Hogy csináljátok a rizses húst?
Én kétfélét szoktam csinálni (nem egyszerre :-) .
1. "piros" : pörköltnek megfőzöm a sertéscombot apróra vágva, külön megfőzöm rizst, végül összekeverem.
2. "fehér": rakok fel apróra összevágott pulykahúst (szárny, nyak, mell -mihez van gusztusunk) kis olajra, felöntöm vízzel, alágyújtok, megsózom, delikátot, borsot, sok-sok karikákra vágott fokhagymát, zellerport teszek bele. Fedő alatt főzöm amíg a hús megfől. Aztán beleteszem a rízst (frissen megmosva, mert ha előtte vízben áll, beszívja a vizet és ízetlen lesz), vissza rá a fedő, be a sütőbe közepesnél nagyobb lángon kb. fél óráig, aztán fedő nélkül még kb. 15-20 percig (amíg kicsit megpirul) sütöm. Esetleg kis reszelt sajt mehet a tetejére az utolsó 5 percben.
Ha igazi rizseshúst szeretnél, akkor nem külön főzöd meg a rizst, hanem készítesz egy hagyományos pörköltet sertéshúsból, csak arra ügyelj, hogy ne legyen sok leve. Annyi vizet tegyél rá, hogy mire a hús majdnem elkészül szinte csak egy sürü szaftja maradjon.
Tehát amikor a husi már puha, akkor kapcsold be a sütőt kb. 160 fokra (közepesen melegre), tegyél fel forralni másfélszer annyi vizet mint amennyi rízst szántál az ételbe. pl. 1 bögre nyers rízshez másfél bögre vizet kell számolni.
Amíg felforr a víz, a rizst pici olajon piritsd meg.
Ezután öntsd bele a sürü pörköltbe a rizst is, és a forróvizet is. Ha szükséges akkor még ízesítsd (a rízs miatt valószínú, hogy legalább só még kell bele).
Forrald fel, tegyél rá egy fedőt és tedd a sütőbe.
20 perc múlva ha kiveszed kész a rizseshús, ami nem tapadt össze, nem ragad, nem száraz, hanem gurulós, puha és ízletes lesz, mert a rízs a pörköltléből veszi fel a nedvességet.
Egészen más íze lesz, mint amikor csak utólag összekevered a párolt rízst a pörkölttel.
A tarhonyáshúst ugyanígy készítem, csak a terhonyához kicsivel kevesebb vizet kell számolni.
A rizses húshoz ne a hosszú szemű, pergős rizst válaszd, hanem a gömbölyűbb szeműt. Amikor majdnem kész a sertés, vagy pulyka (felsőcomb) pörkölt, akkor öntsd bele a megmosott rizst és önts hozzá kb annyi forró vizet, amennyit a rizs felvesz vővés közben (kb, 2-2,5x annyit, mint a rizs tárfogata), de inkább kicsit kevesebbet, mert menet közben pótolhatod, ha elfövi a levét, ha viszont túlvizezed, akkor mancsos lesz.
Sok sikert:)
szerintem a 2-2,5x annyi az nagyon sok.
Ennyi vizet soha nem fog felvenni a rizs. Vagy ha igen, akkor már nem lesz gurulós, hanem összetapad.
Bőven elég a másfélszeres.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!