Milyen salataonteteket tudtok?
a legegyszerubb:
so bors ecet pici viz,olaj.
ha ugy veszed ez az alap ezt dusithatod barmivel, fusszerrel,tejfollel,ketchappal,tatarral, akarmivel.
az alap recept:
1.5kiskanal so bors.
1-2 kiskanal ecet,ez toled fugg milyen normal ecet,borecet,almaecet mindegy.
3kiskanal viz.
es ha ket kiskanal ecetet raktal akkor 4kiskanal olaj szoval mindig a duplaja.
A saláta öntetekhez szükséges ecetnél választhatunk sokféle között, lehet zöldfűszeres, gyümölcsös, hagyományos, tárkonyecet, borecet, vagy a szintén elterjedt balzsamecet. Az olaj lehet napraforgó vagy olíva, de zöldsalátákhoz nagyon kellemes a dióolaj is. Használhatunk továbbá fűszerezett olajokat is, például fokhagymás, chilis, gombás. Fűszeres ecetet vagy olajakat házilag is könnyű készíteni. Jó minőségű (leginkább olíva) olajba tegyünk chili paprikát, gerezd fokhagymát, rozmaringot. Egy-két hét érlelés után el is készül a saját ízlésünknek a leginkább megfelelő fűszeres olaj vagy ecet. Ha friss zöldfűszereket használunk a saláta öntet készítéséhez, a só elhagyható. Ideális zöldfűszerek saláta öntetetekhez a petrezselyem, bazsalikom, snidling, kapor.
Gyors friss öntet
■1/2 citrom leve
■3 ek olívaolaj
Egyszerű ecetes öntet
■
3 ek vizes ecet (1:1 arányú)
■
1 csipetnyi ukor
■
só, őrölt bors
■
6 ek olaj
Gyors nyári öntet
■
3 ek balzsamecet
■
1 ek méz
■
só, őrölt bors
■
6 ek olívaolaj
Olasz öntet
■
3 ek vörösborecet
■
friss vagy szárított oregano (aprítva vagy morzsolva)
■
1 gerezd fokhagyma (préselve)
■
só, őrölt bors
■
6 ek olívaolaj
■
1-1 ek apróra vágott piros paprika és petrezselyemzöld
Fűszeres öntet
■
3 ek vizes fehér borecet (1-1 arányú)
■
3 ek apróra vágott zöldfűszer
■
só, őrölt bors
■
6 ek olívaolaj
Joghurtos öntet
■
1 doboz joghurt (kb. 15 dkg)
■
½ citrom leve és reszelt héja
■
só és kevés cukor
■
esetleg zöldfűszerek, snidling
Francia öntet
■
1 ek fehérborecet
■
1 ek víz
■
1 tk dijoni mustár
■
½ gerezd fokhagyma (préselt)
■
só, őrölt bors
■
6 ek olaj
Görög öntet
■ 3ek olívaolaj
■1ek citromlé (vagy borecet)
■1/2ek oregano
■1 kis fokhagyma préselt (opcionális)
■Só, bors
Kéksajtos öntet
■
10 dkg áttört kéksajt
■
125 gr tejföl
■
1 tk fehérborecet
■
só, őrölt bors
■
2 ek olaj
Elkészítés:
Először keverjük el a fűszereket (só, cukor) az ecettel, utána keverjük bele mini kézi habverővel az olajat és a többi hozzávalót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!