Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell zsírszalonnát...

Hogy kell zsírszalonnát olvasztani?

Figyelt kérdés
2012. nov. 16. 10:09
 1/8 anonim ***** válasza:

A zsírszalonnát elszeled csíkokra, egy kicsit bevagdosod, hogy sütés közben olyanná nyíljon majd szét, mint a kakastaréj.

Lehetőleg nagy teflon edénybe tedd fel, önts alá egy kevéske vizet (pl. 3 kg. szalonnához kb. 1 decit és nem többet). Először csak lassú tűzön kezdd el, nehogy odaégjen. Majd amikor már azt tapasztalod, hogy az alján levők kezdenek üvegesedni, kavarj bele fakanállal és egy kicsit a lángot is fentebb veheted.Beborítva sütheted.

Ha a szalonna már nem szalonna, hanem töpörtő, a fedőt vedd le róla, hogy ami víz még esetleg benne van, az ki tudjon sülni belőle, de a lángot is vedd vissza alatta.


Itt már azért vigyázni kell, ha a töpörtő elkezd égni, a zsírod is égett lesz. Inkább egy picit hamarabb zárt el alatta, szűrővel, vagy habozó kanállal tudod a töpörtőket kiszedni, és a zsírt egy kisebb edénybe átönteni.

2012. nov. 16. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Ha vizet öntesz alá, gyakorlatilag megfőzöd a szalonnát, úgy pedig nem fog kisülni a zsírja. Én simán felkockáznám apró kockákra, és lassú tűzön elkezdeném száraz serpenyőben pirítani. (Ha nagy lángon csinálod, előbb ég el a szalonna, mint hogy kisülne a zsír.)
2012. nov. 16. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

1-es vagyok!

Számtalanszor álltam már az üst mellett, hogy a disznóölés utáni zsír-szalonna-sütést, sülést felügyeljem. Csináld csak úgy, ahogyan írtam, az a kicsi víz az aljára azért kell, hogy amíg a szalonna "meg nem indul kiolvadni", ne égjen meg, különben nem lesz szép fehér zsírod, csak egy odakozmált akármid.


Persze kérdés, hogy most elsősorban töpörtőt akarsz magadnak, vagy sütéshez-főzéshez fincsi házizsírt???

2012. nov. 16. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Én is kockákra vágom, és az előző zsírból teszek egy kicsit alá, hogy ne ragadjon oda a lábashoz. ezen már kényelmesen csúszkálnak a szalonnadarabok, és nem is ég meg. vizet én sem szoktam, viszont a legvégén a töpörtyű színe érdekében egy cseppnyi tejet öntök rá. pillanatok alatt szép piros lesz, lehet szűrővel kiszedni.

a szűrőben is ki szoktam nyomkodni belőle a zsírt, egy merőkanál domború felével.

Az viszont tény, hogy állandó felügyelet mellett lehet zsírt sütni, úgy nem megy, hogy közben mást is csinálok, mert a végeredmény fogja bánni.

2012. nov. 16. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 doboszoli ***** válasza:

Langyos, langyos!

Segíthetek?

2012. nov. 16. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Szívesem veszem , ha segítesz valami praktikával.Szerintem mások is.
2012. nov. 16. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 doboszoli ***** válasza:
89%

Igazából leírtad a lényeget, egy kicsit talán finomítanék, szájbarágósabban írnám le a jó eredmény érdekében.

A zsírszalonnát ujjnyi széles, 8-10 centi hosszú darabokra aprítjuk. A bőrt lehetőleg távolítsuk el, mert ragad mint a rosseb az üstben. Nálam egy üstben 30-32 kiló sül egyszerre, de az arányokat betartva, kicsiben is működik.

Aláteszünk 2 kilót a korábban kisült zsírból, amikor felolvadt bele a szalonnát. Víz semmi. Én ekkor szoktam beletenni fél marék sót, (a tepertő isteni, enyhén sós lesz, a zsír semleges marad), és kb. 3 deci tejet. Vannak elméletek a tejtől megavasodó tepertőről, én még nem tapasztaltam.

Ezután intenzív tűzön, az aljáig folyamatosan keverve addig sütjük, amíg a tepertő "felúszik" a sülő zsírban.

Ekkor kerül bele, az addig tejben áztatott pörc alapanyag, esetleg göngyölt hasa szalonna, és egyéb "perverzitások".

A tüzet mérsékeljük, és addig sütjük a tepertőt, amíg a fakanállal végigsimítva, dörzspapír-szerű hangot ad, úgy igazítva a tüzet, hogy az anyag süljön ne főjön, de a zsír ne égjen meg. Talán ez kíván a legnagyobb gyakorlatot, és tökéletesen főleg gázzal kivitelezhető.

A tepertőt szűrőkanállal alkalmas edénybe szedjük, aminek az aljára egy leveses tányért borítunk, hogy az esetlegesen összecsurgó zsír aláfolyjon, ne "szennyezze" az alsó tepertőket.(a tűz persze elzárva régen...)

A zsírt edényekbe merjük. Nem szoktuk szűrni, a belekerülő apró tepertő leül az edény aljára, és tepertős zsírként árusítva közelharcot vívnak érte a vevők.

Néhány szám:

-a zsírszalonna ára (nem bőrös) 900 Ft alatt jó

-kinyerhető 22% tepertő, 70 % körüli zsír, a többi sülési veszteség.

-tepertő bolti ára:2000 forint felett (2700-ért is láttam)

-zsír bolti ára: 800-1200(!) Ft

A minőségről még nem beszéltünk.

Tessék számolni, só sütögetést, én is ezt teszem ma.(vagy 100 kiló figyel a hűtőben)

2012. nov. 17. 06:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Köszi a részletes leírást, sok dolog figyelemre méltó benne, amit meg is fogadok, mint jó tanácsot.

de miért bújtál a hűtőbe :)))

-tki-

2012. nov. 17. 07:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!