Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tökéletes fánk recept?

Tökéletes fánk recept?

Figyelt kérdés
Leirnátok ti hogyan készititek a fánkot?Nekem soha nem sikerül!:( Nem szalagos és nem is finom omlós
2013. jan. 23. 11:23
 1/5 anonim ***** válasza:
79%

Hozzávalók:


30 dkg liszt

4 tojássárgája

5 dkg vaj

másfél dkg élesztő

másfél dl tej

4 dkg porcukor

1 evőkanál rum

kevés citromhéj

kevés só

5 dl olaj

A tejben futtasd fel az élesztőt. Keverd ki a tojássárgáját egy kanál cukorral, majd öntsd hozzá a rumot, és reszeld hozzá a citrom héját. A lisztet csipet sóval, a kikevert tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel jól dolgozd össze. Ezután olvaszd fel a vajat, és apránként add hozzá a masszához, majd fakanállal jól keverd ki a tésztát. Amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, lisztezd le kicsit, majd ruhával letakarva, langyos helyen keleszd.


Ha megkelt, borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, szúrd ki fánkszaggatóval, rakd lisztezett ruhára, és hagyd még egy kicsit kelni. Ezután az ujjaddal kicsit nyomd be a közepét, majd a benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban, fedő alatt süsd meg. Amikor megpirult, forgasd meg, és már fedő nélkül süsd készre. Szedd rácsra, és jól csöpögtesd le. Tálalás előtt hintsd meg porcukorral, és kínálj hozzá finom baracklekvárt.


Csörögefánk


40 dkg finomliszt

10 dkg vaj

5 tojássárgája

5 dkg porcukor

1 és fél tejföl

fél dl rum

4 dl olaj

5 dkg vaníliás cukor

kevés só

Morzsold a liszthez a vajat, add hozzá a tojássárgáját, a porcukrot, kevés tejfölt, majd enyhén sózd meg, és a rummal ízesítsd. Ezután jól gyúrd össze, és alakíts belőle cipót. Takard le, és hagyd pihenni 20-25 percig, ha kipihente magát, nyújtsd ki egy centi vastagságúra, utána derelyevágóval vágd kétujjnyi darabokra. Mindegyik közepébe ejts egy vágást, és a tészta végét ezen a kis résen húzd át. Végül forró olajban süsd a fánk mindkét oldalát aranysárgára, szedd papírra, jól csepegtesd le, és vaníliás cukorral meghintve tálald.


Fánkocskák

25 dkg liszt

12 dkg cukor

5 dkg vaj

2 tojás

1 evőkanál cseresznyelikőr

citrom reszelt héja

csipetnyi só

5 dl olaj

A vajat a cukorral és a tojással keverd habosra, majd tedd hozzá a likőrt, a sót és a citromhéjat. Ezután folyamatos keverés mellett adagold hozzá a lisztet, úgy, hogy ne legyen csomós. A tésztát egy órát pihentesd hűtőben, majd formázz belőle ujjnyi vastag, 8-10 centis rudacskákat, és lassú tűzön, olajban süsd ki. Az olajból kiszedve tedd papírszalvétára, és hagyd lecsöpögni. A fánkocskákat baracklekvárral tálald.

2013. jan. 23. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!:)
2013. jan. 23. 11:34
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

előző mindent leírt,annyival kiegészítem hogy nálunk ez a sláger most,olyan jó nosztalgiázni mikor még nagymamám gyerekkoromba mennyit csinált ilyen fánkot:)

Egyszerű és elronthatatlan:)


[link]

2013. jan. 23. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem biztos, hogy a recept volt rossz, amikor neked nem sikerült. Bármilyen jó receptből lehet vacak fánkot sütni, ha nem figyelsz néhány igen fontos apróságra, amit pl az első válaszoló sem említett...

Legjobb, ha elolvasol egy igazi régi szakácskönyvet, ahol le vannak írva a lényeges dolgok. Gondolom pl. Ínyesmester szakácskönyvében benne van, de most le nem veszem a polcról.

Mindenesetre jobb, ha nem ilyen mindenféle internetes receptek alapján akarod megsütni a tökéletest. Netre mindenki feldobja a saját "tökéletesét", de arra sem veszik a fáradságot, hogy ellenőrizzék, amit leírtak, aztán ilyenkor van az, hogy gramm helyett dkg-ot írnak, vagy kihagynak egy hozzávalót, egy lényeges mondatot, vagy sorolhatnánk... ;-)


Egy biztos, ahhoz, hogy tökéletes legyen a fánk, megfelelő hőmérsékletű helyiségben kell készíteni. Fontos, hogy az alapanyagok ne legyenek hidegek, inkább minden szobahőmérsékletű. A liszt legyen átszitálva. A tál és a gyúródeszka se legyen hideg. Vigyázni kell, hogy ne keljen olyan sokáig, hogy megkeményedjen a tészta külseje. Miután megsültek, akkor sem szabad hidegre vinni, már egy kis huzatra is nagyon érzékenyek. nyilván ehető és finom lesz úgy is, de már csúnyácskább, mint szobahőmérsékleten.

Nyáron mindez nem gond, mert akkor minden meleg... De így télen sokan elfelejtik, és egy hideg spájzból kihozott gyúródeszka, vagy egy tányérnyi megsült fánk hideg folyosóra kitéve, hát rögtön keresztbe húzhatja azt a bizonyos "tökéletes receptet"...

2013. jan. 23. 12:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
utolsó! Köszönöm :) Most készülök sütögetni és nagyon sokat segítettél :)
2013. márc. 2. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!