Mi alapján szoktatok heti menüt készíteni? Havi menüt szoktattok csinálni?
Fel van irva minden étel amit szoktam késziteni(ezerszer könnybb választani).
Fel van irva mik vannak a fagyasztóban.
Szombaton leülünk,ki mit kiván,mit kellene elfogyasztani a fagyóból,leirom mikor mit főzök,mi kell hozzá,vasárnap ebéd után séta keretében megvesszük.
Valójában csak hétvégi menű-tervet készítek, pénteken ahhoz vásárolok. Hét közben a maradékból még variálok valamit, és hét közben még amire ráéhezek.
A hétvégi kajánál:
a./ átgondolom, mi van a fagyóban, azokból mit lehet készíteni, és eldöntöm, mi lesz, ahhoz vásárolok, ami még esetleg kell (pl. zöldség, vagy fűszerek stb.)
b./ ha tudom, hogy valahol valami akciós, akkor elmegyek és veszek és azt főzök,
c./ ha kifejezetten ráéhezek valamire, akkor ahhoz bevásárolok, és azt főzöm.
Akármelyik variáció, biztosan elég 2 napra, esetleg köretből még marad a harmadik napra is, azt ha átvariálom, vagy kiegészítem, és valami másféle jellegű kaja kijön belőle. Akkor már csak a hét közepén kell még egyszer kitalálni, hogy mit főzzek, mert abból sem leszek képes annyira keveset, hogy egy nap elfogyjon. Akkor pedig gyakorlatilag vége a hétnek.
Azért nem is spájzolok húsfélét hónapokra előre, így megvan az a lehetőségem, hogy azt vegyek-egyek, amire éppen ráéhezek, ne legyek rákényszerítve, hogy pl. sertéshúst egyek, amikor rántott csirkét szeretnék, vagy fordítva.
Első vagyok.
Én sem spajzolok rengeteg húst,ha akciós,akkor veszek 2-3 kilót és ennyi.
De mindig van otthon csirkemell,feldarabolt disznócomb,felszeletelt karaj,elfér kis helyen,és ezekből lehet sok félét csinálni.(csirkecombot is tartanék,de csak 60literes a fagyasztóm)
Az akciósujaságokat se rossz figyelni, www.gyerunkvasarolni.hu -n fenn van tescon kivül mindegyiké ahova járok,pénteken át szoktam nézni még melóban,felirom mit látok jó áron és esélyes hogy abból belekerül a következő hetibe.
Fagyasztani is szoktam 1-1 adagot (sokat soha) készen pörköltből,mert van hogy közbejön valami,nincs idő főzni,akkor előveszem,tészta 10 perc alatt kifő,és kész is.
3-as vagyok!
Az én fagyóm is csak 2 fiók, és inkább a nyáron termett zöldségfélékkel rakom tele télire, mint több hónapra előre bevásárolt húsokkal. Azokból maximum 2 hétre valót veszek, de csak ha akciós. Ami nem akciós, abból pedig csak egy főzet = két evés.
Nálam a következö rendszer vált be:
vasárnap leves, húsétel, körités, desszert,
hétfön a maradékok,esetleg átalakitva
kedden fözelék feltéttel
szerdán laktató leves, tésztaféle
csütörtök egytálétel
péntek krumpli vagy rizs alapú étel
szombaton valami a sütöböl, rakott vagy hasonló, amivel nincs sok munka
Igy könnyebben tudok kitalálni valamit, ezen kivül rendszeresen felirom azokat az ételeket, amiket fözök, és ebböl a listából könnyebb válogatni, hogy miket lehetne fözni. Igyekszem változatos étrendet tartani, lehetöleg ugyanaz az étel nem legyen egy jónapon belül mégegyszer. Másnap nem adom fel az elözö napit, mert úgy nem izlik igazán senkinek, hanem vagy pár nappal késöbb, vagy pedig átalakitva kerül az asztalra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!