Hogy kell a halat lepikkelyezni és kiszedni a belső cuccokat, szálkákat?
Várd meg, amíg konyhahőmérsékleten kienged.
A pikkelyeket kiskéssel tudod lekaparni. Kezdd el a farkánál, és ne a pikkely-növés irányába, hanem ellentétes irányba, akkor a kiskéssel alányúltál, felhúztad és lepattan róla. Persze egyáltalán nem biztos, hogy bele a tálba hullik. Ha kertes házban laktok, jobb ha az udvaron fogsz hozzá, mert egyébként akár fürdőszoba, akár konyha, de tele lesz a pikellyel.
Ha a pikkelyezéssel készen vagy, vágd le róla a farok és egyéb úszókat. Utána látni fogod, hogy hol a végbél-nyílás. Ott vágd be ékalakba, majd a kiskés hegyével nyúlj be és hasítsd fel egészen a torkáig, ameddig csak tudod. (ha nagyon bele-ereszted a késed, könnyen végig-hasítod a beleket és az összes tartalma belecsorog a halba) Akkor már ki tudod szedni a beleket, a torkánál fent pedig elszakítod. Én a fejét most azt mondom, a kopoltyúval együtt vágd le, ha még sosem pucoltál halat, akkor nehéz leírni, hogy akár a kopoltyút, akár az esetleges (ha ponty) a keserűfogát hogyan kell kiszedni.
Ha eddig eljutottál még egy-két sorral kívülről kapargasd meg, hogy valóban tiszta legyen, utána tudod elszelni, sózni és akár sütni, akár rántani.
A fejét ha nem kell, vágd le a kopoltyúkal. Onnan kedzve hasítsd fel a hasüreget a végbélig (ebból az irányból jobban tudsz vigyázni a belekre. A végbélnyílást 2mm-re körülvágva kidobod, a belsőrészeket is. Az ikrát vagy tejet felhasználhatod (ha halászlét vagy paprikást csinálsz a halból, ha sütöd, rántod kidobhatod). A sülthalról nem vágom le az úszókat és farkat, csak jól lemosom, megpirulva ropogósan isteni. A szálkát evés közben szedjük ki, de filézheted is - keskeny filéző késel a bordák mentén szeled végig. A pisztrángot nem érdemes filézni, nem is szokás, azt le lehet enni a szálkákról (egyben marad a csontváz, apró szálka nincs).
A pucolás trükje pedig az, hogy víz alatt pucold (edényben, mosogatóban). Akkor nem repűl a halpénz(pikkely), így még kis lakásban is biztonságosan lehet lehet. A fagyasztottról könyen jön, még kés nélkül körömmel is lehet. persze viszzájára a faroktól előre.
Jó az, víz alatt lekaprni a farkától a feje felé a pikkelyeket. Akkor valóban nem lesz tele a lakás a pikkelyekkel, max. te fogod saját magadat totál elálztatni a magadra pancsolt vízzel! :)))
Egyébként láttam már valóban profi halpucolót, aki a kiskést bedugta a hal farkánál a pikkely alá, és szépen fölfelé haladva elvágta, elválasztotta a pikkelyeket a bőrétől úgy, hogy az teljesen egyben maradt, mint a kígyó amikor leveti a bőrét. Ez lenne az igazi!!!!
Előző, miért pancsolnám magam le a vízel? Mindig így csinálom, és nem kevésszer. Nem félméteres karlendítésekkel. A mosogatót félig eresztem vízel, anyival, hogy a víz ellepje a halat és a kezemet a késel és a víz alat csinálom. Nem pocskol egyáltalán. Ha a hal nagyobb, mondjuk fél méteresnél hosszabb ponty, akkor a kádban. Az én pisztrángjaim és pataki halaim nem akkorák.
Lehet a halat "nyúzni" is. De bőr nélkül oda az íz is. Nem tengeri halról beszélek. Van halfajta amit nyúznak, de azt máskép nem lehet, vagy nagyon nehéz. Például angolna, compó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!