Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ragacsos rizs vs pergös rizs...

Ragacsos rizs vs pergös rizs melyiket szereted?

Figyelt kérdés
2013. márc. 22. 16:51
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
mindegy, de a ragacsos ne legyen "taknyos", és a pörgős ne legyen száraz! :-)
2013. márc. 22. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
A ragacsosat én sem, de fojtós szárazat sem. Azt szeretem, amilyek pont jó :)
2013. márc. 22. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 klopusz ***** válasza:
100%

Attól függ, mihez.

Köretnek pergős nekem jobban ízlik (pláne, ha jázminrizs), de rizseshúsnak a ragacsosabbat szeretem.

2013. márc. 22. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Pergőset:

1. A rizst kimérjük egy bögrében. 2 személynek köretként kb. fél bögre rizzsel számolhatunk. A rizst átválogatjuk, aszerint, hogy mennyire van esély a kis kavicsokra.

2. 3-szor gyorsan átmossuk, nem áztatjuk! Jól leöntjük róla a vizet.

3. Fél bögre rizshez kb. 1 evőkanálnyi olajjal számoljunk: ennyit tegyünk egy jénai tál aljába.

4. Az olajat kezdjük el melegíteni, tegyünk 2-3 szem rizst az olajba, hogy lássuk, mikor lesz elég meleg. Ha már sistereg, akkor ráöntjük a többi rizst, és keverés mellett elkezdjük pirítani.

5. A rizs először kicsit letapad, de utána elkezd matt fehérré válni. Amikor már helyenként megjelenik a rizsszemeken a nagyon halvány zsemleszín, akkor már egészen biztosan eléggé megpirult.

6. A rizs mennyiségének duplája mennyiségű forró vízzel felöntjük. Vagyis a fél bögre rizst egy bögre forróvízzel. Ez a rizsfőzés legkritikusabb pontja, ugyanis a hőálló jénai itt szokott robbanni. Akinél már robbant - és nálam már igen - az vastag aljú lábosban is csinálhatja, lényeg a vastag alj, hogy tartsa a hőt.

7. Sót, őrölt borsot és apróra vágott petrezselmyet teszünk bele, és megvárjuk, hogy felforrjon. Akkor lecsökkentjük a gázt, és rátesszük a fedőt.

8. Fedő alatt keverés nélkül alacsony fokozaton 7 percig főzzük, majd lezárjuk, és még 10 percig békén hagyjuk. Ekkor szívja ugyanis magába a maradék vizet.

Ezt az egészet így meg lehet csinálni kb. 30 perc alatt, és nem lesz zacskó íze.

2013. márc. 22. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Pergős
2013. márc. 23. 00:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!