Szuperfinom karamellás krém?
Két karamelles tortába való krém-receptem van, mindkettőben "van rendesen anyag" :
Főzött karamellkrém (Lajos Mari-féle tortáskönyvből)
4 tojássárgája
75g liszt
150g cukor
5 dl tej
fél rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj (opcionálisan a tejbe lehet rakni felforraláskor)
50 g cukrot megpirítunk (karamellizálunk), hozzáöntjük a tejet és felforraljuk, majd langyosra hűtjük. A tojássárgájákat habosra keverjük 100 g cukorral és a liszttel, végül felengedjük a tejjel. Állandóan kevergetve, lassú tűrön vagy gőr felett besűrítjük, majd kihűtjük. Időnként megkevergetjük, hogy a teteje ne bőrösödjön meg.
A másik : grillázskrémtorta (receptmániáról illetve süteményeskönyv című könyvből)
Elkészítés: 10 dkg vajat habosra keverünk 10 dkg puhított csokoládéval vagy 5 dkg kakaóval (amit két kanál vízzel előbb elkeverünk), hozzáadunk 14 dkg cukrot és egyenként 7 tojássárgáját. Ezeket az anyagokat jó habosra keverjük. Ezután hozzájön még 10 dkg darált dió vagy mandula, egy késhegynyi szalalkáli és végül a tojások keményre vert habja. Kerek tortaformában két részben sütjük, vagy tepsiben egyszerre. (Ha tepsiben sütjük, kihűlés után két lapba vágjuk.)
Grillázskrém: 1 egész tojást és 3 tojássárgáját 15 dkg cukorral gőz fölött sűrűre főzünk. Kihűtjük, majd 20 dkg margarinnal habosra keverjük. 10 dkg cukrot világossárgára pirítjuk, hozzákeverünk 10 dkg darált diót, márványlapra vagy vizezett deszkára borítjuk, s olajozott nyújtófával elnyújtjuk. Amikor megszilárdult, porrá törjük, apró lyukacsos tésztaszűrőn átszitáljuk. A szitált részét a krémhez keverjük, ezzel töltjük a tortát. Kívül is ezzel vonjuk be. A fennmaradt darabos grillázzsal a torta tetejét és oldalát megszórjuk.
Remélem finom lesz a torta :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!