Hogy kell zsírszalonnát olvasztani?
A zsírszalonnát elszeled csíkokra, egy kicsit bevagdosod, hogy sütés közben olyanná nyíljon majd szét, mint a kakastaréj.
Lehetőleg nagy teflon edénybe tedd fel, önts alá egy kevéske vizet (pl. 3 kg. szalonnához kb. 1 decit és nem többet). Először csak lassú tűzön kezdd el, nehogy odaégjen. Majd amikor már azt tapasztalod, hogy az alján levők kezdenek üvegesedni, kavarj bele fakanállal és egy kicsit a lángot is fentebb veheted.Beborítva sütheted.
Ha a szalonna már nem szalonna, hanem töpörtő, a fedőt vedd le róla, hogy ami víz még esetleg benne van, az ki tudjon sülni belőle, de a lángot is vedd vissza alatta.
Itt már azért vigyázni kell, ha a töpörtő elkezd égni, a zsírod is égett lesz. Inkább egy picit hamarabb zárt el alatta, szűrővel, vagy habozó kanállal tudod a töpörtőket kiszedni, és a zsírt egy kisebb edénybe átönteni.
1-es vagyok!
Számtalanszor álltam már az üst mellett, hogy a disznóölés utáni zsír-szalonna-sütést, sülést felügyeljem. Csináld csak úgy, ahogyan írtam, az a kicsi víz az aljára azért kell, hogy amíg a szalonna "meg nem indul kiolvadni", ne égjen meg, különben nem lesz szép fehér zsírod, csak egy odakozmált akármid.
Persze kérdés, hogy most elsősorban töpörtőt akarsz magadnak, vagy sütéshez-főzéshez fincsi házizsírt???
Én is kockákra vágom, és az előző zsírból teszek egy kicsit alá, hogy ne ragadjon oda a lábashoz. ezen már kényelmesen csúszkálnak a szalonnadarabok, és nem is ég meg. vizet én sem szoktam, viszont a legvégén a töpörtyű színe érdekében egy cseppnyi tejet öntök rá. pillanatok alatt szép piros lesz, lehet szűrővel kiszedni.
a szűrőben is ki szoktam nyomkodni belőle a zsírt, egy merőkanál domború felével.
Az viszont tény, hogy állandó felügyelet mellett lehet zsírt sütni, úgy nem megy, hogy közben mást is csinálok, mert a végeredmény fogja bánni.
Igazából leírtad a lényeget, egy kicsit talán finomítanék, szájbarágósabban írnám le a jó eredmény érdekében.
A zsírszalonnát ujjnyi széles, 8-10 centi hosszú darabokra aprítjuk. A bőrt lehetőleg távolítsuk el, mert ragad mint a rosseb az üstben. Nálam egy üstben 30-32 kiló sül egyszerre, de az arányokat betartva, kicsiben is működik.
Aláteszünk 2 kilót a korábban kisült zsírból, amikor felolvadt bele a szalonnát. Víz semmi. Én ekkor szoktam beletenni fél marék sót, (a tepertő isteni, enyhén sós lesz, a zsír semleges marad), és kb. 3 deci tejet. Vannak elméletek a tejtől megavasodó tepertőről, én még nem tapasztaltam.
Ezután intenzív tűzön, az aljáig folyamatosan keverve addig sütjük, amíg a tepertő "felúszik" a sülő zsírban.
Ekkor kerül bele, az addig tejben áztatott pörc alapanyag, esetleg göngyölt hasa szalonna, és egyéb "perverzitások".
A tüzet mérsékeljük, és addig sütjük a tepertőt, amíg a fakanállal végigsimítva, dörzspapír-szerű hangot ad, úgy igazítva a tüzet, hogy az anyag süljön ne főjön, de a zsír ne égjen meg. Talán ez kíván a legnagyobb gyakorlatot, és tökéletesen főleg gázzal kivitelezhető.
A tepertőt szűrőkanállal alkalmas edénybe szedjük, aminek az aljára egy leveses tányért borítunk, hogy az esetlegesen összecsurgó zsír aláfolyjon, ne "szennyezze" az alsó tepertőket.(a tűz persze elzárva régen...)
A zsírt edényekbe merjük. Nem szoktuk szűrni, a belekerülő apró tepertő leül az edény aljára, és tepertős zsírként árusítva közelharcot vívnak érte a vevők.
Néhány szám:
-a zsírszalonna ára (nem bőrös) 900 Ft alatt jó
-kinyerhető 22% tepertő, 70 % körüli zsír, a többi sülési veszteség.
-tepertő bolti ára:2000 forint felett (2700-ért is láttam)
-zsír bolti ára: 800-1200(!) Ft
A minőségről még nem beszéltünk.
Tessék számolni, só sütögetést, én is ezt teszem ma.(vagy 100 kiló figyel a hűtőben)
Köszi a részletes leírást, sok dolog figyelemre méltó benne, amit meg is fogadok, mint jó tanácsot.
de miért bújtál a hűtőbe :)))
-tki-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!