Mi a kedvenc recepted?
Töki pompos - Nagyon finom!
Rendezvények, fesztíválok kedvenc étele. Mi múlt héten csináltuk meg, nagyon finom!
Tésztához
50 dkg finomliszt
3 közepes burgonya
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 kk. cukor
só
a tetejére
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma, zúzva
3 fej lilahagyma
20 dkg reszelt sajt
30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
Ha kész a krumpli, akkor áttörjük és az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
A tésztát jól kidolgozzuk.
Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 7 perc.
Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)
Ami nagypapámnak nagyon ízlett süti:
2 pohár joghurt vagy kefír.
2 pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár olaj
2 vaniliás cukor
1 csomag sütőpor plusz egy csipet szódabikarbóna
2 db egész tojás
összekevered, zsírozott lisztezett tepsibe öntöd, én meggyet tettem a tetejére, közepes lángon bő fél óra.
Nagyon egyszerű és nagyon finom itt a kép is róla :)
valamiért nem tom képfeltöltésre feltölteni:(
Ha szeretitek a májat!
Jénai edényt körberakod szeletelt kolozsvári szalonnával. A szeletelt májakat sorba rakod, borsot szórsz rá ( a tarka bors nagyon finom), jöhet a következő sor máj, rá a bors. Addig rakod amíg a májad kitart. A tetejére ismét kolozsvári szalonna kerül, tetőt vagy fóliát rá és be a sütőbe. A szalonnát szorosan egymás mellé kell rakni mindenhol.
Cirka 15-30 perc alatt kész, de az illatából úgyis érzed, vagy próba kóstolást is csinálhatsz. (A csirke máj gyorsabban kész).
Más fűszerezést nem igényel, nagyon finom és különleges íze van.
Jó étvágyat.
Mexikói csirke
Hozzávalók:
* 2 egész csirkecomb, vagy 4 darab a preferált részéből
* liszt
* olaj
* 2 ek mustár
* 2 ek ketchup
* 1 ek méz
* bazsalikom, oregano, majoranna, kaukkfű
* 25 dkg kukorica
* 1,5 dl tejszín
* 1 csokor petrezselyem vagy koriander
* fehérbor
A mustárt, a mézet, a ketchupöt elkeverem a zöldfűszerekkel, és kicsit megsózom. A csirkecombokat megforgatom lisztben, és egy kevés olajon elősütöm. Tűzálló tálba teszem, megkenem a mézes máz kb. felével, aláöntök némi fehérbort és alufóliával letakarva 45 percig sütöm 200 fokon. Közben megfőzöm a kukoricát, lecsöpögtetem, összekeverem a tejszínnel és a felaprított petrezselyemmel vagy korianderrel. Leszedem a húsról az alufóliát, megkenem a maradék mázzal, és még 30-40 percig sütöm, hogy a teteje megpiruljon. Közben ha szükséges öntök alá egy kis vizet. Tálalás előtt megmelegítem a kukoricát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!