezután megpucolom a hagymákat, és amikor már mindkettőt hajszálvékonyra fölkarikáztam, megmelegítek 4 evőkanálnyi olíva olajat egy nagy serpenyőben. A serpenyőnek azért kell nagynak lennie, hogy ne zsúfolódjanak benne a hagymakarikák. Az olaj kellően erős hőfoka pedig azért fontos, hogy puhulás közben szép aranybarna színt kaphassanak.

A süldögélő hagymakarikákat folyamatosan kevergetem fakanállal, és 5 perc után, amikor azt látom és szagolom, hogy mindjárt készen vannak, rájuk kanalazok egy kis mézet és megszórom őket őrölt fahéjjal. A fahéjas mézet jól elkeverem, és ezzel együtt kb. 3 percig még tovább sütöm a hagymakarikákat. Így nemcsak a színük, de az ízük is karamelles lesz. Ha elkészültek, lehúzom a serpenyőt a tűzről, és a kezemen átszűrve megspriccelem a hagymát az egyik citrom felének a levével.

Az öntethez egy kis tálkában kézi habverővel összekeverem a megmaradt másfél citrom átszűrt levét 10 evőkanálnyi olívaolajjal. Utána félbevágom a kimagozott olajbogyókat, felaprítom a friss mentát, és mindkettőt félreteszem. Ilyenkor már a mandula is elég langyos ahhoz, hogy mozsárban könnyedén durvára törhessem.

Ezek után a saláta összeállítása annyiból áll, hogy előveszek 2 nagy tányért, és először igazságosan elosztom rajtuk a narancskarikákat. Aztán a gyümölcsöket megszórom manduladarabkákkal, elpötyögtetek rajtuk olajbogyó-feleket, és rájuk locsolom a citromos olívaolajat. Végül a tetejükbe púpozom a sült hagymakarikákat, majd meghintem őket az apróra vágott mentával, és íme, készen van az üdítő gyümölcs-vacsora.

2009. okt. 24. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Fetás - mentás omlett


Hozzávalók:

2 deka vaj

3 tojás

3 teáskanál tejszín

1 gerezd fokhagyma

5 deka fekete olajbogyó

5 deka dió

15 deka fetasajt

1 maréknyi mentalevél

frissen őrölt bors


Először megolvasztom a vajat egy kisebb serpenyőben.

Aztán feltöröm a tojásokat, kicsit megsózom őket, hozzájuk kanalazom a tejszínt, utána pedig belereszelem a fokhagymát, és az így összekevert tojásokat beleöntöm a serpenyőbe.

Utána lecsepegtetem, majd majd apróra vágom a fekete olajbogyót, aztán pedig mozsárban durvára töröm a diót. Ezzel az előkészületek nagyjából készen is vannak.

Gyorsan megfordítom az omlettet, és két perc után elzárom alatta a gázt.

Utána rámorzsolom a fetát, rászórom az olajbogyót, a diót, végül pedig egy kis apróra vágott mentalevél következik.

1 adag lesz belőle.

2009. okt. 24. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

Mentás padlizsánsaláta


Hozzávalók:

A salátához:

30 deka padlizsán

1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors

Az öntethez:

1 fokhagymagerezd

1 chilipaprika

4 evőkanál joghurt (10 deka)

1 marék friss mentalevél


A megmosott, szárazra törölt padlizsánról levágom a két végét, és 1/2 centis karikákra darabolom. A szeletek mindkét oldalát megkenem kevés olívaolajjal, és megsózom, megborsozom.

Ezután előveszem a 28 centi átmérőjű teflonserpenyőmet, felhevítem benne az olívaolajat, és anélkül, hogy túlzsúfolnám az edényt, oldalanként kb. 4-4 perc alatt átsütöm rajta a padlizsánszeleteket. Ez több menetet jelent egymás után, mert egyszerre nem fér bele minden padlizsánkarika az edénybe, de így legalább biztosra vehetem, hogy szépen aranybarnára pirulnak, és nem csak párolódnak egymáson a saját gőzükben. Ez nagyon fontos, mivel őrült különbség van a főtt és a sült padlizsán íze között!

Aztán elkészítem hozzá az öntetet.

Egy nagy keverőtálba öntöm a joghurtot, ezt követően a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszelem a lehéjazott fokhagymagerezdet is, és jöhet a chili. Félbevágom, kikaparom a magját, és vékonyra metélve beleszórom a fokhagymás pépbe. Végül jól összedolgozom az egészet.

Miután az öntettel elkészültem, beleforgatom a megsült padlizsánszeleteket, és apróra vágott mentával ízesítem.

1 adag lesz belőle.

2009. okt. 24. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Mentás narancsdesszert


Hozzávalók:

6 evőkanál méz (12 deka)

1,5 deci víz

1 nagy fahéjrúd

pár szem szegfűszeg

kb 1 kiló narancs (megtisztítva 50 deka)

2 marék friss mentalevél

30 deka joghurt

8 darab babapiskóta (4 deka)


A mézet, a vizet, a fahéjat és a szegfűszeget egy kisebb fazékba teszem, és kevergetve felforralom. Ha már rotyog, mérsékelem a lángot, és kb. 10 percig csendesen tovább gyöngyöztetem, hogy enyhén besűrűsödjön és szirupossá váljon.

Miközben ez lezajlik, meghámozom a narancsot, méghozzá nem is akárhogy, hanem a lehető legalaposabban. Ennél az édességnél ugyanis fontos, hogy a gyümölcsön egyetlenegy szösz se maradjon a fehér bundájukból, mert kesernyéssé válhatnak tőle. Fogom tehát a héjas narancsokat, és levágom a tetejüket, meg az aljukat. Ezután vágódeszkára ültetem óőket, és lassú forgatással lehántom az oldalukon maradt héjas-bundás részt úgy, hogy a végén már csak a színtiszta gyümölcshús marad meg belőlük. Lehet, hogy ez a módszer elsőre pocsékolásnak látszik, hiszen a levágott bundás héjon mindig marad némi gyümölcs, de egy kis gyakorlással könnyen elérhetjük, hogy ez minél kevesebb legyen. Az ellenben biztos, hogy ha így hámozzuk meg a narancsot, sohase marad rajta kesernyés bundaszösz.

Amikor végeztem a tisztítással, sorra kézbe veszem a narancsokat és filézem őket, vagyis kiszabadítom a gerezdeket a hártyából, majd beleteszem egy nagy tálba, és megnézem, mi a helyzet a fűszeres sziruppal.

Ha kellően sűrű, leveszem a tűzről, és ráöntöm a tálban várakozó narancsdarabokra. Ezután megvárom, hogy a szirupos narancs kihűljön, aztán pár órára – vagy akár egy fél napra is – beteszem a hűtőbe. Amikor már jól összeértek az ízei, kihalászom belőle a fahéjrudat, meg a szegfűszeget.

Végül apróra vágom a mentát, a joghurtba keverem, és következik a rétegezés. Előveszek 4 üvegpoharat, és felváltva kanalazok bele a fűszeres narancsból és a mentás joghurtból. Tálaláskor babapiskótát szoktam kínálni mellé.

4 adag lesz belőle.

2009. okt. 24. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
wow, köszi!
2009. okt. 24. 11:31

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!