Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tulajdonképpen mi a baja...

Tulajdonképpen mi a baja minden embernek a hús nyersen megevésével?

Figyelt kérdés

Miért veszélyes tudományosan megmagyarázva? gondolok itt most csak a szárnyas-, hal- és marhahúsra.

A nyers ételekben sokkal több a tápanyag és az ízükkel sincs semmi baj. Mégis akkor miért viszolyog sok ember a nyers hústól mikor utána a (tulajdonképpen "megölt") főtt/sült húst meg megeszi? Arról nemis beszélve hogy a tüzet ugyebár nyilván később fedezte fel az ember mint a vadászatot.

2012. dec. 28. 23:23
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
88%

Részemről úgy, hogy előttem felhozták, szerintem meg a kettő nagyon nem függ össze. Sajnos nem mindig bírom ki, hogy a hasonló hozzászólásokra ne reagáljak, ezért néha offolok...

Amúgy egyes népeknél (főleg nomádoknál) ma is rendszeres a nyers hús fogyasztása, és köszönik szépen, jól megvannak.

2012. dec. 29. 00:54
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Azért ezt így nem lehet kijelenteni, hogy ne ennénk nyers húst, mert ott van pl egy egyszerű füstölt kolbász, vagy egy jó tatár beefsteak sokan kedvelik.

Meg a nyers húst se szabad összekeverni a döghússal.

Pl a vágás után egyáltalán nem indul bomlásnak a hús, sőt, jó tartási körülményekkel heteket is kibír.

És hogyha ez elkezdődik, akkor sem szaporodnak fel rögtön káros, mérgező anyagok, sőt!

Angliában, Amerikában a legjobb steak-eket ezzel az eljárással csinálják, 3 hétig tartják vákuumban, hűtőben, és mikor az enzimek elkezdik lebontani a húst, akkor használják fel.

Itthon vadaknál, vadszárnyasoknál használjuk ezt a módszert, és Magyarországon lógatásnak hívják.

Az alap kérdésre visszatérve, leginkább csak a veszélyes húsokat nem esszük nyersen.

A szárnyashús valószínűleg szalmonellával fertőzött, ami hőkezelésre elpusztul, tehát szárnyast csak alapos hőkezelés után érdemes enni.

A sertésben paraziták lehetnek, galand férget, orbáncot kaphatsz tőlük, amibe ha mondjuk nem halsz bele, akkor levágják a lábad, ami szintén nem nagy élmény.

A marha nem annyira veszélyes, amikor szivacsos agylágyulás járvány volt a marhák közt, akkor kevesebben ettek félangolos angolos steak-eket, és éttermekben, jobb helyeken, ha valaki véresen kérte, akkor aláírattak vele egy papírt, hogy csak saját felelősségre.

Vadakban, főleg vaddisznóban szintén rengeteg parazita van, ráadásul veszélyes anaerob baktériumok is lehetnek benne, mert a földet túrja, onnan eszik.

Pl botulizmust lehet tőle kapni, ha szerencséd van gyorsan belehalsz, ha nincs akkor csak lebénulsz.

Pár éve is volt egy család, 3 ember, aki belehalt, sima sertés füstölt sonkát ettek nyersen.

Gondolom túl nagy darab volt, hogy rendesen átjárja a füst.

Ismerek egy éttermet, aminek az étlapjáról az ANTSZ levetette a vaddisznó karpaccsót, mert túl veszélyesnek tartotta, jogosan.

De pl a marha nem olyan veszélyes, szerintem azt simán meg lehet enni.

Vagy lazacból is csinálnak tatárt, az is nyers, azzal sincs gond.

2012. dec. 29. 06:40
 13/17 A kérdező kommentje:

értem, tehát csak a marha az amit lehet így fogyastani.

a szárnyasokban miért van szalmonella?

2012. dec. 29. 21:12
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Olyan fajta állatok, hogy jellemző rájuk.

Általában madarakra és hüllőkre jellemző hogy hordozhatják ezt a baktériumot.

2012. dec. 29. 21:21
 15/17 mustafa33 ***** válasza:
100%
Madarat (baromfit) nem ennék meg nyersen, viszont a tatárbifteket (vesepecsenyéből) szeretem. A vaddisznót nem enném meg nyersen, ha nincs kivizsgálva trichinela spiralisra, ezért nem bízom a vadászok által kínált (nyers) füstölt kolbászban, de a szarvashúsból megeszem a tatárt. (ha meg én vizsgáltam és adtam a "közétkeztetésben fogyasztható" pecsétet rá akkor pláne)
2012. dec. 31. 19:50
 16/17 anonim válasza:
100%
Szallmonnela mérgezést lehet kapni
2015. aug. 22. 21:18
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Mindenben,akármit megeszünk,van ártalmas dolog.Ezért ne együnk semmt,és akkor garantáltan makkegészségesen halunk éhen.
2018. júl. 27. 00:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!