Stollen recept?
Tus valaki egy jó stollen receptet?
Olyan végeredményt várok, mint amit boltban lehet kapni, amelyiknek porcukros a teteje.
A különböző püspökkenyeres és gyümölcskenyeres receptek nem váltak be. Azoknak nem olyan az állaguk és ízük.
Az eredeti (boltban kapható) stollent több héttel elöbbre el kell késziteni: hagyomány szerint az elsö advent napján kell sütni, hogy karácsonyra összeérjen az ize.
Ha csak most akarod sütni, akkor már elkéstél vele.
D itt egy eredeti (németböl forditott) recept:
Drezdai Stollen
Hozzávalók:
30 dkg mazsola
3 Ek rum
54 dkg finomliszt
9 dkg cukor
34,5 dkg vaj
5 – 5 dkg kandirozott citrom- és narancshéj
12 dkg darált mandula
3 dkg marcipanmassza
½ Tk só
1 cirtom lereszelt héja
¼ tk örölt szerecsendióvirág
1,4 dl tej
8,5 dkg élesztö – friss
Bevonat:
10 dkg vaj
7,5 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
A sütés elötti napon a mazsolát a rumba áztatni, a hozzávalokat kimérmi és szobahömérsékleten tartani.
A tej felét felmelegiteni, az élesztöt és 3 Ek lisztet belekeverni, 20 percig állni hagyni.
A többi hozzávalóval együtt (a mazsola, citrom- és narancshéj kivételével) összedagasztani, kissé ellapitani és a mazsolát, citrom- és narancshéjat ráhalmozni, két oldalról a tésztát ráhajtani és kézzel ovatosan összedolgozni.Egy órát kelni hagyni.
A tésztát ismét atdolgozni, lisztezett deszkán oválisra formálni (mint egy kenyeret). A közepét hosszában a sodrófával kicsit benyomni (hogy egy „árok“ keletkezzen), az egyik felét kicsit laposabbra nyujtani – kb. fele olyan vastag legyen, mint az eredeti. A lapos felét a puposra ráhajtani, és kicsit odanyomni a szélét – nem szabad teljesen betakarni a vastagabb részt!
Egy sütölapra átlósan rátenni, még 20 precig keleszteni.
A sütöt 175 fokra elömelegiteni (nem légkeveréssel) ésalulról a második sinen kb. 60 percig sütni. (Nem kell pirosnak lenni, inkább világosnak.)
A sütöböl kivéve rögtön az olvasztott vajjal megkenni (esetleg többször is, a vajnak rá kell menni), és a kristálycukorral megszorni. Ha teljesen kihült, a porcokroot rászorni, hogy teljesen fehér legyen.
Ovatosan levenni a sütölapról, vigyázni, mert könnyen törik (Egy kartonlapot alátolni és ugy venni le). Alufoliába csnagolni és legalább két hétig hüvös helyen tárolni.
Teljesen kihült stollent alufoliába kell csomagolni és hüvös helyen - nem hütöben - kell tartani. Elöször száraznak tünik a friss stollen, de az állás során egyre puhább lesz.
Ha meg van kezdve, akkor is mindig vissza kell csomagolni az alufóliába, akkor sokáig jó marad.
Amit még most meg tudsz csinálni, az a Quarkstollen, ami túróval készül, és hamar fogyasztható. Ha gondolod, lefordithatom a receptet.
Huuu! Köszi!
Ez jól hangzik.
Igaz én nem hittem, hogy élesztő is kell bele, nekem az élesztős tészta mindig ilyen kalácsszerű valaminek tűnik, igaz a bejglibe is van még sem olyan:D Na, akkor ez jó lesz.
És nyugi, nem késtem el. Attól még megeszem én azt szilveszterkor is:D
Most úgy is lesz bejgli:D
Köszi szépen a receptet!
Majd jelzek, hogy milyen volt!
Boldog karácsonyt!
Itt van a másik (gyors ) recept is, inkább ezzel kisérletezz, ha mostanra akarod. (A másikat is megsütheted, de az újév elött nem lesz igazi...)
Quarkstollen (túróstollen)
125 g vaj
2 tojás
175 g akácméz
200 g krémtúró
1 citrom reszelt heja
100 g vágott mandula
150 g mazsola
60 g cukrozott narancs- és citromhéj
500 g liszt
1 cs sütöpor
1/2 teáskanál mézeskalácsfüszer
kevés szerecsendió és fahéj
1/2 tk só
beszóráshoz
30 g olvasztott vaj
40 g procukor
A lisztet külön összekeverni a sütöporral.
A vajat a tojásokkal habosra keverni, a mézet és a túrót hozzákeverni.A tojásos masszához keverni atöbbi hozzávalót a lisztkeverék kivételével és jól kikeverni.
A lisztet hozzaádni és addig dagasztani, amig sima, rugalmas tészta lesz.
Lisztezett felületre boritani, oválisra kinyújtani (nem vékonyra, kb 5-8 cm-esre), gondolatban hosszában harmadolni és az egyharmadot áthajtani a másk felére. (Stollen formát kialakitani)
175 fokra melegitett sütöben kb 55-60 percig sütni, csak világos szine legyen, ne süljön túl.
A sütölapon hagyva langyosra hüteni, az olvasztott vajjal bekenni és alaposan beszórni porcukorral.
A túrótól függöen esetleg kicsit több vagy kevesebb liszt kell bele - a tésztának kb kalácstészta keménységünek kell lennie.
Köszi szépen ezt is!
Akkor lehet mindkettőt megsütöm, mert akkor egyfolytában ehetem:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!