Ebből mit készíthetek? Ötleteket várok!
Ami van itthon : élesztő, liszt, só,meg egy kevéske zsír.
Mit lehet ebből készíteni?
Tojás nincs ?
Akkor már lehetne több dolgot is. így csak a zsíros kenyér sóval, meg a csiríz jut eszembe.
Házi kenyér:
0,5 kg kenyérhez a hozzávalók:
1. A kovász 12 dkg, amit 8-10 órán át pihenni kell hagyni, így vagy este fogj hozzá, vagy reggel.
Hozzávalók:
7,5 dkg liszt (szokásos süti liszt, amit használsz)
4,5 dkg víz
0,75 g élesztő ( ne por ! )
Ezt alaposan össze kell gyúrni, nem baj ha darabos, majd mikor a kenyér készül belőle, akkor kell szép simára gyúrni. En nem belemorzsoltam, mert úgy szerintem darabokban marad, hanem a kimért vizem langyos volt és abba kavartam bele, úgy öntöttem a liszthez, majd dolgoztam össze.
Ha kész, szobahőmérsékleten, nagyobb tálba letakarva hagyod 8-10 órát pihenni.
2. A kenyérhez való
Hozzávalók:
30 dkg liszt
4,5 g élesztő ( nekem 6 g volt )
finom só 6 g
kovász, ami 8 órán pihent
víz 16,8 dkg
Az élesztőt megint langyos vízben tüntettem el és úgy kezdtem az összedolgozáshoz. Ezt úgy 15-20 percig gyúrtam, de biztos tovább kellene, én már nem bírtam... Ha összeállt és érzed, hogy szép sima, nincs benne darab, formázás előtt hagyod 20-25 percet pihenni ( én letakartam itt is ) és aztán olyanra formázod amilyenre szeretnéd. Formázás után már sütőlemezre teszed, mikor ráraktad még mindig hagyod letakarva 40-45 percet kelni.
Ha megkelt, vizes ecsettel jól megmosod a liszttől a tészta tetejét, majd éles késsel vágást teszel bele, majd rögtön előmelegített 200 fokos sütőbe teszed. 25-30 percig sütöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!