Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szódabikarbóna használható...

Szódabikarbóna használható sütőpor helyett?

Figyelt kérdés
2013. febr. 26. 11:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%

Igazából úgy lehetne helyettesíteni ha a szódabikarbóna mellé feleannyi darált citromsavat tennél mert a sütőporban is így van!(citrompótló tabletta is jó volna)

Vegyész

2013. febr. 26. 11:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
43%
Nehogy citromsavat tegyél a sütibe!!! :D A kémiához hülye vagyok, de szerintem többször sütöttem, mint az előttem szóló... Egyébként igen, a szódabikarbónától is feljön a süti, ugyanaz a funkciója.
2013. febr. 26. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
65%
Ketteském nem zavar hogy ha megnéznéd a sütőpor összetételét ott található benne a sav?Ennyit azért érthetnél a kémiához hogy legalább megnézed mielött szakember hozzáértését megkérdőjeleznéd!
2013. febr. 26. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
A vegyész majd kijavit, ha tévedek, de azért irja a citromsavat, mert a szódabikarbóna savas közegben széndioxidot fejleszt és a gáztól emelkedik meg a tészta. Ha nincs sütőpor otthon én is simán helyettesitem szódabikarbónával. Mondjuk nem tudom, hogy van-e olyan tészta amelyik nem elég savas ahhoz, hogy a sütőporban lévő citromsav nélkül döglött maradjon benne a szódabikarbóna, lehet, hogy eddig csak szerencsém volt.
2013. febr. 26. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
Nem tévedsz 4-es pontosan jól írod a nedvesség hatására a citromsav bontja a szódabikarbonát és CO2 keletkezik ami lazítja a tésztát már hidegen.A tészta pH-ja is lehet 7 alatti ami szintén beindítja a reakciót legalábbis részlegesen.A sütésnél is a hő hatására részlegese bomlik a NaHCO3 de a sütőpor gyártója azért tesz bele savat hogy biztos legyen a reakció.Ez a borzasztó mikor megtalálható a sütőpor összetétele de annyi fáradságot nem vesz valaki hogy legalább megnézze.
2013. febr. 26. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

A szódabikarbóna simán használható, ha nincs otthon sütőpor. Körülbelül harmada, fele mennyiséget kell használni belőle, mint sütőporból.

A sütőporban a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) mellett nátrium-dihidrogén-foszfát, vagy dinárium-dihidrogén-difoszfát van, ezek a foszforsav savanyú sói, és a széndioxid felszabadulás gyorsaságát szabályozzák.

2013. febr. 26. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
2013. febr. 26. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 mustafa33 ***** válasza:
Nagyanyám biztosan nem olvasgatta a sütőpor ♫8sszetételét és a szódabikarbóna vegyjelét sem ismerte, de azt tudta, hogy az olyan tésztába amiben aludtej (savanyú) van, vagy savanyú tejfel abba jobb a bróza (szódabikarbóna), mit a s♀9tőpor.
2013. febr. 26. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Négyes válaszolót szeretném megnyugtatni, hogy nem csak szerencséje volt. A szódabikarbóna bomlása nem a tészta savanyúgától függ elsősorban, hanem attól, hogy a tésztát betesszük a sütőbe. A szódabikarbóna 50 C fokon bomlik, tehát a sütés hőfokán maradéktalanul elbomlik és széndioxidot fejleszt.

Hatos válaszoló tudja jól a sütőpor összetételét, és a kettes válaszoló nem véletlenül idegenkedett a citromsavtól, citromsav nincs a sütőporban.

Citromsav a gyerekeknek készített pezsgő italporokban, és a pezsgőtablettákban van a szódabikarbóna mellet.

(Azért egy vegyész ennyit tudhatna, de minimum utánanézhetne, mielőtt szamárságokat kommentel... már ha valóban vegyész.)


Egyébként van savanyúságot szabályozó anyag mentes sütőpor is:

[link]

2013. febr. 27. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2013. febr. 27. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!