Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell finom abált...

Hogyan kell finom abált szalonnát készíteni? És a sertés-fejjel mit kell csinálni, hogyan kell megfőzni?

Figyelt kérdés
Most úgy ráéheztem erre a csupa fogyókúrás kajára. Csak nemigazán szeretnék valami pancser-kaját összehozni belőle. Segítsetek, légyszi!

#szalonna #abálás #sertésfej
2013. febr. 3. 18:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Google... Indulásnak:

[link]

Szerintem találsz ott abált szalonnát is valahol.

2013. febr. 3. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:

Ez meg az abált.. Együtt főzd.

[link]

2013. febr. 3. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
HA már nem tetted bele a fejet a sajtba, akkor sóban tartósítsd, majd füstöld fel. Ha ez megven akkor tedd fel főni, de vigyázz, hogy a víz épp csak gyöngyözzön. 2-3 óra múlva, ha magától leesik a csontról, akkor jó. Kihűtöd, bekened összetört fokhagymával, paprikával, pici sót még rá, és kész! Ha a szalonnát is mellé tetted az abalébe, akkor dupla élvezet!
2013. febr. 3. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
Most nem érek rá, de a fejre írok majd este egy jó receptet.
2013. febr. 3. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:

A fejjel elsősorban az a bajom, hogy egyetlen jószágnál sem szeretem, amikor a fazékból visszapislog rám.

A tyúknak a fejét sem főzöm meg éppen ezért. A sertésfejnél a szemét hogyan tudom kikerülni?

2013. febr. 3. 18:25
 6/12 doboszoli ***** válasza:
100%

Kicsit részletesebben a most próbálkozóknak.

Abált(abárolt, kövesztett, csécsi, stb) szalonna.

Alapanyagnak én formázott,(értsd: a mirigyes , puha részektől megfosztott) tokát használok, de ha valaki jobban szereti akkor hasa szalonnából is készítheti.

A többi hurkaanyaggal együtt (nagyon) puhára főzöm, de vigyázni kell, hogy ne főjön szét. Ha külön vízben kényszerülök főzni, nem átallok tenni a főzővízbe sót, és gazdagon fokhagymát sem. Tapasztalatom szerint jobb ízű a többi finom vegyes husival együtt főzve.

A víztől lecsorgatva, még FORRÓN nagyságtól függően 5-6 helyen bevágom úgy, hogy a húsréteget teljesen átvágom. Ekkor a szalonna "kinyílik", és fűszerezhető. Először alaposan megsózom (a bőre felől is), majd egy kevés forró abáló vízbe elkeverek fokhagymát, őrölt paprikát, kevés borsot,( csípős paprika opcionálisan), és alkalmas eszközzel,(ecset) alaposan bekenem a forró szalonnát. (A paprikát addig adagolom a forró léhez, amíg jó sűrű palacsinta tészta állagú lesz.) Kihűl, fogyasztható.

A paprikás fejet hasonlóan készítem elő, puhára főzöm, kicsontozom, a nem belevalókat (szem, belső fül, stb) kidobom. Érdemes, (sőt!) átperzselni előtte, mert a vágóhídon ezt a műveletet meglehetősen nagyvonalúan végzik.

A kiterített fejet a belseje felől a fentebb említett mistellával átkenem, (term. sózom), majd egy PVC-cső segítségével sonkahálóba tuszkolom, mint a húsvéti köt. sonkát. Ha kihűlt, vékonyan (2-3 órát) füstre akasztom, majd takaros ujjnyi másfél ujjnyi "tallérokat" vágva mindkét felét bekenem a paprikás anyaggal, és ízlésesen tálcára rendezem.

Megj: füstölő hiányában természetesen simán fűszerezve is felséges étel, de...

2013. febr. 3. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 doboszoli ***** válasza:

Ha zavar a "pislogó fej" a szemek előre kivehetők egy elegáns mozdulattal.

(Vegák, állatvédők, bocs!!)

2013. febr. 3. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

Én császárszalonnát szoktam venni a hentesnél. Bő vízben teszem fel főni, erősen fűszerezve a vizet.Több fűszert kell használni, mint egyébként.

Só, szemes bors,babér,kömény,vöröshagyma, fokhagyma kell a vízbe. Ha teszel bele 1-2 db füstölt hús ízesítő kockát, nem rontja el.Ha már könnyen bele megy a villa, akkor vedd ki az abálóléből és még langyosan vastagon kend be fokhagymapép, pirospaprika és kevés olaj keverékével.Fogyasztás előtt nagyon hűtsd ki.

A sertésfejet én nem szoktam venni, de régen a szüleim kocsonyába főzték bele. Aztán lehet belőle készíteni disznósajtot is (ehhez azonban még más hozzávaló is kell)

2013. febr. 3. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszi!

Mentek a zöld-pacsik!

Szomorú vagyok, mert ezek szerint, ha csak a fej megfőzése után tudom a szemét kidobni, akkor amig fő, addig kacsingat rám!!! ????


Azért köszi, a szalonnát biztosan meg fogom csinálni, a fejet még meggondolom.

2013. febr. 3. 18:51
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszi, kerültük egymást. Akkor mégis megpróbálom, ha az üzletben kapok egy takaros fejecskét.
2013. febr. 3. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!