Megmaradt csokinyuszikból süti?
Egy csomó csokinyuszit kapott a kisfiam, de nem eszi meg.
Így gondoltam jó lenne sütibe. Mondanátok nekem jó kis recepteket? :)
Köszi
Püspökkenyér
Muffin tésztába is jó
Csoki mousse
Néger kocka tetejére olvasztani,vagy más sütit bevonni vele
Esetleg egy jó adag forró csoki
Csokis profiterol
Ha érdekel a receptje,előkeresem a füzetemet és megírom.
Bármilyen sütire csokimáznak is jó, gyerekként én sem ette ma csokit (most sem vagyok oda érte), de pl nagyon szeretem a mai napig a következőt:
Kistányérba csoki aprítva, pár korty tej rá, be a mikróba, aztán kevergetni, amíg jól el nem olvad. Ez csak simán, vagy gyümölcsöt bele mártogatva isteni :) Gyakorlatilag sima olvasztott csoki, banánnal, eperrel, naranccsal nagyon finom.
Úgyhogy apríthatod muffinba, püspökkenyérbe, felolvaszthatod máznak, díszítésnek, ráreszelheted valami habos süti tetejére, csinálhatsz belőle csokidíszeket, vagy ha csinálsz egy jó császármorzsát, abba is jó beleaprítani. Ugyanúgy fel tudod használni, mint a sima csokit vagy bevonót.
10 dkg csokit felolvasztasz 2 deci tejszinben, adsz hozzá 5 dkg vajat, 2 ek mézet, 1 kk kakaóport, ha kihűlt elkeversz benne 3 egész tojást, adsz még hozzá 15 dkg réteslisztet, fél sütőport, csipet szódabikarbónát, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd a masszát és kb 15 perc alatt megsül, tetejére még forrón tördelj rá csokit és késsel kend el. Hűtőben szoktam tárolni, másnap és harmadnap a legfinomabb. (ha marad).
Lehet egyben is sütni, de szoktam keksz formájában is.
Csokis profiterole 6-8 személyre:
170 g olvasztott csoki /ez lesz a tetején/
Tészta:
1 bögre víz
90 g vaj
1bögre finomliszt
3 tojás
A csokis töltelék:
fél bögre cukor
3 tojássárgája /a fehérje mehet a fagyóba és másik sütibe vagy panírba jó lesz/
2ek liszt
1 bögre tej
55g darabokra tört csoki
A tésztához a vajat és a vizet forraljuk fel.Mihelyst forrni kezd,gyorsan keverjük hozzá a lisztet.Állandó kevergetés mellett főzzük,míg a massza egynemű nem lesz és nem tapad a lábas oldalára.Egyenként verjük fel a tojásokat,mindegyik után külön felverve,míg a massza világos és fényes nem lesz.Kivajazott tepsira púpozott evőkanállal vagy nyomócsővel zsákból adagoljuk a keveréket./ne legyenek túl közel egymáshoz/ 200 fokon 10 percig sütjük.Ezután a sütőt letekerjük 180fokra,és még 10percig sütjük,amíg aranybarna nem lesz.Sütő függő,nekem elég 7-8 perc is.
A golyócskákba fúrjunk egy apró lyukat.Félre tesszük hűlni.
A krémhez a cukrot,a tojássárgájával keverjük ki.Adjuk hozzá a lisztet,alaposan keverjük össze.Tegyük a tejet és az összetört csokit egy lábasba.Állandó kevergetés mellett közepes tűzön melegítsük,míg a massza egynemű nem lesz.Lassan keverjük a tojássárgás masszához.Tegyük vissza a tűzhelyre,közepes tűzön,állandó kevergetés mellett melegítsük,míg a massza besűrűsödik.Vegyük le a lábast,fedjük le,tegyük félre,hogy kihűljön.
Ha kihűlt,tegyük egy keskeny nyomócsöves habzsákba,nyomjuk a profiterole-okba.A tetejüket mártsuk az olvasztott csokiba.
/Kicsit macerás,de megéri a fáradozást/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!