A cukrász szakma milyen? Pályaválasztás elött vagyok és engem érdekel a cukrászat de mindig arra gondolok hogy nem lesz e tul nehéz.
Édes :$ :D
Egyenként,ha egy jó iskolába tanulod,nem nehéz! :)
Előző vagyok. * Egyébként
Telefonról vagyok :$
Az elhelyezkedés baj vele. Barátnőm is elvégezte, én meg péknek tanultam, suli után még plusz szakma miatt, én eltudtam helyezkedni benne, péksütiket tudok csinálni, de ott is csak azért mert a gyakorlati helyemen olyan jó voltam hogy visszavártak ami a 20 fős osztályunkból kb 3 embernek volt lehetősége visszamenni a gyakorlati helyükre, a többi meg csak fél év után talált munkát a szakmájában.
A cukrászoké még nehezebb mert ugye cukrászdából kevés kell. Én városomba ahol lakom 2010-ben volt 5 cukrászda, most meg működik vagy 3. Abból az egyik már több mint 20 éve üzemel és már a tulajdonos gyerekei vették át a bizniszt akik beújítottak de oda nem keresnek péket mert már a tartalék ember is megvan ha üresedés lenne. A másik nem túl régi de az azért megy jól mert jó reklámjuk van a közeli rendezvényeken, esküvő, egyéb bulikon mindig ott vannak és rengetegen keresik fel őket sima civil emberek is. A másik meg csak éppen hogy megvan az is csak azért mert lakótelep közepén van szinte és van forgalmuk.
Nehéz benne elhelyezkedni, mindenhová gyakorlatot kérnek, és nem szeretik a frissen végzett kezdőket mert mire betanítják meg mire bele lendülnek mivel manapság mindenhol megrendelésre megy minden ami komolyabb sütést igényelhet így oda jobban szeretik a tapasztaltabbakat felvenni.
Maximum ha te magad csinálsz vállalkozást erre akkor talán megérné ha a környéketeken vagy valahol nincs cukrászda és lenne is rá igény de sok sok pénzbe kerül mire szerzel egy épületet, akkor mire kialakítasz egy konyhát, hozzá, és ugye a sok engedély, a tűzvédelmi engedélyektől kezdve minden beleszámít és mire beszerzed az alapokat akkor sokáig tarthat mire megtérül az ára, és keresel is rajta valamit, addig meg simán csődbe is mehet a hely.
Elhiszem hogy ez téged érdekel de én inkább másban gondolkoznék.
Én mint pék is csak azért tudok most elhelyezkedni mert van 3 éves gyakorlatom és egy olyan pékségbe dolgozok ami elég népszerű és tucatszám jönnek a vásárlók, plusz ez a környéken népszerű is, és már felkeresték az egyik kollégát más pékségekből hogy menjen át oda, és kicsit turbózza fel az üzletet de nemet mondott rá, mert a jelenlegi hely biztosabb. Már nehéz ide is bekerülni, de más pékségekbe el lehet az ember, mert kenyér, zsömle, kifli mindig kell, megy egyéb péksütik is.
nehéz, kizsigerelő, keveset keresel, sokat dolgozol, hajnalban kelsz
ennek ellenére én mégis nagyon szeretem a szakmám, egyelőre, lehet, mert még pályakezdő vagyok, de a legnehezebb, legvisszatartóbb a kollégák (és persze a főnök) szemétkedései...márpedig a szakmunkás világban sajnos ez így működik, az átlag nincs magas iq-val megáldva, az ambíciót azonnal megérzik és igyekeznek kiölni, hogy ne légy vetélytárs
kezdőként elhelyezkedni egy pöstinek is nehéz, bár nekem sikerült, a szerencse mellém állt, már a 3. helyemen vagyok
ám nagyon sok múlik a tanuló éveken, erről regényt tudnék írni! nálunk egy évben (a hely méretéhez képest) nagyon sok fordul meg, kb. 10, de általában 2-3 az aki megállja a helyét LELKILEG annyira, hogy legalább 2 évig maradjon és ebből a 2-3ból általában 1 az, aki le tudja tenni a vizsgát normális eredménnyel, de mégis a kollektíva szerint és szerintem sem fog tudni elhelyezkedni...
én eddig úgy tapasztaltam főleg elmesélésekből, hogy nagyon kevesekben van meg az a talpraesettség, hogy visszavárják valahova, így a gyakorlati helyen kell eszméletlenül túl teljesíteni, hogy legalább annyira tartsanak, hogy "na ezt megéri tanítani"
ha kérdés van, a továbbiakban is szívesen elcsevegek bárkivel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!