Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell a rizst jól megcsiná...

Hogy kell a rizst jól megcsinálni?

Figyelt kérdés

Mindig amikor csinálom a rizst például húsokhoz akkor kásásra sikerül.Olyanra mint a tejberizsbe.Több szem összeragad stb...Olyan kásás lesz.Olyat szeretnék főzni ami szemekből áll.ilyenre: [link]

szerintetek mit nem csinálok jól?? Várom a gyors válaszokat! Fontos!


2013. jan. 19. 11:54
 1/8 anonim ***** válasza:
túl sokáig főzöd a rizst
2013. jan. 19. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Én igy csinálom.

a vörös hagymát meg zsiradékon ,.piritom ,majd ráteszem a rizst kicsit átforgatom majd 2 és félszeres forró vizel felengedem,sózóm ,borsozom , majd kislángon elkezdem fözni.

Amikor máralig van folyadék rajta akkor elzárom és lefedem kb 10 perc mulva pergös rizst kapok.

A rizs attól is ragadhat ha főzés közbe megkeverd .

2013. jan. 19. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
14%
A nagy rizsfogyasztó országokban puhára főzik a rizst hogy könnyen emészthető legyen.Miért kell annak szemenként potyogni amikor nincs rendesen megfőzve?A gyomornak se jó a félig megfőzött rizs!
2013. jan. 19. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Az is lehet, hogy tényleg túlfőzöd, ahogyan írták, de a rizs milyensége is számít. Úgy értem fajtája. Pl. az eredeti olasz rizottó akkor jó, ha ilyen kásaszerű (persze ez is andante, mint a tészta)


Milyen alapanyagból indulsz ki? Teljesen hagyományos, hántolt B rizs, vagy tasakos? Azon belül konyhakész vagy előfőzött? Célszer tényleg csak addig főzni az utóbbiakat, mint amennyi idő a dobozon áll.

2013. jan. 19. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
3: igazad lenne, de nincs. A szemenként külön álló rizs nem azonos a félig nyerssel. Vannak rizsfélék, amelyeket képtelenség nem kásásra főzni. Az említett olaszok a rizottóhoz ilyen kerek szemű rizst használnak. Más fajta rizs meg biztosan nem tapad össze, ha órákig főzöd, akkor sem.
2013. jan. 19. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

12:28-as: az "andante" zenei kifejezés, annyit jelent, hogy a zenedarabot lassúbb tempóban kell játszani.

Amire te gondolsz, az az "al dente" - ami a nem teljesen puha, még harapható állagot jelenti.


Ha nem ismered az idegen szavak jelentését, akkor mondd inkább magyarul, mert ha rosszul használod azokat, akkor nevetéseggé válsz.

2013. jan. 19. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 bumbi02 ***** válasza:

Akkor nem csak én nem értettem hogy került ide zenei kifejezés:)


Amúgy meg, ha túl sok vizet teszel hozzá, ha elkészülte után nem kevered fel akkor összeállhat a rizs, lehet kásás.


Ahhoz hogy ne ragadjon össze, el kell találni a megfelelő zsiradékmennyiséget is, illetve mikor elkészült a rizs, fel kell keverni, és levenni róla a fedőt, hogy a gőzben ne puhuljon tovább a kelleténél.

2013. jan. 19. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előzőkkel többnyire:


Zsirádék, hagyma, utána a rizst jó alaposan átpirítom (én szeretem odakapatni rendesen), és 2-szer annyi vizet adok hozzá (1 pohár rizs, 2 pohár víz).


De egyébként nem csak a rizs fajtája számít, hanem az edény is amiben csinálod. Ha nagyobb az edény felülete, gyorsabban párolog belőle a víz. Én egyébként egy nagy teflon edényben szoktam készíteni, és kavargatom is. Amikor elfőtte a levét, és kicsit meghűlt, alaposan átkeverem, és szétperegnek a szemek.

2013. jan. 19. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!