Ragacsos rizs vs pergös rizs melyiket szereted?
Attól függ, mihez.
Köretnek pergős nekem jobban ízlik (pláne, ha jázminrizs), de rizseshúsnak a ragacsosabbat szeretem.
Pergőset:
1. A rizst kimérjük egy bögrében. 2 személynek köretként kb. fél bögre rizzsel számolhatunk. A rizst átválogatjuk, aszerint, hogy mennyire van esély a kis kavicsokra.
2. 3-szor gyorsan átmossuk, nem áztatjuk! Jól leöntjük róla a vizet.
3. Fél bögre rizshez kb. 1 evőkanálnyi olajjal számoljunk: ennyit tegyünk egy jénai tál aljába.
4. Az olajat kezdjük el melegíteni, tegyünk 2-3 szem rizst az olajba, hogy lássuk, mikor lesz elég meleg. Ha már sistereg, akkor ráöntjük a többi rizst, és keverés mellett elkezdjük pirítani.
5. A rizs először kicsit letapad, de utána elkezd matt fehérré válni. Amikor már helyenként megjelenik a rizsszemeken a nagyon halvány zsemleszín, akkor már egészen biztosan eléggé megpirult.
6. A rizs mennyiségének duplája mennyiségű forró vízzel felöntjük. Vagyis a fél bögre rizst egy bögre forróvízzel. Ez a rizsfőzés legkritikusabb pontja, ugyanis a hőálló jénai itt szokott robbanni. Akinél már robbant - és nálam már igen - az vastag aljú lábosban is csinálhatja, lényeg a vastag alj, hogy tartsa a hőt.
7. Sót, őrölt borsot és apróra vágott petrezselmyet teszünk bele, és megvárjuk, hogy felforrjon. Akkor lecsökkentjük a gázt, és rátesszük a fedőt.
8. Fedő alatt keverés nélkül alacsony fokozaton 7 percig főzzük, majd lezárjuk, és még 10 percig békén hagyjuk. Ekkor szívja ugyanis magába a maradék vizet.
Ezt az egészet így meg lehet csinálni kb. 30 perc alatt, és nem lesz zacskó íze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!