Elektromos párolóedény vízgyűjtő edénye hamar megtelik. Hol rontottuk el? (bővebben lent)
na de mennyi idő alatt telik meg a kondenzvíz-gyűjtő edény? csak mert az normális, ha megtelik, hiszen a keletkezett pára lecsapódik, olyankor ki kell önteni, és ennyi - gyakorlatilag majdnem annyi víz gyűlik benne össze kb, amennyit elpárologtatott a gép, hiszen gondolj bele, a keletkező gőznek páraként le kell csapódnia - ez a kondenzvíz.
igazából minden párolás után ki kell önteni, mert az nem tiszta víz, benne vannak a megpárolt élelmiszer íz- és illatanyagai, stb... pl ha zöldséget párolsz, a lecsapódott folyadékot fel lehet használni, hiszen az gyak. zöldséglé :)
*jav.: gőz csapódik le, nem a pára, rosszul fogalmaztam az előbb :) és arra nem válaszoltam, hogy miért folyik le a kondenzvíz a tisztavíz-tartályba, hát azért, mert bizonyos párolóknál a gyűjtőedény közepén levő oszlopocska felső harmadán vannak azok a nyílások, amelyeken át a gőz felszáll a párolóedényekbe, és ha azok szintjét eléri a kondenzvíz, akkor ott lefolyik - ami nem jó, mert a tisztavíz-tartályba nem kerülhet csak tényleg tiszta víz, hiszen minden egyéb lerakódást képez a működés közben felforrósodott gőzfejlesztő fejen... szal erre vigyázzatok, ürítsétek gyakran a gyűjtőtálcát.
nekem is volt régen egy Clatronic párolóm, aminek elég kicsi volt a tálcája - asszem hasonló lehetett a tescóshoz -, a mostani Tefalom viszont sokkal nagyobb, 4-5 párolás alatt se telik meg a gyűjtője, és ha igen, akkor se tud visszafolyni a tisztavíz-tartányba, mert olyan a felépítése, hogy előbb folyna ki az edény oldalán, mint vissza - de ilyen még nem volt, mert én minden használat után kiöntöm, és elmosom...
Ja, igen, ezt elfelejtettem írni.
Úgy 40 percre állítottuk be, és kb. 20 percnél kezdte ezt el. Aztán befolyt a tiszta vizes tartályba is.
rájöttem, és igazából a tervezés van elszúrva...
amúgy az új fejlemény az, hogy az alsó víztartályból bugyog most felfelé a víz. Nem pára, víz.
Szóval visszük vissza, aztán becseréljük valami másra. :)
nah, hát ez az utolsó, visszafelé bugyogás már nem semmi, ezen én is elcsodálkoztam, jól teszitek ha visszaviszitek, és egy jobbra, nagyobbra cserélitek - már ha továbbra is párolóban gondolkoztok :)
én nagyon szeretem az enyémet, napi szinten használom, és egyre több mindent készítek el inkább gőzben, mint a sütőben - ha igényli az étel, akkor a végén sütőben vagy a grillben rápirítok még kicsit, de tk majdnem minden elkészíthető így, gyorsabb és egészségesebb.
külföldi oldalakon még süti recepteket is találtam hozzá, pl muffunokat, piskótát (angolul sponge cake), még tojásmenteset is az allergiás gyermekemnek, és egyik jobb mint a másik -- de ami a legfőbb érv, ebben a kutyamelegben sokkal kevesebb hőterheléssel jár egy-egy szuflé, bögrés süti (szufléformákban "sütve") vagy muffin elkészítése, mint a hagyományos sütéssel, 180-200 fokon :)
nálunk is bevált egyébként, csak a technikai problémák gátolnak kicsit. :D
Szerintem veszünk egy jobbat. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!