Tulajdonképpen mi a baja minden embernek a hús nyersen megevésével?
Miért veszélyes tudományosan megmagyarázva? gondolok itt most csak a szárnyas-, hal- és marhahúsra.
A nyers ételekben sokkal több a tápanyag és az ízükkel sincs semmi baj. Mégis akkor miért viszolyog sok ember a nyers hústól mikor utána a (tulajdonképpen "megölt") főtt/sült húst meg megeszi? Arról nemis beszélve hogy a tüzet ugyebár nyilván később fedezte fel az ember mint a vadászatot.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Részemről úgy, hogy előttem felhozták, szerintem meg a kettő nagyon nem függ össze. Sajnos nem mindig bírom ki, hogy a hasonló hozzászólásokra ne reagáljak, ezért néha offolok...
Amúgy egyes népeknél (főleg nomádoknál) ma is rendszeres a nyers hús fogyasztása, és köszönik szépen, jól megvannak.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Azért ezt így nem lehet kijelenteni, hogy ne ennénk nyers húst, mert ott van pl egy egyszerű füstölt kolbász, vagy egy jó tatár beefsteak sokan kedvelik.
Meg a nyers húst se szabad összekeverni a döghússal.
Pl a vágás után egyáltalán nem indul bomlásnak a hús, sőt, jó tartási körülményekkel heteket is kibír.
És hogyha ez elkezdődik, akkor sem szaporodnak fel rögtön káros, mérgező anyagok, sőt!
Angliában, Amerikában a legjobb steak-eket ezzel az eljárással csinálják, 3 hétig tartják vákuumban, hűtőben, és mikor az enzimek elkezdik lebontani a húst, akkor használják fel.
Itthon vadaknál, vadszárnyasoknál használjuk ezt a módszert, és Magyarországon lógatásnak hívják.
Az alap kérdésre visszatérve, leginkább csak a veszélyes húsokat nem esszük nyersen.
A szárnyashús valószínűleg szalmonellával fertőzött, ami hőkezelésre elpusztul, tehát szárnyast csak alapos hőkezelés után érdemes enni.
A sertésben paraziták lehetnek, galand férget, orbáncot kaphatsz tőlük, amibe ha mondjuk nem halsz bele, akkor levágják a lábad, ami szintén nem nagy élmény.
A marha nem annyira veszélyes, amikor szivacsos agylágyulás járvány volt a marhák közt, akkor kevesebben ettek félangolos angolos steak-eket, és éttermekben, jobb helyeken, ha valaki véresen kérte, akkor aláírattak vele egy papírt, hogy csak saját felelősségre.
Vadakban, főleg vaddisznóban szintén rengeteg parazita van, ráadásul veszélyes anaerob baktériumok is lehetnek benne, mert a földet túrja, onnan eszik.
Pl botulizmust lehet tőle kapni, ha szerencséd van gyorsan belehalsz, ha nincs akkor csak lebénulsz.
Pár éve is volt egy család, 3 ember, aki belehalt, sima sertés füstölt sonkát ettek nyersen.
Gondolom túl nagy darab volt, hogy rendesen átjárja a füst.
Ismerek egy éttermet, aminek az étlapjáról az ANTSZ levetette a vaddisznó karpaccsót, mert túl veszélyesnek tartotta, jogosan.
De pl a marha nem olyan veszélyes, szerintem azt simán meg lehet enni.
Vagy lazacból is csinálnak tatárt, az is nyers, azzal sincs gond.
értem, tehát csak a marha az amit lehet így fogyastani.
a szárnyasokban miért van szalmonella?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Olyan fajta állatok, hogy jellemző rájuk.
Általában madarakra és hüllőkre jellemző hogy hordozhatják ezt a baktériumot.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!