Miért cseszik el a recepteket mindenhol? (net, szakácskönyv, újságok. )
Imádok főzőcskézni és sütni, de mível még csak 22 vagyok, sokmindent nem tudok, és hát honnan tanuljon az ember ha nem receptekből?
Viszont olyan recept, amit ha szószerint megcsinálok tökéletesen pont olyan lesz mint ahogy levan írva, kb minden ötödik van így leírva...
És most nem arról van szó hogy az egyik sótlan a másik túl édes lesz, mert minden embernek más az ízlése... hanem fatális hibákról van szó, mint pl: a megsütött sütemény tésztájának elvileg 1 centi magasnak kell lennie, de a mennyiség mire kikeverem annyira kevés, hogy a legkisebb tepsiben sütve se tölti ki a tepsit, nemhogy még 1 centi magasra megsüljön...
Vagy pl: a kikevert krém annyira sűrű vagy annyira híg, hogy vagy kővémered és nem lehet a tésztára rátenni, vagy egyszerüen lefolyik a tésztáról és semmi nem marad rajta.
Vagy a pizzatészta nem duzzad meg és borzasztó ízű lesz...
Miért kell nekem minden egyes receptet 3szor megcsinálom, mire kialakul a végleges recept amit lejegyzek? Miért nem lehetne már kapásból olyan receptet közzé tenni ami minden arányában helyes?
Szerencsére találkoztam már ilyen recepttel de nem ez az általános :(
Tapasztalatok az ügyben?
Az elsőnek üzenem: nem, nem én hibáztam el, és annyira nem vagyok kezdő hogy ilyen alapvető dolgot felejtsek el, mint pl sütőpapírt tenni a tészta alá... évek óta fejlesztgetem magam és van egy saját receptkönyvem, amibe csak kipróbált, pontos recepteket írok bele. Ezért van hogy nehezen telik a könyvem, mert mindent vagy megsütök-főzök 2-3szor, vagy ha totál elmegy a kedvem megy a recept a kukába...
Mindent recept szerint csinálok, olyan szinten, ha 300 gr lisztet ír a receptet, addig centizek amíg pont 300 gr nem lesz a tálban, 299-nél nem állok meg, a 301-ből meg visszaveszek...
Anyától azért nem kérdezek semmit, mert ő 30 éve ugyanazokat csinálja, én meg szeretem az új dolgokat. Hiába kérdezem meg tőle a kapros túró lepény titkát, ha életében nem csinált még és én vagyok az aki próbálkozik vele....
De a másik két választól megkönnyebültem kicsit hogy akkor ezek szerint nem csak én fogom ki az ilyen recepteket.
Pl: kakaóscsiga heppem van hetek óta és már 3szor sütöttem meg 3féleképpen és még mindig nem 100as a recept, mégegyszer megkell sütnöm hogy kialakuljon a végleges megoldás.... de ha belegondolok hogy ez milyen kicseszés már, hogy egy receptet eleve elszúrva adnak ki emberek a kezükből, és akkor én meg itthon pocskolom a lisztet a tojást a többi hozzávalót meg a gázt azért, mert sehogy nem jön össze.... bosszantó.
A legtöbbször az a baj, hogy nincsenek rendesen megadva a mennyiségek/méretek.
Egy csipet az pl. nagyon változó lehet, kicsi só, kevés paprika stb.
A másik, hogy egy gáztepsibe tesszük - nekem villanysütöm van, nem tudm, mekkora egy gt. A rendesebb helyen megadják, hogy 35 x 40 cm-es tepsi, stb.
Sokan teszen fel receptet a NETre, mint saját reci, és mivel van szerzöi jogvédelem, ezért egyszerüen pár dolgot megváltoztatnak (mert akkor már más a szöevege, más recept) és a legegyszherübb a mennyise´geket módositani. Az hogy igy nem sikerülhet, érthetö. Sokan vannak, akik nem mérik ki a hozzávalókat fözéskor - a legtöbbször én se - de a receptben hasra ütve adják meg a mennyiségeket.
Azért a legtöbb recept, amit eddig találtam, elkészithetö rendesen, de vannak kivételek is.
Ilyenbe már én is többször belefutottam :(
Azóta a következővel "ütöm el" a problémát: mielőtt elkezdem megcsinálni az adott sütit/kaját felszaladok a netre és 2-3 helyen is megnézem, hogy más miként csinálja. Volt már olyan, hogy a szakácskönyvből kinézett ételre ránéztem a neten és a megnézett bejegyzések kisebb mértékben eltértek egymástól, de a szakácskönyvétől mind eltért és nagyon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!