Hogyan kell finom abált szalonnát készíteni? És a sertés-fejjel mit kell csinálni, hogyan kell megfőzni?
Ez meg az abált.. Együtt főzd.
A fejjel elsősorban az a bajom, hogy egyetlen jószágnál sem szeretem, amikor a fazékból visszapislog rám.
A tyúknak a fejét sem főzöm meg éppen ezért. A sertésfejnél a szemét hogyan tudom kikerülni?
Kicsit részletesebben a most próbálkozóknak.
Abált(abárolt, kövesztett, csécsi, stb) szalonna.
Alapanyagnak én formázott,(értsd: a mirigyes , puha részektől megfosztott) tokát használok, de ha valaki jobban szereti akkor hasa szalonnából is készítheti.
A többi hurkaanyaggal együtt (nagyon) puhára főzöm, de vigyázni kell, hogy ne főjön szét. Ha külön vízben kényszerülök főzni, nem átallok tenni a főzővízbe sót, és gazdagon fokhagymát sem. Tapasztalatom szerint jobb ízű a többi finom vegyes husival együtt főzve.
A víztől lecsorgatva, még FORRÓN nagyságtól függően 5-6 helyen bevágom úgy, hogy a húsréteget teljesen átvágom. Ekkor a szalonna "kinyílik", és fűszerezhető. Először alaposan megsózom (a bőre felől is), majd egy kevés forró abáló vízbe elkeverek fokhagymát, őrölt paprikát, kevés borsot,( csípős paprika opcionálisan), és alkalmas eszközzel,(ecset) alaposan bekenem a forró szalonnát. (A paprikát addig adagolom a forró léhez, amíg jó sűrű palacsinta tészta állagú lesz.) Kihűl, fogyasztható.
A paprikás fejet hasonlóan készítem elő, puhára főzöm, kicsontozom, a nem belevalókat (szem, belső fül, stb) kidobom. Érdemes, (sőt!) átperzselni előtte, mert a vágóhídon ezt a műveletet meglehetősen nagyvonalúan végzik.
A kiterített fejet a belseje felől a fentebb említett mistellával átkenem, (term. sózom), majd egy PVC-cső segítségével sonkahálóba tuszkolom, mint a húsvéti köt. sonkát. Ha kihűlt, vékonyan (2-3 órát) füstre akasztom, majd takaros ujjnyi másfél ujjnyi "tallérokat" vágva mindkét felét bekenem a paprikás anyaggal, és ízlésesen tálcára rendezem.
Megj: füstölő hiányában természetesen simán fűszerezve is felséges étel, de...
Ha zavar a "pislogó fej" a szemek előre kivehetők egy elegáns mozdulattal.
(Vegák, állatvédők, bocs!!)
Én császárszalonnát szoktam venni a hentesnél. Bő vízben teszem fel főni, erősen fűszerezve a vizet.Több fűszert kell használni, mint egyébként.
Só, szemes bors,babér,kömény,vöröshagyma, fokhagyma kell a vízbe. Ha teszel bele 1-2 db füstölt hús ízesítő kockát, nem rontja el.Ha már könnyen bele megy a villa, akkor vedd ki az abálóléből és még langyosan vastagon kend be fokhagymapép, pirospaprika és kevés olaj keverékével.Fogyasztás előtt nagyon hűtsd ki.
A sertésfejet én nem szoktam venni, de régen a szüleim kocsonyába főzték bele. Aztán lehet belőle készíteni disznósajtot is (ehhez azonban még más hozzávaló is kell)
Köszi!
Mentek a zöld-pacsik!
Szomorú vagyok, mert ezek szerint, ha csak a fej megfőzése után tudom a szemét kidobni, akkor amig fő, addig kacsingat rám!!! ????
Azért köszi, a szalonnát biztosan meg fogom csinálni, a fejet még meggondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!