Az abalé egy erős húslé.
Elsősorban a hurkába való rizs főzésére használják, (bár láttam már elvetemülteket tiszta vízben főzni, mert úgy szép fehér).
Nekem levesnek túl tömény, még zsírtalanítva is. Inkább felöntőlének tudnám elképzelni.
Épp a hetekben kértek tőlem vagy 3 liternyit, ún. hurka cövek levesnek. Nyilván rákérdeztem mi a mennykő az, hát a levet zsírtalanítja, bezöldségeli, fűszerezi, és árpagyöngyöt főz bele betétnek. Ő tudja... én adtam.
Nalunk abban készül még a vágáskor a disznósajt, abált szalonna...mikor ezek készen vannak, akkor a rizst a hurkához ebben főzzük, majd a hurkák abálását is. A visszamaradt abálé kerül a töltöttkaposztára, vigyázva, hogy ne a zsírt merjük le, hiszen akkor ehetetlenül hsíros lesz a káposzta..
Ami megmarad,azt a megmaradt disznókkal etetjük vissza (belegondolva undi, a kannibalizmus, de így szokták)
Egy részét elajándékozzuk (ők korhely-. Bablevest, vagy töltött/székely káposztát csinálnak) mi addigra eltelünk ezekkel az ízekkel, úgyhogy azért nem készítünk pluszban semmit. Még kutyásoknak is szoktunk ajándékozni, de nem mindegyik állat bírja (hasmenés, hányás, mert túl nehéz nekik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!