Miket lehet csinálni mogyoróból?
Mogyorós cseresznyetorta
Hozzávalók:
50 dkg cseresznye,
15 dkg puka vaj,
15 dkg cukor,
4 tojás,
10 dkg étcsokoládé,
20 dkg darált mogyoró,
1 evőkanál porcukor
Elkészítés: A cseresznyét megmossuk, leszárítjuk és kimagozzuk. A vajat habosra kverjük a cukorral. A tojásokat szétválasztjuk, a csokoládét lereszeljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgákat pedig apránklént a vajas masszához keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládét és a mogyorót, végül a tojáshabot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tortaformát vajjal kikenjük, és kétszersülttel vagy zsemlemorzsával beszórjuk. A tésztát a formába töltjük, és a tetejére szórjuk a cseresznyét. A süteményt a sütő alsó részére tesszük, és 1 órán keresztül sütjük. Tóvábbi 10 percig hagyjuk a kikapcsolt sütőben. A már kihűlt tésztát porcukorral beszórjuk.
Megjegyzés:
Kétszersültmorzsát magunk is készíthetünk. Maradék kétszersültet vagy kekszet 1 napi szárítás után zacskóba tesszük, és egy nyújtófával szétmorzsoljuk.
Mogyorós csiga
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj
8 dkg mogyoró
2 tojás
25 dkg cukor
1-1 csipet őrölt szegfűszeg, fahéj és kardamom
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
10 dkg porcukor
2 evőkanál szilvapálinka (vagy citromlé)
vaj a tepsihez
Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A mogyorót összevagdaljuk.
Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a fűszereket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mogyorót, a lisztet és a sütőport. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit. A tésztából kb. 40 db golyót formázunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben 10-15 percig sütjük. Apró lyukat vágunk egy nejlonzacskó vagy zsírpapírból csavart tölcsér végén. A porcukrot elkeverjük a pálinkával (vagy citromlével), a zacskóba töltjük, és csigavonalban megdíszítjük vele a golyókat. Hagyjuk megszáradni.
Mogyorós fánk karamellöntettel
Nagyítás!
Hozzávalók:
10 dkg liszt,
1 dl olaj,
1 dl víz,
3-4 db tojás,
csipet só,
csipet porcukor,
sütéshez olaj,
10 dkg csokoládé,
5 dkg pörkölt, aprított mogyoró
A karamellöntethez:
15 dkg kristálycukor,
víz
Elkészítése: Égetett vagy népiesen forrázott tésztát készítünk. Ebből a tésztából van a csokifánk, az éclair-, a képviselő- és az igen kedvelt tolófánk is.
Az olajat, vizet, csipet sót, cukrot egy lábasban feltesszük forrni. Ha gyöngyözve forr, egy mozdulattal hozzáöntjük a lisztet. Addig hevítjük ezt a masszát, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat, így egy nagyon sűrű burgonyapüréhez hasonló állagú tésztát kapunk. Vigyázat, ha nagyok a tojások, 3 db is elegendő. Ezt a tésztát csillagcsővel habzsákból nyomjuk a forró olajba, amiben szép pirosra sütjük a fánkokat. A tolófánkunk sokkal formásabb, esztétikusabb lesz, ha zsírpapírra formázzuk a tésztát, és így tesszük az olajba. A jól lecsepegtetett fánkokat olvasztott csokoládéba, mogyoróba, díszítő szórócukorba mártjuk. Így az egyszerű tésztából is hangulatos, ünnepi süteményt varázsolhatunk. Különlegessé tehetjük süteményünket azzal is, ha karamellöntettel tálaljuk. A kristálycukrot aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve kevés vízzel öntetsűrűségűre felfőzzük.
Mogyorós kávéfagylalt
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 rúd vanília
4 dkg őrölt kávé
3 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor + 3 dkg a karamellizáláshoz
5 dkg törökmogyoró
A díszítéshez:
4 szép szem eper
mentalevelek
Előkészítés: A vaníliarudat hosszában kettévágjuk. A kávéból 2 dl vízzel erős feketét főzünk. A mogyorót késsel felaprítjuk.
