Hogy kell karamell (húzott cukor) virágot késziteni?
szia!nem tudom mit értesz laikus alatt,de ha azt mondom hogy cukrász a végzetségem?!:)
tényleg az csak az a bibi hogy évek óta nem dolgozom a szakmámban és hiába sütök azóta is rendszeresen és vállalok tortákat szebbnél szebbeket...cukorvirágot utoljára a suliban készitettem és teljesen kiesett hogy mik az arányok.....emlékeim szerint ott sem volt hőmérőnk hanem fúvópróbával néztük a cukrot hogy mikor megfelelő az állaga...tudom hogy nem egyszerű késziteni nem is nagyüzemben szeretném mindössze pár virágot egy tortára.....ha mégis tudja valaki az arányokat legyen szives megirni nekem.köszönöm.
Speciális cukor? Anyukámmal simán kristálycukorból készítjük... Sajnos nem tudok segíteni az arányokban, mert nem vagyok cukrász, sőt anyukámnak sincs cukrászvégzettsége, mégis gyönyörű cukorrózsa díszeket, virágkosarakat szoktunk ajándékba készíteni. És meg sem égetjük magunkat soha. Az biztos, hogy cukorpróbát csinálunk cseppentéssel, és márványlapra öntve késsel edzük a cukrot, hogy megfelelő állagú legyen. De semmi egyéb speckó cucc. Egy db márványlap és ennyi. De mi mindig így kb-ra csináljuk a cukrot hozzá, és általában sikerül. Annyit talán tudnék tanácsolni, hogy az ételszínezékekkel tudsz játszani, tehát folyékonytól üvegesebb lesz a szín, por alapútól pedig nem lesz annyira homogén a szín, ami nagyon érdekes tud lenni. Azt tudom, hogy pici vizet, ecetet és cukrot használunk hozzá. Sajnos többet nem tudok segíteni. De sok sikert :)
20/L
Szia!
Ha figyeled még az oldalt, írhatnál,hogy találtál-e azóta megfelelő arányokat!Köszi
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
1 dl víz
1 csepp borkősav
1 teás kanál ecet
Én cukrásznak készülök és tudom hogy régen írtál, de épp ezt tanultam.. :)
Szóval:
1 000 g mokkacukorhoz 400 g vizet öntünk.
Oldódásig keverjük, közben körbemossuk (sima vízzel és ecsettel), lehabozzuk.
100 °C-nál 50 g keményítősziruppal invertáljuk.
( Az invertálást 50%-os borkősav oldattal is végezhetjük. 50 g gyógyszertári minőségű borkősavat 50 g vízzel oldunk fel majd csepegtetős üvegbe töltjük. Majd 150°C-nál 15-20 csepp borkősav oldatot adunk hozzá.)
A karamell főzetet 150 °C-ig sűrítjük.
A kéz próbája a gyenge törés.
és ugye lehet bele tenni ételszínezéket, majd kiöntöd szilikon lapra, vagy karamell lapra és megvárod amíg hül, majd felveszed és gumikesztyűben szálasítod. És ennyi..:)
Viszont ha megkeménykedik akkor karamell lámpa alá kell tenni és formázhatóvá válik! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!