Legjobb székelykáposzta recept? Mi a titka annak, hogy nagyon finom legyen a székelykáposzta?
Finom pörköltet kell tudni főzni, és a hozzá-való káposzta is legyen igazi, fincsi házi hordós-káposzta, ne pedig olyan, amit szériában, nagyüzemileg gyártottak.
Ha jó az alapanyag, és a háziasszony is jól tud főzni, attól kezdve: a káposzta annál finomabb, minél többször melegítik.
Persze csak módjával, de az igaz, hogy a megfőtt káposztának is idő kell, mire összeérnek az ízek.
Kedves Hozzászólók! :-)
Köszönöm a sok segítséget! Nagyon jó, hogy ezt a sok tanácsot megírtátok!
A családomban senki nincs úgy odáig a székelykáposztáért, mint én, nem is csinálja senki, ezért Tőletek kérdeztem!
Mindegyikőtöknek ment a zöld kéz természetesen!
ÉS KÖSZÖNÖM!!!
Segítek! Én így készítem: (holnap is pl.)
A székely(lucskos/toros) káposztához vegyes húst próbálunk szerezni, a megbízható, ám alkoholtól véreres szemű sarki hentestől.
Ha ez nem menne, akkor a sertésnek, az hátsó csülke is jó választás, kicsontozva, kockázva, a csontot is belefőzve.
Indíts egy jó pörkölttel, (korábban írtam róla), valamivel hosszabb lével mint a sima pöri, kissé túl fűszerezve. Ha a hús megpörkölődött, tedd rá a piros paprikát, majd az alábbi módon előkészített káposztát.(az, hogy a káposzta jó minőségű, evidens!)
A káposzta kinyomott levét tedd félre, ha kell, öblítsd át
Annyi csontlével(vízzel?), ha van abalével öntsd fel, hogy egy bő ujjnyival ellepje a káposztát.(ezt a főzés végéig tartsd így, ergo:pótolgasd) Én szoktam közé szórni gerslit(urasan: árpagyöngy) is szórni, meg néhány zöld paprikát, paradicsomot.(lecsót télen)
Lefedve lassú tűzön puhára párolom, a hús puhasága dönt, a káposzta nem tud szétfőni!
Ha a savanyúsága nem megfelelő, a félre tett savanyú lével lehet korrigálni.
Ha puha, akkor gyengén fokhagymás rántással sűrítsd be, és add az éhező nép elé,friss kenyérrel, jóféle rizlinggel
társítva.
Egy dolgod marad még: bezsebelni az elégedett kanálcsörgéssel vegyes elismerő pillantásokat.
Sok sikert!!
doboszoli:
próbáld ki egyszer fülből -persze csak ha szeretitek a porcos-bőrös "alja" húst- , igen finom tud lenni.
Nálunk a disznófül "extra húsnak" minősül.
Kötelező jelleggel kell "kilopkodnom" a hurka, sajtgyártás alapanyagaiból.(amivel télidőben tengetem napjaimat)
Feleségem, kisebb lányom, (meg jómagam is) szeretjük káposztában, kocsonyában, vagy csak natúr főve, fokhagymásan, paprikásan, és csak a rend kedvéért borsozva.)
Láttam már üzletben is, ára a lapockáéval vetekszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!