Elkészítés: A karamellizáláshoz a 3 dkg cukrot egy teflonserpenyőben, mérsékelt lángon megolvasztjuk. Amikor kicsit pirulni kezd belekeverjük a mogyorót, hogy a cukor bevonja szemeket, majd azonnal félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni, ha esetleg összeállt, kanál hátával apróra törjük a kanál hátával apróra törjük a csomókat. A tejet egy lábosban felforraljuk a vaníliával és a cukor felével. A tojásokat elkeverjük a maradék cukorral, és folyamatosan keverve hozzáöntjük a forró tejet, majd a lábosba visszaöntve addig főzzük - közben habverővel keverve - , amíg sűrűsödni kezd. Levesszük a tűzről, még tovább keverjük, majd leszűrjük. Hozzákeverjük a kávét és a pirított mogyorót. A fagyaltalapot - jéghideg vízbe állítva a lábost - teljesen lehűtjük, majd műanyag dobozba öntve a mélyhűtőbe tesszük. Hűlés közben néha megkevergetjük, hogy ne keletkezzenek benne nagyobb jégkristályok. Tálalás előtt 10-15 perccel kivesszük a mélyhűtőből, hogy a fagylalt kissé megpuhuljon. A megmosott és leszárogatott eperrel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Értékeld elsőként Te a receptet!
Almás-diós béles
Mákos gyümölcstorta
Almás narancsaszpik
Mandulás narancspuding
Birstorta
Ellentámadás alatt a porcukor – hasznos tippek menzás gyerekek szüleinek
Elegáns és egyszerű: a pástétom
2009. szept. 27. Úszni jó... :-)
Szőlős, mustos ételek
A rétes, a strudel, a baklava és társaik
Török lencseleves
Orman kebab
Mascarponés-diós cannolli
Húsos-spenótos burek
Porridge
máglyarakás szilva paprika tiramisu liszt tejföl torta körte burgonya krumpli palacsinta hús lasagne paradicsom muffin pogácsa csirkemell túrógombóc túró cukkini patiszon tojás padlizsán dió tészta darált hús csirke gofri rizs almás pite hal gomba csirkecomb hagymaleves pulykamell karfiol pizza alma szőlő sajt sütőtök padlizsánkrém lángos brokkoli tejszín karaj mascarpone túrótorta hagyma császármorzsa
A Mindmegette ajánlja
Ariete Da Gennaro
Pizzasütő
20.100 Ft
Tefal ELEGANCE Palacsintasütő (D2801052)
palacsintasütő, 25 cm átmérő
3.640 Ft
Fogyi-mérce
Vezesd saját magadnak súlycsökkenésedet itt!
Hogy állnak mások?
Kíváncsi vagy, hol tartanak a fogyókúraversenyben a többiek?
Kattints ide, és kiderül!
Gyakori kérdések
Lexikon
Mogyorós kocka
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
A tésztához:
50 dkg liszt
4 dkg élesztő
10 dkg cukor
4 evőkanál+1 dl langyos tej
8 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 tojás
A töltelékhez:
2 kg rebarbara
25 dkg cukor
15 dkg tisztított mogyoró
3 tojás
3 dl tejföl
Előkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beletördeljük az élesztőt. Rászórunk 2 ek. cukrot, ráöntünk 4 ek. tejet, kissé elkeverjük, és lefedve kb. 15 percig pihentetjük.
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és a maradék cukorral, tejjel, a citromhéjjal és a tojással együtt a liszthez keverjük. A kézi robotgép dagasztóspiráljával addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától és fényes lesz. Letakarjuk a tésztát, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. Kivajazunk egy sütőtepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát átgyúrjuk, és a tepsibe simítjuk. Szorosan ráfektetjük a rebarbarát, megszórjuk 10 dkg cukorral, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben a mogyorót durvára összevagdaljuk, és a vajon megpirítjuk. A tojásokat összekeverjük a tejföllel és a maradék cukorral. A masszát a rebarbarára öntjük, rászórjuk a mogyorót, és további 25 percig sütjük.
