Tudnátok ajánlani jó receptet egyben sült fasírthoz, aminek a közepében kemény tojás van?
Esetleg őzgerincbe is tenném, ha lehet. Egyszer csináltam ilyet, csak úgy, mintha fasírtat csinálnék, de akkor a belseje nem sült meg és szét esett az egész. (Igaz, kanállal ehető volt, de most nem így szeretném...)
Fél kilónyi darált húsom van, kenyérbél meg tojások. (Fűszerek is persze)
Holnap(ra) szeretném elkészíteni.
Nekem ez vált be évek óta ez alapján sütöm . Alacsony hő fokon kezd el sütni 160C -fokon- 30-40 perc majd vedd nagyobbra hőfkot : 180 C_ra : Mindig őzgerinc formába sütöm : A formát kiolajozom és kibélelem sütő papírral ,majd alufolivával letakarva sütöm amig alacsony hő fokon van sütő : Majd amikor megemelem a hőfokot leveszem az alufoliát : Igy garantáltan megsül és szépen kitudom boritani a formábol..
■50 dkg (sertés) darált hús
■1 zsemle
■1 tojás
■3-5 főtt tojás
■1 hagyma
■1-2 gerezd fokhagyma
■1 tk mustár
■só, bors, majoránna
■olaj
■zsemlemorzsa
■pirospaprika (opcionális)
Elkészítés:
1.A zsemlét vízben puhára áztatjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy kis serpenyőben kevés olajon a hagymát világosra dinszteljük, végén a fokhagymát is belekeverjük.
2.Egy nagy tálban a darált húst villával szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a dinsztelt hagymát-fokhagymát és a kinyomkodott zsemlét. Fűszerezzük sóval, borssal, mustárral (esetleg pirospaprikával) és a tenyereink között szétmorzsolt majorannával. A masszát alaposan összedolgozzuk.
3.A főtt tojásokat meghámozzuk, a szélekből egy-egy vékony szeletet levágunk, hogy egyenes legyen (így a tojások tökéletesen egymás mellé helyezhetők).
4.A munkalapra alufóliát vagy folpackot teszünk, közepén csíkban megszórjuk zsemlemorzsával. Erre a csíkra fektetjük hosszúkásan a húsos masszát. Közepébe mélyedést készítünk. A tojásokat egymás mellé a mélyedésbe tesszük. A folpack vagy fólia segítségével a húst henger alakúvá formázzuk.
5.Egy tepsi alját olajjal kikenünk, a húshengert beletesszük (inkább belecsúsztatjuk). Tetejét kevés olajjal meglocsoljuk. 200 fokos sütőben 1 órát sütjük (ha teteje túlzottan barnul, takarjuk le fóliával). Sütés közben néha meglocsolgathatjuk.
6.A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt óvatosan kivesszük a tepsiből, hogy ne törjön el. Ujjnyi szeletekre vágva langyosan vagy hidegen tálaljuk.
1000 köszönte, nem tudtam hogy így hívják ezt.
Kérdésem még, hogy van értelme előző nap összerakni és másnap sütni, vagy ezt frissen kell?
továbbá hogy a rizs mennyire illik hozzá? Mindenhol krumplival tálalják.
Ja, és maradt egy kevéske paradicsompürém. H azt is beleraknám elrontaná?
Nyugodtan csináld meg előző nap és amig nem kerül sor a sütésre tedd hütőbe . Igy kicsit jobban összeérnek az ízek .
A zsemlemorzsa pedig azért kell ,hogy a hús nedvességéböl elszívjon valamennyit .
Bár mivel ehetitek ,főzelék ,rizs ,krumpli : Ha nem főzelékhez eszük itthon rizzs vagy krumpli van hozzá akkor szoktam fokhagymás tejszines mártást csinálni hozzá ,hogy kicsit szaftos legyen.
Fokhagymás tejszínes mártás .
5 gerezd fokhagymát ,kevés olajan barnára piritok ,de ne égjen meg ,majd kiveszem a gerezdeket kiskanál lisztet teszek a fokhagymás olajra majd a fokhagymát fokhagyma nyomon átnyomom ,és visza teszem az olajra majd 2dl 30% teszinnel felöntöm és kicsit beforralom .. só ,bors kész a mártás .
Köszönöm, sajnos tejmentesen étkezik a család (fele), ezért is olyan nehéz jó recepteket találni...
És emiatt aggódom, hogy nem lesz-e száraz rizzsel, de talán egy könnyű salátát csinálok.
Még annyi kérdésem van, hogy az őzgerincben benne formázod meg a húsmasszát, vagy a munkalapon, és utána teszed át?
És ha előző nap készítem, akkor kicsit több zsemlemorzsa legyen? Mert a hús tényleg levet ereszt, egy éjjel meg még többet...
Köszönöm!
Este nekifutok! :o)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!