Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit jelent konkrétan az, hogy...

Mit jelent konkrétan az, hogy élesztőt tejben felfuttatni?

Figyelt kérdés
Most tanulgatoma sütés-főzés alapjait, szóval... :) Addig oké, hogy a friss élesztő megy a tejbe és elkezdem melegíteni, de konkrétan meddig is? Kevergetni kell-e közben? Milyen lángon (kicsi, közepes)? Köszönöm a válaszokat előre is. :)
2009. szept. 30. 15:27
 1/8 anonim ***** válasza:
82%
Készítesz egy fél pohár langyos tejet. Teszel bele egy kevés cukrot és élesztőt. Langyos helyen tartod. Egy idő után /kb.20-25 perc/ úgy felszalad, hogy a pohár pereméig felér. Ekkor lehet használni.
2009. szept. 30. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Jaj! Kevergetni nem kell közben és ne is hagyd a tűzön. Csak langyos helyen! /én pld. a mikróban szoktam ráengedni egy-két percre a jégolvasztót /ez épp, hogy langyosít/ és ott is hagyom, amig "felfut"
2009. szept. 30. 15:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
1-2 dl tejet fellangyosítasz, de ne legyen forró, mert az nem jó. Tegyél bele egy kiskanál cukrot, keverd el kissé, majd morzsold el benne az élesztőt. Pár perc múlva te is látni fogod, hogy feljön az "élesztő". Az így készített tésztákat min. 1 órát kell meleg helyen állni hagyni, hogy megkeljen.
2009. szept. 30. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Jujujj,! El ne kezd fözni!!! Melegitesz tejet, de csak langyosra /egy élesztöhöz 1-1.5dl tej/ beleteszel egy kis cukrot a /1kk./ tejbe, s belemorzsolod az élesztöt! Szépen felfut és mehet a tésztàhoz! De vigyàzz ne legyen forro a tej, mert megölöd az élesztögombàkat!
2009. szept. 30. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget :))
2009. szept. 30. 15:39
 6/8 anonim ***** válasza:

Majdnem jó, de egy kis kiegészitésre szorul.

Tehát először a tejet melegited fel enyhén langyosra, elkeversz benne kevés cukrot (az fogja segiteni az élesztőnek az erjedési folyamat beindulását), és akkor belemorzsolod a friss élesztőt. Mennyiségtől függően, de kb 10 perc után, az élesztő szépen felhabzik, akkor már hozzá lehet keverni a tésztához.

2009. szept. 30. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Áhh így már teljesen érthető, no csak a tészta is sikerüljön jól :)
2009. szept. 30. 15:59
 8/8 anonim ***** válasza:
2010. ápr. 19. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!