Hogyan lehet jó házi pizzatésztát készíteni?
Nyilvánvalóan nem csak a hírverésnek köszönhető Jamie Oliver irdatlan sikere a konyhában, biztosan tud is valamit ez srác...
Ezt igazolja, hogy minden receptgyűjtemény tele van az ő tippjeivel, finom, igényes, különleges hozzávalóival. Íme híres pizzatésztareceptje:
Hozzávalók:
- 800 gr olasz, 00-ás fehérliszt (vagy 800 gr erős(!), gluténban gazdag (!) fehérliszt )
- 200 gr búzadara
- 2×7 gr szárított, tasakos élesztő
- 650 ml langyos víz
- egy csapott evőkanál tengeri só
- egy evőkanál barnacukor (vagy méz)
Elkészítése:
1. a lisztet, a búzadarát és a sót keverd össze, öntsd egy munkalapra, és csinálj lukat a közepére
2. az élesztőt futtasd fel a cukorral és a vízzel, majd öntsd a lukba
3. gyúrd a masszát 10 percig
4. lisztezd be a tetejét, és pihentesd szobahőmérsékleten 15 percig
5. formázz a tésztából 6 db labdácskát (ennyi pizza ideális ebből a mennyiségből)
6. a ladbácskákat egyenként gyújtsd vékonyra, fél centis vastagságúra, majd pakold meg tetszőleges feltétekkel
7. 15-30 perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani, nem jó kint állni hagyni sokáig a tésztát
8. előmelegített, 250 fokos sütőben süsd alul, kb 7-10 percig
Ez vastag tésztás . Az állaga hasonlit a régi Pizza Hut -os pizzáéra : Itt kaptam az oldalon a receptet : Nekem bejött : 2db 32cm -es pizza lesz belőle .
Hozzávalók
40 dkg liszt
2,5dkg élesztő
2 szem kockacukor
1kis kanál só
2evő kanál olaj
2dl langyos tej
A meglangyosított 1dl tejben feloldunk 2szem kockacukrot, 2,5dkg élesztőt
40dkg finomlisztet a tálba szitálunk, a közepébe mélyedést teszünk, beleöntjük az
Az élesztős tejet. Fakanállal összedolgozzuk. a massza tetejét is meg szórjuk, lisztel.
15-20 perc múlva hozzáadunk 2evő kanál olajat 1 kis kanál sót 1dl langyos tejet.
Jól kidolgozzuk, a tésztát 60 percig kelesztjük: Ha meg kelt pizza formába tesszük és 170 C _ón
30- 40 perc alatt készre sütjük.
A liszthez tehetünk pizza fűszer keveréket.
A széleibe jól olvadó sajtot hajtogathatunk.
Nekem van egy roppant egyszerű, vastag pizzatésztám, ami nagyon könnyű (állagát tekintve)
-Fél kg liszt
-3 evőkanál olaj
kis tej, amiben felfuttatod az élesztőt (ne felejts cukrot tenni bele)
-3 dkg élesztő
-ízlés szerint só (én két lapos kávéskanállal szoktam bele tenni)
Ledagasztod, és csak addig hagyod állni, amíg a feltéteket felszeleteled, összekészíted. Utána mehet is a kiolajozott tepsibe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!