Tulajdonképpen mi a cibere? Ki milyen ételt ismer ezen a néven.
Talán ez vagy hasonló lenne az "igazi" cibere leves. Én az Alföld déli részén élek, erre fele is a meggyből főzöttet hívják ciberének. Van még pár ilyen étel. Sok helyen a derelyét hívják barátfülének, itt a barátfüle sült tészta.
Én háromféle ciberét ismerek: Korpacibere: erjesztett korpás leves.
Szilvacibere: vörösszilvát csak megrottyantani,+ cukor s kenyérrel mártogatni.
Vizicibere: ecet+víz+cukor. Szgény nagyapám nyáron ezt kanállal s kenyérrel levesként ette.
Szerintem a lényeg, hogy valami savanykás kanalazandó étel a cibere.
Alföld - Telkibánya - tavaszi méregtelenítés vonalon voltam.
"KORPACIBERE KÉSZÍTÉSE 1 liter búzakorpát leforrázunk 3 liter vízzel. Amikor langyosra hűlt, beleteszünk egy darab kenyeret, lekötjük gézzel, s meleg helyre állítjuk. Naponta kétszer megkavarjuk, s a tetején képződő habot minden nap leszedjük. 3-4 nap alatt megsavanyodik. Leszűrve további 3-4 napig használható, az ecetnél jobb, vitamindús savanyító. Nyáron szűrve és jégbe hűtve üdítő italként is fogyasztható.
"– Régi savanyú levesfajta. Ecettel vagy tejfellel ízesített. Szárított, aszalt vagy friss, de savanykás gyümölcsökből, máskor kovászolt árpaléből, esetleg cefréből készítették. Egyes hazai vidékeken a népi konyha ma is készíti és kínálja."
De nálunk csak a veresszilva megfőve. Rotty.
Egy erdélyi cibereleves recepje
1/2 kg marhahús
1 tojás
2 fej vöröshagyma
20 szál zöldpetrezselyem
1/2 l korpacibere
1 zeller
1 petrezselyemgyökér ( zöldség)
1 kanál rizs
2 kanál tejföl
l tojássárgája
A zöldséget másfél liter vizben ( só,bors) megfőzzük.
Közben a húst a hagymával ledaráljuk,összekeverjük a tojássárgájával,a rizzsel,sóval,borssal és a petrezselyemzölddel.Gombócokat formálunk vizes kézzel és a zöldséglevesbe engedjük.
Fél óra múlva hozzáöntjük a külön fölforralt ciberét,a tetejét megszórjuk friss kaporral,vagy petrezselyemzölddel.
,és beletesszük a tejfölt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!