Tulajdonképpen mi a baja minden embernek a hús nyersen megevésével?
Miért veszélyes tudományosan megmagyarázva? gondolok itt most csak a szárnyas-, hal- és marhahúsra.
A nyers ételekben sokkal több a tápanyag és az ízükkel sincs semmi baj. Mégis akkor miért viszolyog sok ember a nyers hústól mikor utána a (tulajdonképpen "megölt") főtt/sült húst meg megeszi? Arról nemis beszélve hogy a tüzet ugyebár nyilván később fedezte fel az ember mint a vadászatot.
Részemről úgy, hogy előttem felhozták, szerintem meg a kettő nagyon nem függ össze. Sajnos nem mindig bírom ki, hogy a hasonló hozzászólásokra ne reagáljak, ezért néha offolok...
Amúgy egyes népeknél (főleg nomádoknál) ma is rendszeres a nyers hús fogyasztása, és köszönik szépen, jól megvannak.
Azért ezt így nem lehet kijelenteni, hogy ne ennénk nyers húst, mert ott van pl egy egyszerű füstölt kolbász, vagy egy jó tatár beefsteak sokan kedvelik.
Meg a nyers húst se szabad összekeverni a döghússal.
Pl a vágás után egyáltalán nem indul bomlásnak a hús, sőt, jó tartási körülményekkel heteket is kibír.
És hogyha ez elkezdődik, akkor sem szaporodnak fel rögtön káros, mérgező anyagok, sőt!
Angliában, Amerikában a legjobb steak-eket ezzel az eljárással csinálják, 3 hétig tartják vákuumban, hűtőben, és mikor az enzimek elkezdik lebontani a húst, akkor használják fel.
Itthon vadaknál, vadszárnyasoknál használjuk ezt a módszert, és Magyarországon lógatásnak hívják.
Az alap kérdésre visszatérve, leginkább csak a veszélyes húsokat nem esszük nyersen.
A szárnyashús valószínűleg szalmonellával fertőzött, ami hőkezelésre elpusztul, tehát szárnyast csak alapos hőkezelés után érdemes enni.
A sertésben paraziták lehetnek, galand férget, orbáncot kaphatsz tőlük, amibe ha mondjuk nem halsz bele, akkor levágják a lábad, ami szintén nem nagy élmény.
A marha nem annyira veszélyes, amikor szivacsos agylágyulás járvány volt a marhák közt, akkor kevesebben ettek félangolos angolos steak-eket, és éttermekben, jobb helyeken, ha valaki véresen kérte, akkor aláírattak vele egy papírt, hogy csak saját felelősségre.
Vadakban, főleg vaddisznóban szintén rengeteg parazita van, ráadásul veszélyes anaerob baktériumok is lehetnek benne, mert a földet túrja, onnan eszik.
Pl botulizmust lehet tőle kapni, ha szerencséd van gyorsan belehalsz, ha nincs akkor csak lebénulsz.
Pár éve is volt egy család, 3 ember, aki belehalt, sima sertés füstölt sonkát ettek nyersen.
Gondolom túl nagy darab volt, hogy rendesen átjárja a füst.
Ismerek egy éttermet, aminek az étlapjáról az ANTSZ levetette a vaddisznó karpaccsót, mert túl veszélyesnek tartotta, jogosan.
De pl a marha nem olyan veszélyes, szerintem azt simán meg lehet enni.
Vagy lazacból is csinálnak tatárt, az is nyers, azzal sincs gond.
értem, tehát csak a marha az amit lehet így fogyastani.
a szárnyasokban miért van szalmonella?
Olyan fajta állatok, hogy jellemző rájuk.
Általában madarakra és hüllőkre jellemző hogy hordozhatják ezt a baktériumot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!