A rakott krumplinál milyen sorrendben vannak a hozzávalók, és a tetejére mi kerül?
krumpli + kolbász + tojás ezt adig rétegezd amig a hozzávalók tartanak . krumpli az utolsó réteg majd erre jön a tejföl :
Ha nincs tejfölöd akkor nyeres krumplit reszelj a tetéjre finom ropogos lesz a teteje ..
Tudod, ahány ház, annyi szokás. Hát a rakott krumpli tipikusan olyan, hogy minden háztartásban máshogy készül.
Mi például így csináljuk:
A jénai tálat kivajazzuk, és egy kis zsemlemorzsával körbeszórjuk. Az aljára a héjában megfőtt krumplit tesszük, ezt egy kicsit megsózzuk. A következő sorba a főtt tojást rakjuk, majd ismét krumpli. Ezt ismét megsózzuk egy kicsit, jön egy adag besamel mártás rá eloszlatva. Erre kerül egy sor krinolin, majd krumpli, tojás. A kolbászt viszonylag felülre rakjuk, mert így az egészet átjárja a kolbászból kisülő zsír, és az egésznek szép színt ad. Közben még egy sorra teszünk besamel mártást, majd a legfelső sorba mindig krumplit teszünk. Erre rátesszük a maradék besamelt egyenletesen eloszlatva.
Megszórjuk egy kis kakukkfűvel és betesszük sütni a sütőbe. Mielőtt teljesen megsülne, kivesszük és megszórjuk gazdagon reszelt sajttal, amit a végén rásütünk még.
Nálunk is abszolut hagyományos. zsírozott jénai, prézlivel megszórva. rá karikára vágott előzőleg héjában megfőzött krumpli, rá az elősütött kolbász, zsírjával együtt locsolgatva, rá a tojáskarika, rá megint krumpli és így tovább. legfelül mindig krumpli.
az egészet jól lelocsolom sűrű tejföllel, és talán annyiban térek el, hogy a tejfölt is megszórom egy kis prézlivel, ami a tejföllel együtt szép piros-kérgesre sül.
a kolbászt is azért futtatom meg egy kis zsíron, hogy közbe legyen finom zsírom a krumpli lelocsolásához.
nekünk így bevált, belül finom szaftos, a teteje piros-ropogós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!