Mennyivel gazdaságosabb otthon sütni a kenyeret?
nem emlékszem melyik válaszoló volt, akit 0%ra pontoztak, de neki van igaza
csak a hátrány, hogy nyáron bemelegszik a lkaás és többet költesz a ventillátorra
3 éve csak ilyet eszünk, olcsóbb, jobb, egészséges, tovább eláll, pedig nincs benne tartósító, azt teszek bele, amit akarok, tescos lisztből is lehet, felesben keverem saját malomban őrölt tönkölyliszttel, ízesítem amivel akarom...
azért van ennyi beteg ember körülöttem, mert csak a kényelem a szempont, csak lemegyek a sarki boltba, és megveszem... szerencsére van sarki patika és kórház is...
ha a húst vadászni, nyúzni, belezni kellene, jó sok vega lenne.
Én most sütöttem először kenyeret de nekem a bolti sokkal jobban ízlik.Nem valószínű,hogy mégegyszer sütök.
Itt nálunk a tescós kemencés kenyér 135 forintba kerül kilója.Ezt szoktuk venni.
utolsóhoz: ha 135 ft egy kg liszt, gondolj bele, mi lehet abban a 135 ft/kg kenyérben, és kemencében sütik tényleg, ugye?
egy ismerős rendelésre süt tönkölybúzából kovászos kenyeret kemencében, 750 g 700 ft, és veszik. van, akinek a minőség és az egészség megér ennyit.
Ha költségcsökkentésre vágysz, akkor tényleg nem éri meg otthon sütögetni.
Ha mást, különlegeset, finomat, tartalmasat szeretnél, akkor érdemes kísérletezni. Szerintem a kenyérsütéshez kell egyfajta elhívatottság, vagy kedv, ha ez nincs meg, akkor szintén nem érdemes.
Én különbséget tennék a kenyérsütőgépben sült és a sütőben sült kenyér között, mert közel sem azonos. Hogy hol dagasztjuk, az megint egy más kérdés.
Én azért kezdtem bele, mert az alapanyagok sem voltak elhanyagolhatók, gyermekeim ételallergiája vezetett rá.
A bolti kenyerek legnagyobb problémája, hogy talán 50%-ban is szójaliszttel keverik a búzalisztet, mert az olcsóbb, és az én gyerekem pont arra (is) allergiás.
Tescot nem ismerem, de pl. az Auchanban az összes pékárú szójás lisztkeverékkel készül (szerencsére ott legalább ráírják). De ha feltűnően alacsony az ár, akkor biztosra lehet venni, hogy szójás tésztáról van szó. (Pl. 8 Ft egy zsemle)
Egyébként lehet hogy én leszek a kivétel, mert bár nagyon szeretjük a házi dolgaimat (vendégek mindig csodájára járnak :), én nagyon szeretem a minőségi boltit, és bizonyos állagokat még több év sütési gyakorlat után sem tudok elérni, mert pl. nincs üveg vagy kerámia zárható nagy edényem kenyérsütéshez. A megfelelő hő és gőz elérése meg elengedhetetlen.
Egyedül a fonott kalácsom olyan, hogy azt jobban szeretjük a boltinál, sokkal finomabb és el is áll akár egy hétig, ebből az első három napban kiválóan élvezhető az állaga, míg bolti kalács kiszárad másnapra mindig.
Kalácshoz amúgy én is a legegyszerűbb (Spar Budget BL-55) lisztet használom, és egy kicsi rész rétesliszt belőle. Kb. 60 dkg megy bele, abból egy kilós kalács lesz, de kell bele élesztő, margarin és 1 tojás is. (Én az allergia miatt vízzel csinálom, de tejjel biztos még finomabb, kb. 2 deci), meg cukor, só.
Egyébként időigényes is a dolog, illetve állandó jelenlétet igényel. Ha otthon vagyok, akkor kb. 4 óra alatt van meg hűléssel együtt, óránként 5 perc tennivaló akad vele, az elején kicsit gyakrabban, úgy 10 percenként 2 perc. :)
Szóval full munkaidő mellett azért melós lenne hétköznap megcsinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!