Szódabikarbóna használható sütőpor helyett?
Igazából úgy lehetne helyettesíteni ha a szódabikarbóna mellé feleannyi darált citromsavat tennél mert a sütőporban is így van!(citrompótló tabletta is jó volna)
Vegyész
A szódabikarbóna simán használható, ha nincs otthon sütőpor. Körülbelül harmada, fele mennyiséget kell használni belőle, mint sütőporból.
A sütőporban a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) mellett nátrium-dihidrogén-foszfát, vagy dinárium-dihidrogén-difoszfát van, ezek a foszforsav savanyú sói, és a széndioxid felszabadulás gyorsaságát szabályozzák.
Négyes válaszolót szeretném megnyugtatni, hogy nem csak szerencséje volt. A szódabikarbóna bomlása nem a tészta savanyúgától függ elsősorban, hanem attól, hogy a tésztát betesszük a sütőbe. A szódabikarbóna 50 C fokon bomlik, tehát a sütés hőfokán maradéktalanul elbomlik és széndioxidot fejleszt.
Hatos válaszoló tudja jól a sütőpor összetételét, és a kettes válaszoló nem véletlenül idegenkedett a citromsavtól, citromsav nincs a sütőporban.
Citromsav a gyerekeknek készített pezsgő italporokban, és a pezsgőtablettákban van a szódabikarbóna mellet.
(Azért egy vegyész ennyit tudhatna, de minimum utánanézhetne, mielőtt szamárságokat kommentel... már ha valóban vegyész.)
Egyébként van savanyúságot szabályozó anyag mentes sütőpor is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!