Vettem zöld szinü sárgaborsót. Van különbség a két növény között, vagy csak a szine? Ize? A zöld ára a sárga duplája. Miért?
Az árbeli különbséget még sosem figyeltem.
A sárgaborsót sárgaborsónak nevezzük, a zöld színűt pedig (itt ahol én lakom) felesborsónak hívjuk.
Szerintem ízben semmi lényeges különbség nincs közöttük.
A borsó féléretten zöld szinü, éretten sárga.
Ha a félérett borsót lehántolják és megszáritják, az a (zöld) felesborsó, ha megvárják, amig teljesen megérett, és csak utána hántolják, száritják, akkor lesz sárgabor´so belöle.
A növény ugyanaz, a különbség csak annyi, hogy milyen állapotban van a termése.
A zöld nem egészségtelen (elvégre a zöldborsó sem az), az, hogy az éretlen kevésbé egészséges, csak nagyon kevés dologra igaz.
Ebben az esetben meg inkßabb forditva van, mert a zöld szinü élelmiszerekben vas is van, ami késöbb az érés során elbomlik, de ez a borsó esetében nem jelentös mennyiség eleve.
Kedves Kérdező!
"A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke nagyjából a burgonyáéval azonos. Fehérjetartalma nagy, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagybecsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz.
A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 % fehérjét, 1-3 % zsírt, 60 % szénhidrátot tartalmaz.
0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne.
További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2- vitamin. Ugyancsak nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagai közül pedig a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben.
Száraz, hántolt, felezett kerti zöldborsó, a hüvelyesek legegészségesebb fajtája. Sárga és zöld színű változata létezik. Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek. A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani. A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást. Főzés közben hamar szétesik. Többnyire leves és főzelék készül belőle."
Bocsi - nem válasz lesz, hanem a téma továbbgombolyítása:
MI A "FELESBORSÓ" ??!Mitől "feles"? A sárgaborsó száradás után szétesik ? Vagy van külön "sárgaborsó felező gép " ??
Ha nem magától feleződik, akkor mivel/miért felezik ???
Kösz,üdv: bandurkandi
Válasz Bandurkandinak:
Fogj egy friss (vagy mirelit) borsószemet és körömmel szedd le a héját. És lám két részből (sziklevélből) áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!