Jó zöld bab főzelék receptet keresek, leírná valaki?
Vízben tett fel a zöldbabot főni 1 egész vöröshagymával (egyben, a végén megeheted vagy kidobhatod), sóval, ha használsz, akkor vegetával. Amikor majnem puha a bab, tegyél bele 1-2 krumplit kockákra vágva. Amikor a krumpli is puha, tegyél bele fokhagymás rántást, utána pedig tejfölös habarást. Mindkétszer csak kevés lisztet használj, hogy ne legyen túl sűrű.
A pörkölthöz apríts sok vöröshagymát, dinszteld meg, tegyél rá pirospaprikát (azt ne égesd oda, mert keserű lesz), tett bele a húst (sertéscomb pl. jó) kockára vágva, öntsd fel vízzel, hogy ellepje, sózd meg, tegyél bele egy paprikát és egy paradicsomot (télen pár kanál üveges lecsó is jó). Fedő alatt főzd puhára, a végén szórd meg kevés liszttel és forrald át.
Ha kezdő vagy, ezt így együtt nem ajánlanám, külön-külön próbálgasd, mi hogy sikerül.
Én a zöldbabfőzeléket tejfölösen szeretem. Megfőzöm a zöldbabot (ha konzerből csinálod, akkor főzni sem kell, csak felforralni) és liszttel besűritem, tejföllel behabarom. Van aki pár csepp ecetet tesz hozzá, de én nem szeretem.
Pörkölt: A kockára vágott hagymát megdinszteled, ráraksz pirospaprikát, borsot és rádobod a kockára vágott húst. Összekevered, és pár percig kevergeted, mig a hús kifehéredik. Megsózod, és egy nagyon kevés vizet adsz hozzá, készre főződ.
Nem igazán főzelék, de nagyon finom, ha a pörköltöt kicsit több lével főzöd, és ha majdnem kész belefőzöd a zöldbabot. Ezt nem kell sűriteni.
A zöldbabot, az apróra vágott vöröshagymával, babérlevéllel, sóval, kevés vízzel felteszem főni. Amikor megfőtt, rántást kavarok, felengedem, pici cukorral, tejföllel összefőzöm. A tányérban citromlével (ecettel) ízesítem.
Pörkölt: Hagymát dinsztelek karikára szelt zöldpaprikával együtt, majd rá a kockákra vágott husit, fehéredésig kavargatom, arra megy a törtpaprika és rögtön felengedem. Csak annyi vizet rá, hogy majdnem ellepje. Sót bele, és készre főzöm. Ha kell, a levét még pótolom, és ha kell akkor még sót is bele tenni lehet, kivenni már nem.
Ha indításkor sok vizet öntsz rá, akkor biztosan nem szaftja lesz a pörköltednek, hanem leve, ugyanis a hús is enged ki magából valamennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!