Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért mondják egyesek, hogy a...

Miért mondják egyesek, hogy a magyar hal pocsolya és iszap ízű? Vagy nem tudják jól elkésziteni?

Figyelt kérdés
Eddig még nem ettem soha rossz izű magyar halat ... Pangasiusnál rosszabb nincs.. Természetesen a tengeri halakból is van ami finom.. A magyar egyen magyar halat ...
2012. dec. 28. 12:19
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Örülök neki, és írjátok meg, hogy ízlett a családnak a ponty más módon való elkészítése.

Biztos, hogy sikeretek lesz!!

2012. dec. 28. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 doboszoli ***** válasza:

Tapasztalatom szerint is meghatározó az élőhely, és a takarmányozás. Igen, a takarmányozás, mert napjaink horgásztavain, a halak természetes szaporulata nem tudja kiszolgálni a megnövekedett igényeket, így sok egyesület mesterségesen nevelt halat telepít, amiket disznómódjára kukoricán, egyebeken nevelnek. Ha még ehhez járul egy jó iszapos tófenék, zsúfolt állomány, gyenge víz utánpótlás, jelentkezni fog a nem kívánatos íz.

Valóban más a folyami hal íze, húsának állaga,hiszen az életük küzdés a folyamatos áramlatokkal, a táplálék nincs eléjük adva, keresni kell, bő,és jó a víz.

Szerencsére szeretett tavunkat két jó hozamú patak táplálja, ami a Mátra déli oldalán lehulló csapadékot ide vezeti, a telepített halakat tiszai nevelőből vesszük, így kifogástalan halat vihetünk a konyhába.

Ha már a halnál tartunk, és nem untatom a társaságot, megosztanék veletek egy elkészítési módot a pontyból.

Tegye a szívére a kezét, aki amikor elsőre hallotta a HALTEPERTŐ kifejezést, nem a hal hasi részéről lefejtett zsír kisütésére gondolt.(én igen, így nem is foglalkoztam az üggyel tovább, évekig)

Aztán egyszer úgy alakult, hogy egy vendéglátás részeként ezt(is) tettek elénk. Ekkor megvilágosodtam: kiváló étel!

Igazából szerintem jobban illene rá a "halchips" elnevezés, de ez az eredmény szempontjából mindegy.

Így készül:

Takaros, 2-3 kiló közötti potykát kifilézünk, kapunk két kéttenyérnyi filét.(a fej, uszonyok, gerinc kiválóan hasznosítható halászlének)

A filéket az oldalvonal feletti részen beirdaljuk, majd olyan csíkokra vágjuk, mint a tokányt, sózzuk. Keverjünk össze egy tálban sima lisztet mondjuk 1/3 rész zsemlemorzsával, kicsi borssal, bőven őrölt paprikával, ebbe forgassuk bele a húst, ügyelve, hogy a liszt az irdalt részek közé is bejusson. Pár perc alatt bő zsírban süssük ropogósra. Karikára vágott hagymával, is igen finom de ég fokozható az érzés, ha a karikára szelt hagymát is beleforgatjuk a fűszeres lisztbe, és azt is ropogósra sütjük. Friss fehér kenyér, és "be a szervezetbe"!

A rend kedvéért előtte fogyasszunk jóféle gyümölcspálinkát, nyomatéknak könnyű fehér borral öblögessünk.

A siker garantált, az elkészítés egyszerűsége a pofátlanság határait feszegeti.

Jó étvágyat hozzá!

2012. dec. 29. 05:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:

jótanács egy szakácstól:

ha a halat sütés főzés előtt megnyúzzuk (a bőrét)

akkor kevésbé érezhető a hal ezen íze, akár pocsolya íze is, egyébként asszem zeller zölddel is semlegesíthetjük mondjuk halászlében.

2013. dec. 25. 22:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!