Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem sikerülnek a zseléim?

Miért nem sikerülnek a zseléim?

Figyelt kérdés
Nem értem miért, de ahányszor zselatinnal akarok szelét csinálni, nem jön össze. Most elolvastam mennyit kell bele tenni, a zselével felforraltam a levet, még fortyogott is egy darabig, és hagytam hűlni, és nem keményedik meg. 2-2,5 decire tettem 4 csapott teáskanálnyit , ahogy a zselatin csomagolásának hátán volt. Még több kéne, forraljam újra a maradékkal?
2013. jún. 2. 18:20
 1/6 anonim ***** válasza:

Én egyszer 20 évvel ezelőtt olvastam el mennyi kell bele, nekem se jött össze, azóta soha nem olvasom el. Se gyümölcszselét, se aszpikot.

Tegyél egy kicsit egy tányérba, dobd be a hűtőbe, ha megköt jó, ha nem, kell még bele. Idővel kitapasztalod az arányokat.


Illetve van még néhány kitétel.

Pl ha "vizes" dolgokra teszed rá, (főtt zöldségek, gyümölcsök, bármi, ami nedvességet ereszthet) akkor erősebb zselé kell.


Illetve van pár gyümölcs, (pl kivi) aminek a savai hatással vannak az állati eredetű zselatinra, ezért ezeknél növényi alapú (gyümölcszselé) kötőanyagot érdemes használni. Legalább részben.

A gyümölcszselé amúgy csak ezért jó, mert nem lép reakcióba, de egyébként egy nagyon gyenge anyag, a zselatin erősebb.

2013. jún. 2. 18:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, megfogadom a leírtakat.
2013. jún. 2. 18:35
 3/6 anonim ***** válasza:
72%
Úgy tudom,hogy a zselatint tilos forralni.A kellő mennyiséget el kell keverni az előírt vízzel,félretenni,jól megduzzad és utána addig melegíteni míg teljesen feloldódik.várni vele egy kicsit és mehet a tortára,de ha formában készül,azonnal rá lehet önteni,a perem megfogja és nem folyik le.
2013. jún. 2. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Semmit nem árt neki a forralás.

Lehet hogy elvileg tilos, meg valaki vízgőz felett olvasztgatja (inkább csak az egyenletesebb oldódásért) de tapasztalatból mondom, teljesen biztos, hogy nem csinál vele semmit a forralás.

2013. jún. 2. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Ne a zseléporokat használd, hanem vegyél normál étkezési zselatint. Én csak azt használok, aszpikos hideg kajákhoz is és tortához is. Hideg kajához 2 deci víz, 3 teáskanál zselatin, hidegen csomómentesre keverni, lassan, folyamatos kevergetés közben melegíteni. Akkor megolvad, kicsit lehűtöm és kis adatokban, óvatosan öntöm rá az előkészített hideg kajára.

Tortára pedig, ha gyümölcstorta, akkor 1 deci víz, 1 deci gyümölcsazonos szörp, ha egyéb torta és csak dísznek teszem rá a zselét, akkor is teszek bele színezéknek egy kis szörpöt vagy befőttlevet. (Diabetikus szörpöt ne használj, azzal nehezebben dermed.) Ezt is hagyom egy kicsit hűlni és kis adagokban kanalazom rá a tortára.

2013. jún. 2. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Most akkor zselé vagy zselatin???? Mert nem mindegy. Mind a kettőt másképp kell csinálni. Am mindkettőre van egy jó tippem. Igenis vedd meg a porokat. A Dr. Oetker zselatin fix és zselé fix nagyon jó. Legutóbbi túrótortám ezzel a kettővel csináltam és profin működött.
2013. jún. 3. 07:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!