Kenyér recept? (többi lent)
Egy kiló fehér liszthez, teszek egy kiskanál sót, és 10 dk krumpliport. (vagy főtt krumplit összetörve.)
5 dk élesztőt fél liter picit cukros vízben felfuttatok, hozzáöntöm a liszthez és megdagasztom. Lehet, hogy kell egy kevés vizet, vagy pár kanál lisztet tenni még hozzá.
Megkelesztem, majd átgyúrom, beleteszem a kizsírozott formába. A tetejét 3 helyen bevágom, és hagyom újra megkelni.
A sütő aljába egy edénybe teszek vizet. Hideg sütőbe teszem és közepes hőfokon megsütöm.
A kisült kenyeret kiborítom, a tetejét vízzel megkenem. Így a héja nem lesz kemény.
A kenyérsütő csak a dagasztást könnyíti (s a kelesztést, ha hővös van a szobában), sütésre amúgy sem nagyon alkalmas. Dagasztani pedig, ugye, lehet kézzel is.
Az előző válaszoló már írt egy igen jónak tűnő receptet, illetve nem tudom, milyen olaj nélkül, lehet, hogy a tej eleget tesz hozzá? Én más arányokat használok (az élesztő harmadát, mert mindig elég, cukrot csak az édes kenyerekhez), s nem tejet, hanem vizet és kb. fél deci olajat, de a krumpli az nagyon jó ötlet, azt nagyon szeretem a kenyérben, héját puhítja, az egészet finomítja... Akár egy tojást is dobhatsz hozzá, fűszereket, sült hagymát, töltheted, formázhatod... Diósan is lehet, pár deka cukorral, enyhén édes, de kellemes, remek alap mézes kenyérnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!