Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Marha steaket, amely olajos...

Marha steaket, amely olajos steak fűszerben volt pácolva, hogyan süssem ki?

Figyelt kérdés
A grillen nem süthetem, mert lecsöpög az olaj, és lángolni fog. Van egy vas-serpenyőm, abban jó lesz managlica-zsírban sütve? Hány percig kell sütni 1-1 oldalát?

2013. máj. 3. 10:43
 1/4 anonim ***** válasza:
Elöször alaposan lecsöpögteted, utána a NAGYON forró serpenyöbe teszed - zsír jóformán nem kell bele, éppen csak kend ki ecsettel -, az elsö oldalt kb 5 percig sütöd - amig magától felválik a serpenyö aljától, megforditod, a másik oldalt is 5 percig sütöd, leveszed a tüzröl és letakarva 10-15 percig pihenteted.
2013. máj. 3. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

A serpenyöt forrositsd fel . Ne tegyél bele semilyen zsiradékot : Amikor füstöl a serpenyő akkor a húst tedd bele : ne csöpögtesd le az olajat róla :

steak sütésének fokozatai


A szinte nyers angolos húst, az angolok rare-nek, a franciák saignant-nak ismerik, ez csak néhány percnyi sütést igényel. A következő a félig sült, a medium vagy point, amely talán a legnépszerűbb sütési fokozat, és a legnehezebb eltalálni. Ilyenkor a steak belseje rózsaszín, de abban is vannak fokozatok, hogy mennyire rózsaszín. A medium rare inkább még véres, így sötét rózsaszín, a medium well done inkább már átsült, így nagyon halovány. A teljesen átsült steak angolul well done, franciául bien cuit elnevezést kapott, de ezt ritkán rendelik, mert ilyenkorra a steak már rágós lesz, és az is előfordul, hogy a teteje egy kicsit megég. Annak aki berzenkedik a nyers húst gondolatától is, a medium well done-t ajánljuk, ekkor a steak már jól át van sülve, de még nem vesztette el az ízét és a zamatos nedveit.

Az 1-2 cm vastag steakeknek csak pillanatok kellenek a serpenyőben, vagy a grillen, annak aki viszonylag átsülve szereti a steaket ezt ajánljuk.

• A 2-3 cm vastag steakeket még süthetjük serpenyőben, de a kívánt rózsaszín hatást csak úgy érhetjük el, ha a steaket egy kicsit lenyomva tartjuk sütés közben. Ezt annak ajánljuk, aki majdnem nyersen, vagy közepesen átsütve szereti a steaket.

• A 3-5 cm magas steakek, a bélszínérmén kívül már mini egybesülteknek számítanak, ami azt jelenti, hogy egy 5 centis hátszín darabot felszeletelve ketten is eloszthatunk.

• Süthetünk hátszínt és bélszínt egyben is, ekkor azonban használjunk hús hőmérőt, amelyet a marhahús közepébe szúrunk.


Sütési technikák


A perfekt steak – hogy pontosan olyan legyen, ahogy szeretjük – óriási kihívás még a leggyakorlottabb szakácsnak is. Természetes, hogy például egy fartő szelet kicsit másképp sül, mint egy bélszín, így nehéz percre pontos sütési időt adni (lásd a táblázatot), és kísérletezni kell egy darabig, amíg ráérezünk a technikára. Aki rózsaszínen szereti a húst, az mindig lejjebb menjen a sütési időben, aki átsütve szereti, az pedig feljebb. Az éttermekben általában úgy érik el az állandó minőséget, hogy milliméterre pontos vastagságot vágnak a fent említett szeletekből, és azt másodpercre pontosan sütik, fokozatokra. Az amerikaiak a kezüket használják a fokozatok bemérésére, egészen pontosan a hüvelykujj alatti húsos dombot. Az ugyanis pontosan olyan fokozatokban változik, ha a hüvelykujjunkat össze érintjük a többivel, mint ahogyan a steak keményedik sütés közben!Ez az u.n. hand test.


A serpenyős sütés


A steaket nem kell olajban sütni, és a legjobb, ha beszerzünk egy bordázott fenekű öntöttvas serpenyőt. Ennek az alja egyenletesen veszi fel és adja le a hőt, így az összes szelet steak egyformán sül. Tegyünk a serpenyő aljába egy picike zsíradékot, és várjuk meg, amíg az teljesen felhevül. Fektessük bele a megsózott, megborsozott steakeket, és várjunk a forgatással a táblázatban leírtak szerint. A bordázott aljú serpenyő vonzó mintát süt majd a steakünkbe, amelyet úgy fokozhatunk rácsosra, hogy a sütési idő felénél 90 fokban elforgatjuk a steakeket (de még ne fordítsuk meg!).

2013. máj. 3. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Végül bordázott fenekű öntöttvas serpenyőben sütöttem meg, először úgy, ahogy az 1-es válaszoló írta, 5-5 percig mindkét oldalát, de ekkor még teljesen nyers volt belül, ezért hosszabb ideig sütöttem. Nem lett jó, rágós volt - valószínűleg öreg marha lehetett, ajándékba kaptuk egy tanyáról. Én ettem Amerikában igazi rare steaket, de azt össze se lehet hasonlitani ezzel a vacakkal, na mindegy. Azt hallottam, M.o.-n már csak selejt marha van, a szépeket küldföldre viszik.
2013. máj. 3. 13:15
 4/4 anonim ***** válasza:

Nem attól függ, hogy selejt vagy öreg-e...


A steaket húsmarhából kell sütni (pl. angus), ami itthon forgalomba szinte nincs is. A levágott tejelő marha húsa a gulyáslevesen kívül kb. mindenre alkalmatlan, steaknek meg főleg :(

2013. júl. 7. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!