Meg fogok tanulni főzni, ha néhány hónapig mindennap én főzök?
Mindig is szerettem volna megtanulni rendesen főzni, de sose sikerült sajnos. Férfi létemre sajnos nem tanított senki, és mindig kajáldában ettem vagy rendeltem..
Van 5-6 étel amit nagyon biztosan és jól tudok elkészíteni, de ennyi.
Azért majdnem minden héten egyik nap én főzök, de a komfortzónámból nem akarok kilépni, szóval ezekből választok, mert ezeket a feleségem is nagyon szereti. A többi napon a feleségem főz, vagy rendelünk.
Mondtam neki, hogy tanítson meg, és volt is már párszor h főzicskéztünk együtt, alapvetően 3 bajom van:
- amit nem csináltam még soha, azzal rengeteget piszmogok, túl sok idő megy el
- ha nem sikerül olyan jól, mint a feleségem csinálja, akkor soha többet nincs kedvem próbálkozni vele
- van pár ételfajta amihez alapból nem értek (pl. főzelékek vagy levesek)
A feleségem azt mondja, úgy tanulnék meg a legjobban, ha mondjuk 2-3 hónapig mindennap én főznék. Mert annyi nap alatt már kénytelen lennék újdonságokat is főzni, meg be is gyakorolnám rendesen. Kicsit bizonytalan vagyok, de szívesen rávenném amúgy magam, ha tényleg ez a módja.
Ti mit gondoltok erről? Hogyan tanultatok meg főzni? 2-3 hónap elég szerintetek hozzá?

Nem vagyok valami nagy mestere a főzésnek..Sőt leginkább csak kényszerből csinálom.Mert enni kell..
De pontosan a leves az amit szerintem szinte lehetetlen menthetetlenül elrontani.Mert ha túl sok só vagy fűszer kerül bele,akkor csak önt hozzá az ember némi vizet;aztán máris ehető lesz.A főzelék meg lényegében levesként indul.Csak a végén teszel bele egy tejfölös habarást és annyi az egész.

"- amit nem csináltam még soha, azzal rengeteget piszmogok, túl sok idő megy el" Előszörre igen, többedszerre majd belejössz.
"- ha nem sikerül olyan jól, mint a feleségem csinálja, akkor soha többet nincs kedvem próbálkozni vele" Nyilván a kedves feleséged nem ismeri a világ összes receptjét, ergó nem muszáj versenyeznetek.
"- van pár ételfajta amihez alapból nem értek (pl. főzelékek vagy levesek)" Én sem fakanállal a kezemben születtem, de hála az Égnek a főzés nem egy asztrofizika v agysebészet szintű produkció.
Hála az égnek, ez a 2-3 hónapos tanulási periódus, amit a kedves feleséged javasolt, bármikor megszakítható (pl. ha már az összes edényt elégetted :DDD csak viccelek!!!) úgyhogy kockázatmentesen belevághatsz a tanulásba. Azért tavaszi szünetet tarts majd!
Sok szerencsét!

Szerintem minden nap nem kell főznöd (meg a feleségednek sem), de tényleg próbálj ki többféle ételt, ne csak azt a párat, smit már tudsz.
Az szintén jó ötlet, hogy nem olyanokkal kezded, ami a feleséged specialitása, hanem keresel új recepteket, amiket még ő sem próbált 🙂
Ez a leves-dolog nekem is fura amúgy, barátnőm is azt mondja, hogy azokat nem tudja, pedig azt legalább lehet kóstolgatni és javítgatni menet közben, míg mondjuk egy rakott krumplinál csak akkor derül ki, ha gáz van, mikor már asztalhoz ülnétek 😀
Dícséretes a hozzáállásod és a lelkesedésed, remélem, hogy sikerül belerázódni, hidd el, senki nem úgy kezdi, hogy tud mindent! 🙂

Simán megtanulhatsz, csak ne támassz olyan elvárásokat magaddal szemben, amiket itt leírtál.
Kit érdekel, ha sokáig tart? Nyilván ne akkor kezdj el gyakorolni, mikor időszűkében vagy, hanem egy nyugodt délután. Gyakorlat teszi a mestert.
Ha nem sikerül elsőre nagyon jól, akkor majd másodszorra vagy harmadszorra. A feleséged gondolom, éves, évtizedes tapasztalattal rendelkezik, nem hozzá kell mérned magad, hanem a saját teljesítményedhez. Ha ehetőre sikerül elsőre, az már jó, nekem voltak borzalmas végeredményeim eleinte, amiket vagy legyűrni lehetett vagy azt sem és a kutya ette meg (de egyszer még ő sem🫢).
Kedves kérdező! Kb 20 éve főzök rendszeresen (nő vagyok), napi szinten. És mind a mai napig van, hogy elrontom. Nem gyakran, de előfordul. Illetve ha új receptbe kezdek, én is izgulok, hogy sikerül. Mondjuk én szeretek kísérletezni, új recepteket kipróbálni.
Amúgy nem kell pont olyan ízűre csinálni, mint a feleségedé, használhatod a saját ízvilágodat is.
Sok sikert és kitartást :) Mindig az eleje a nehéz, ha kicsit belerázódsz, már visz a lendület :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!