Hogyan kell egy 3,5 kg libát egyben finom omlosra sütni? Milyen technikák, vannak arra, hogy ne száradjon ki?
Még sose csináltam, de épp a napokban olvastam valahol - tudom már, Csernus Imre könyvében-, hogy akár 4 órán át is sütik kis hőfokon. A tepsibe vizet öntenek, hogy párában, gőzben puhuljon. Akkor elhatároztam, hogy kacsacombbal teszek próbát, mert én egyszer sütöttem, de olyan kemény, szíjas lett - de nem volt alatta folyadék, csak zsír, meg némi narancslé.
Én egész csirkét sütöttem úgy, hogy 1 kg sót tettem a tepsibe, 60 percig kellett sütni, félidőben megfordítani. Az gyönyörű ropogós, piros lett, de a húsa puha. Biztos itt is a hőtől a só párát bocsátott ki.
Láttam már, hogy a libát a hasnál hosszában felmetszik, s kiterítve sütik egészben.
Érdemes kísérletezni, pláne, ha a libuskák ott szaladgálnak a kertben, és idővel sorra kerül mind:)
Vagy római tálban.
Vagy forró sütőben kezdd el sütni, és később tegyél alá pici vizet, és fedd le alufóliával, hadd puhuljon a gőzben, és a végén süsd pirosra.
ha van jó mély tepsid, vagy egy nagy mélyebb jénaid, abba tedd zsírba (ha lenne kacsa/libazsír, még jobb lenne )a meleg zírral mindenhol kend be bőrét. persze előtte alaposan be kell sózni, esetleg majorannázni, ha szeretitek. először körbepirítani, aztán egy kevés viuzet alátéve lehet kezdeni a sütést.
többször rá kell nézni, két villával néha átfordítani, a vizet pótolni.
a fólia segíthet, bár elég nehéz bebugyolálni, mert magas
a jószág.több darabbal sikerülhet, és a széleknél jól odanyomni a tepsihez, hogy a gőz ne tudjon kijönni.
tényleg kb 4 óra kell, hogy finom, puha legyen. utána már csak ropogós pirosra kell sütni, de nem kiszárítani.ez már csak kb 15 -20 perc.
nekem van egy kimondottan kacsasütő jénaim, aminek fedele is van, így valamivel egyszerűbb, mint fóliázni.
Szerintem Neked is sikerülni fog, a 3,5 kilós még pecsenyeliba.
Jamie Oliver beletett a hasába almát meg citromot, narancsot is, mert így belülről is párolódik!
Én mondjuk csak egyfajtával bélelném ki, de nem rossz ötlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!