Hogy kell a rizst jól megcsinálni?
Mindig amikor csinálom a rizst például húsokhoz akkor kásásra sikerül.Olyanra mint a tejberizsbe.Több szem összeragad stb...Olyan kásás lesz.Olyat szeretnék főzni ami szemekből áll.ilyenre: [link]
szerintetek mit nem csinálok jól?? Várom a gyors válaszokat! Fontos!
Én igy csinálom.
a vörös hagymát meg zsiradékon ,.piritom ,majd ráteszem a rizst kicsit átforgatom majd 2 és félszeres forró vizel felengedem,sózóm ,borsozom , majd kislángon elkezdem fözni.
Amikor máralig van folyadék rajta akkor elzárom és lefedem kb 10 perc mulva pergös rizst kapok.
A rizs attól is ragadhat ha főzés közbe megkeverd .
Az is lehet, hogy tényleg túlfőzöd, ahogyan írták, de a rizs milyensége is számít. Úgy értem fajtája. Pl. az eredeti olasz rizottó akkor jó, ha ilyen kásaszerű (persze ez is andante, mint a tészta)
Milyen alapanyagból indulsz ki? Teljesen hagyományos, hántolt B rizs, vagy tasakos? Azon belül konyhakész vagy előfőzött? Célszer tényleg csak addig főzni az utóbbiakat, mint amennyi idő a dobozon áll.
12:28-as: az "andante" zenei kifejezés, annyit jelent, hogy a zenedarabot lassúbb tempóban kell játszani.
Amire te gondolsz, az az "al dente" - ami a nem teljesen puha, még harapható állagot jelenti.
Ha nem ismered az idegen szavak jelentését, akkor mondd inkább magyarul, mert ha rosszul használod azokat, akkor nevetéseggé válsz.
Akkor nem csak én nem értettem hogy került ide zenei kifejezés:)
Amúgy meg, ha túl sok vizet teszel hozzá, ha elkészülte után nem kevered fel akkor összeállhat a rizs, lehet kásás.
Ahhoz hogy ne ragadjon össze, el kell találni a megfelelő zsiradékmennyiséget is, illetve mikor elkészült a rizs, fel kell keverni, és levenni róla a fedőt, hogy a gőzben ne puhuljon tovább a kelleténél.
Egyetértek az előzőkkel többnyire:
Zsirádék, hagyma, utána a rizst jó alaposan átpirítom (én szeretem odakapatni rendesen), és 2-szer annyi vizet adok hozzá (1 pohár rizs, 2 pohár víz).
De egyébként nem csak a rizs fajtája számít, hanem az edény is amiben csinálod. Ha nagyobb az edény felülete, gyorsabban párolog belőle a víz. Én egyébként egy nagy teflon edényben szoktam készíteni, és kavargatom is. Amikor elfőtte a levét, és kicsit meghűlt, alaposan átkeverem, és szétperegnek a szemek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!