Miért nem sikerülnek a zseléim?
Én egyszer 20 évvel ezelőtt olvastam el mennyi kell bele, nekem se jött össze, azóta soha nem olvasom el. Se gyümölcszselét, se aszpikot.
Tegyél egy kicsit egy tányérba, dobd be a hűtőbe, ha megköt jó, ha nem, kell még bele. Idővel kitapasztalod az arányokat.
Illetve van még néhány kitétel.
Pl ha "vizes" dolgokra teszed rá, (főtt zöldségek, gyümölcsök, bármi, ami nedvességet ereszthet) akkor erősebb zselé kell.
Illetve van pár gyümölcs, (pl kivi) aminek a savai hatással vannak az állati eredetű zselatinra, ezért ezeknél növényi alapú (gyümölcszselé) kötőanyagot érdemes használni. Legalább részben.
A gyümölcszselé amúgy csak ezért jó, mert nem lép reakcióba, de egyébként egy nagyon gyenge anyag, a zselatin erősebb.
Semmit nem árt neki a forralás.
Lehet hogy elvileg tilos, meg valaki vízgőz felett olvasztgatja (inkább csak az egyenletesebb oldódásért) de tapasztalatból mondom, teljesen biztos, hogy nem csinál vele semmit a forralás.
Ne a zseléporokat használd, hanem vegyél normál étkezési zselatint. Én csak azt használok, aszpikos hideg kajákhoz is és tortához is. Hideg kajához 2 deci víz, 3 teáskanál zselatin, hidegen csomómentesre keverni, lassan, folyamatos kevergetés közben melegíteni. Akkor megolvad, kicsit lehűtöm és kis adatokban, óvatosan öntöm rá az előkészített hideg kajára.
Tortára pedig, ha gyümölcstorta, akkor 1 deci víz, 1 deci gyümölcsazonos szörp, ha egyéb torta és csak dísznek teszem rá a zselét, akkor is teszek bele színezéknek egy kis szörpöt vagy befőttlevet. (Diabetikus szörpöt ne használj, azzal nehezebben dermed.) Ezt is hagyom egy kicsit hűlni és kis adagokban kanalazom rá a tortára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!