Mogyorós pohárkrém
Hozzávalók:
1 l tej
10 dkg mogyorókrém
10 dkg pirított mandula
tejcsoki (akár csokimikulást is használhatsz!)
2 csomag vaníliás pudingpor
cukor tetszés szerint
2 dl tejszínből tejszínhab
Elkészítés: Az előírás szerint elkészítjük a vaníliás pudingot, majd a feléhez hozzákeverjük a mogyorókrémet. Miután kihűlt, a tejszínhab felét óvatosan beleforgatjuk, és a manduladarabkákat az összetört csokival együtt rászórjuk. A tejszínhab másik felét a vaníliás pudinghoz keverjük, és a kétféle krémet rétegezve poharakba töltjük. Legalabb 1 órát hűtjük.
Mogyorós sarkok
Hozzávalók:
A gyúrt tésztához:
22 dkg búzaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
10 dkg cukor,
1 tasak vanillincukor,
1 tojás,
1 evőkanál. víz,
10 dkg vaj vagy sütőmargarin
A tetejére:
3 evőkanál. sárgabarackdzsem,
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
2 tasak vanillincukor,
3 evőkanál. víz,
10 dkg őrölt mogyoró,
20 dkg szeletelt mogyoró
A bevonathoz:
10 dkg félkeserű csokoládébevonó
Elkészítés: A tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük, és keverőtálba szitáljuk. A cukrot, vanillincukrot, tojást, vizet és vajat hozzáadjuk és gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól átdolgozzuk. Utána gyúródeszkára téve kézzel sima tésztává gyúrjuk. Ha ragadna, kis időre, fóliába csavarva hűtőszekrénybe tesszük, (30 x 40 cm-es, kikent) sütőlemezre kinyújtjuk. A tészta tetejét sárgabarackdzsemmel megkenjük. A vajat, cukrot, vanillincukrot és vizet kis edényben keverés közben lassan felmelegítjük és elolvasztjuk, mindkét féle mogyorót belekeverjük, és hűlni hagyjuk. A mogyorós masszát a tészta tetején egyenletesen eloszlatjuk, és a sütőlemezt a sütőrácsára helyezzük. A sütőlemezt rácsra tesszük, és a süteményt hűlni hagyjuk, majd négyszögekre vágjuk, ezeket félbevágjuk úgy, hogy kis sarkokat (háromszögeket) kapjunk. A bevonathoz a csokoládébevonót darabokra törjük és kis edényben, vízfürdőben, gyenge hőfokon sima masszává keverjük. A sütemény két hegyes sarkát a csokoládéba mártjuk, a sarkokat süteményrácsra vagy sütőpapírra tesszük, és a bevonatot megszilárdítjuk.
Mogyóros tallér
Hozzávalók:
20 dkg mogyoró
1 rúd vanília
8 dkg cukor
8 dkg sütőmargarin
5 dkg méz
1 dl tejszín
valamint 1 evõkanál olaj a formák kikenéséhez
Elkészítés: A mogyorót elõmelegített sütõben 8-10 perc alatt
megpirítjuk. Egy tálba szórjuk, kihûtjük, majd a héját ledörzsöljük. A vaníliarudat összetörjük. A cukrot, a margarint, a mézet, a tejszínt és a vaníliát egy nagyobb lábasba tesszük, és kb 8 percig fõzzük, amíg hólyagos és sûrû lesz. A mogyorót belekeverjük, és a tûzhelyen hagyjuk, míg egy muffinsütõ minden üregét megtöltjük a masszával (kb. 12 darab lesz).
Elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük. Egy 6 cm átmérõjű pogácsaszaggatót olajjal megkenünk, és a kész süteményeket ennek
segítségével kiemeljük. Fejjel lefelé hagyjuk kihûlni. Utána tetszés szerint az alját csokiba lehet mártani. Fémdobozban sokáig eláll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!