Mi a kedvenc saláta-recepted?
Nekem az egyik kedvencem:
mindenféle zöldet összevágok, ami csak van. Szórok közéjük natúr napraforgómagot és natúr kesudiót. Az öntet pedig balzsamecet és olivaolaj keverékben elmaszatolt fetasajt.
A magokat tálalhatod mellé is, ha valaki idegenkedik tőle, és akkor lehet bele szórni utólag. És tehetsz a zöldek mellé is fetakockákat. Nagyon finom, próbáld ki!
Tzatziki
Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj
só
bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé
Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Téli vacsorasaláta
Hozzávalók:
2 nagy fekete retek,
2 nagy savanykás alma,
1 nagy fej lilahagyma,
1 kis szál póréhagyma,
2 dl majonéz,
2 dl kefir,
1/2 citrom leve,
1 teáskanál mustár,
1 késhegynyi törött fekete bors,
25 dkg csalamádé (vagy savanyú káposzta),
ízlés szerint só,
csipetnyi porcukor.
A saláta mártásához a majonézt simára keverjük a
kefirrel, és a mustárral, a citromlével, a sóval, a
borssal valamint a cukorral pikánsra fuszerezzük. A
retket és az almát megmossuk, elobbit meg is hámozzuk,
utóbbit csak kicsumázzuk. A lila- és a póréhagymát
megtisztítjuk. A retket és az almát megreszeljük, és
azonnal belekeverjük a mártásba. A lilahagymát apró
kockákra vágjuk, a póréhagyma fehér részét
felkarikázzuk, és a kétféle hagymát kis tálba téve
megsózzuk, majd összekeverjük. 10 percig hagyjuk állni,
ezután a csalamádéval együtt a salátához keverjük. A
póréhagyma zöldjét nagyon finomra összevágjuk. A salátát
összeforgatjuk, majd tálra halmozva, a pórézölddel
meghintjük. Befedve tesszük be a hutoszekrénybe, nehogy
a hagymák eros illata "beterítse" a hutoszekrény
tartalmát. Legalább fél napig érleljük, csak ezután
tesszük az asztalra. Pirított kenyérszeletkékkel
kínáljuk.
Waldorf saláta 3-4 személyre
50 dkg alma
30 dkg zeller
5 dkg dióbél
1/2 citrom
2 dl joghurt
1 evőkanál majonéz
zellerlevél
köménymag
őrölt bors
A megtisztított almát és zellert gyaluld vékony csíkokra, keverd össze és hintsd meg néhány csepp citromlével. A joghurtot keverd össze a majonézzel, az apróra vágott dióval, fűszerezd köménnyel, borssal és ezt az öntetet add a zöldséghez. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen és apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálald.
Könnyű burgonyasaláta
Hozzávalók:
60 dkg héjában főtt burgonya
2 kemény tojás
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál borecet
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1/2 teáskanál feketebors
1 tojássárgája
1,5 dl tejszínes joghurt
2 evőkanál olaj
2 alma
2 csemegeuborka
2 paradicsom
A burgonyát, a tojásokat és a hagymát megtisztítjuk. A
hagymát finomra vágjuk, a salátástálba tesszük. Az
ecetet, a cukrot , a sót és a borsot összekeverjük. A
burgonyát összevágjuk és hozzákeverjük. a josássárgáját
a joghurttal és az olajat felverjük. Az almákat
meghámozzuk, negyedeljük és kimagozzuk, az uborkával
együtt feldaraboljuk és belekeverjük. Egy apróra vágott
paradicsomot szintén hozzáadunk. A két salátát
összeöntjük, ízesítjük. Paradicsomkarikákkal és
tojásszeletekkel díszítjük, esetleg egy kis paprikával
megszórjuk. Rozskenyér vagy barnakenyér frémsajttal
illik hozzá.
Saláta mix feta mártásban
Hozzávalók:
1 közepes kígyóuborka
1 nagy kaliforniai paprika
1 fehér paprika
2 nagy paradicsom
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
A mártáshoz:
1 kis fej lilahagyma
1/2 uborka
15 dkg feta sajt
só
cukor
1/2 citrom leve
1 ek olíva olaj
örölt zöldbors
Elkészítés:
A salátába kerülő zöldségeket vágja 1 cm-es kockára A fokhagymát zúzza péppé, sózza meg.
A mártáshoz a zöldségeket vágja apróra, sóval, cukorral citromlével, olíva olajjal locsolja meg, őrölt zöldborssal ízesítse. Mikor kevés levet engedett az egészet turmixolja össze, belevegyítve a feta sajtot is, majd keverje krémesre.
A zöldségeket és a mártást vegyítse össze, majd jól behűtve kínálja. Önálló ételként vagy sültek mellé kitűnő.
Zöldsaláta "12"
Hozzávalók:
1 fej Lollo Rossó saláta
kapor
1 csokor édeskömény levél és szára
1 csokor petrezselyem levél
2 szál zeller levél
1 csokor koriander levél
1 csokor bazsalikom levél
3 szál fokhagyma zöld levél
4 újhagyma szárával
1 csokor metélőhagyma
1 kis csokor kerti zsázsa
1 marék spenót
Öntet:
2 citrom leve
só
2 kávéskanál cukor
1 dl olíva olaj
Elkészítés:
A salátát vágja csíkokra, a zöldfüveket nagyon apróra. Tegye egy mély salátás tálba, majd keverje össze.
A sót, cukrot keverje el jól az olívaolajjal és a citrom levével. Vegyítse a salátához, és jól behűtve kínálja.
Dresszinges csirkesaláta
Hozzávalók :
1 nagyobb csirkemell filé
só
őrölt zöldbors
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 nagy fej jégsaláta
2 szem paradicsom
1 fej lilahagyma
1 zöld színű kaliforniai paprika
1 dl olíva olaj
10 db fekete olajbogyó
2 szál friss bazsalikom
petrezselyem levél
Dresszing:
1 citrom leve
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
1 csomag friss kapor
Elkészítés:
A csirkemell filét fűszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, majd kevés vajon süsse pirosra. Kihűlés után vágja kis kockákra.
Cukor, só, citromlé keverékéből készítsen dresszinget, ízesítése aprított friss kaporral, majd rövid időre tegye a hűtőbe.
A jégsalátát tépkedje kis darabokra, a paradicsomot vágja kis kockára, a lilahagymát vékony karikára, a kaliforniai paprikát pedig csíkokra. Rendezze egy mély salátás tálra és öntse le az előkészített dresszinggel. Locsolja meg olíva olajjal és óvatosan keverje össze, majd szórja rá a csirkemell kockákat.
Tetejére díszítésnek kerülhet néhány olajbogyó, apróra vágott bazsalikom és petrezselyem levél. Jól behűtve kínálja.
Ananászos pulykasaláta
1 csésze tatármártás, 1 doboz leszűrt darabolt ananász, 1 csésze falatkányira
aprított sült pulykahús
Összekeverjük és hűtve tálaljuk. Vacsorára isteni!
Téli saláta 4 személyre
30 dkg fejeskáposzta
30 dkg sárgarépa
25 dkg kígyóuborka
20 dkg retek
15 dkg párizsi
4 dl joghurt
3 teáskanálnyi cukor
2 gerezd fokhagyma
mustár
só
A zöldségeket mosd, tisztítsd és vágd csíkokra, szálazd fel a párizsit is, s az egészet keverd össze egy salátástálban. A joghurtot keverd el a zúzott fokhagymával, ízesítsd mustárral, cukorral, sóval. Az öntetet add a zöldséghez, s a salátát tálalás előtt hűtôszekrényben pihentesd egy-két órát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!