Mennyivel gazdaságosabb otthon sütni a kenyeret?
az otthoni kenyér lényegesen olcsóbb, és sokszor finomabb, meg adalékok sincsenek benne.
egy kiló kenyér készítéséhez ugyanis 70-80 dkg liszt kell, víz, néhány deka zsiradék, meg egy pici élesztő (és csipet só, cukor).
ez rossz esetben is max. 200 ft, ennyiért sokszor fél kiló kenyeret sem kapsz... tehát minimum félár!
Árban kb. egyforma. Ha teszkós lisztből, rossz, olcsó alapanyagokból sütöd, akkor feleáron kaphatod meg ugyanazt a sz*rt, mint amit a boltban veszel. Ha jó, minőségi alapanyagokból sütsz, akkor drágábban jössz ki, mintha a pékségben vennél egy igazán jófélét. Időben 2 órát számolj rá.
Szerintem kenyeret sütni akkor éri meg, ha az ember valami különlegeset szeretne. Pl. olívabogyós-parmezános kenyeret vagy hasonló érdekességeket egy vacsorához.
Nekem anyum teljesen ráállt a házi kenyér sütésére. Az energiafogyasztás rendesen megugrott, bár igaz, ha otthon vagyok én is meg tesóm is, akkor egy hétvége alatt legalább 4 kenyeret süt, ebből 1-1-et elvitelre, de volt olyan, hogy két kenyeret vittem (söröset és korpásat - hát lehet ezeknek ellenállni?)
Igaz, géppel dagaszt, mert kézzel már nem bír az ízületei miatt. Utána meg megy be a sütőbe (elektromos).
Az íze viszont verhetetlen. Sokkal finomabb, mint az a kenyér, amit a pékségben veszek, pedig a bolti társaihoz képest az is nagyon jó.
A most egy hetes házi kenyerem még mindig nagyon finom, nincs semmi baja, pedig teljesen hagyományos recept alapján készült (mondom ezt úgy, hogy a gasztronómiai iránt különösen érdeklődő néprajzosként nagyon jól tudom, milyen a hagyományos kenyér).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!