Pizza Tészta Receptek?
Pizzát szeretnék sütni és tésztareceptekre lenne szükségem
, olyanokra amit nem kell keleszteni? Mit jelent az hogy az élesztőt megfuttatod a tejben ?
Azt jelenti,h meglangyositod a tejet teszel bele 1 kiskanal cukrot ,majd belemorzsolod az elesztot es ha suru habszeruseg lesz a tetejen akkor kesz.
Amugy en is igy szoktam csinalni,fel kilo liszthez kb 3-4 dl tejre van szukseg,pici sora oreganora,kb fel dl olajra.csak annyi,h en nem kelesztem,osszegyurom es 2 tepsi vekony teszta jon ki belole.Kel az annyit a meleg sutobe amennyit kell neki.
Pizzériában dolgoztam... KELL, hogy keleszd a tésztát, máskülönben az esetek töbségében egy kemény "fadarab" lesz az eredmény.
Recept: 1 tk só, 2 dkg élesztő, egy kanál cukor, kb másfél-két deci víz, és annyi liszt, hogy egy nem túl lágy tésztát kapj.
A pizzériás készítés(itthon is így csinálom):
A langyos vízbe beleszórod a cukrot, elmorzsolod az élesztőt, és kb 15-20 percet letakarva állni hagyod. Aztán belehinted a sót, ettől fel kell pezsegnie a víznek, végül beledolgozod a lisztet. Annyi felé osztod, ahány pizzát szeretnél, egy kiolajozott tálcára teszed a cipókat, ezeket is beolajozod, és frissfóliával (foliapack) befeded, rá konyharuha, és fél/ háromnegyed órát állni hagyod.
Aztán tepsibe teszed, megkened a szósszal, rá a feltétet, és 220 fokos jól előmelegített (nem légkeveréses) sütőbe 7-10 percig sütöd.
Már nagyon sok receptet kipróbáltam, de ez az egyetlen ami bekerült a "repertoáromba". Ez az adag 6 kerek laphoz elegendő, ha ez sok, akkor kinyújtva le is fagyaszthatod. A búzadarától könnyed és nagyon finom lesz, ne félj tőle!
80 dkg liszt
20 dkg búzadara
1 csapott evőkanál finom tengeri só
2 x 7 gr szárított élesztő (két csomag)
1 ek cukor
6,5 dl langyos víz
Futtasd fel az élesztőt a cukros, langyos vízben, keverd össze a liszttel, búzadarával, sóval és gyúrd 10 percen keresztül. Lisztezd be a tészta tetejét és szobahőmérsékleten pihentesd 15 percen keresztül. Ezután könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét 6 gombócra, akkor lesz jó a vastagsága.
Ha jól akarod ütemezni a munkát, 15 - 30 perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani a tésztát, csak árt neki, ha sokáig hagyod állni. Kb. fél centi vastagra nyújtsd, pakold meg a feltétekkel, de ne vidd túlzásba, 250 fokra előmelegített sütőben, alul süsd, kb. 7 - 10 percig.
A felét be a fagyasztóba, jól jöhet máskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!