Hogy legyen finom a fasírtom?
Kezdő vagyok a sütés-főzésben, és vendégeket várok, úgyhogy szeretném ha jól sikerülne a fasírt. Fél kiló őrölt hús van, ebből készül majd. Valaki tud finom fasírt receptet? Én is készítettem már, de most biztosra akarok menni. Leginkább az adagokkal van problémám (mennyi só, mennyi bors, zsemlemorzsa kell ehhez az adaghoz, mert nálam a "szemre" adagok nem sikerülnek).
Valaki tud segíteni?
én úgy szoktam hogy fél kiló darálthúshoz 2 db tejbe áztatott jól kinyomkodott,széttépett zsemle,2 tojás,só 2 csipet só,2 csipet bors,pirospaprika 1 ek kb,fél kk majoranna,és 1 ek sertéssült füszerkeverék,1 kk chilli (elhagyható,párom imádja ha csípős). Ezt jól összegyúrom majd zsemlemorzsába forgatom a kisebb gombócokból formált fasírtokat és közepes mennyiségű olajba közepes lángon többször megforgatva készre sütöm. Időt soha nem néztem még mennyi idő,de szerintem negyed óra alatt kész.
Mindig úgy 18-20 db gombóc jön ki ebből az adagból,és a fűszerezés ízlés kérdése persze. Volt hogy a masszába raktam már nagyon apróra vágott gombát,volt hogy kukoricát raktam bele,de általánosságban sajtot mindig rakok,de ezek mind csak ízlés kérdése.
A fasírt nálunk, 1,20 kiló darált sertéshúshoz.
5 zsemlének megfelelő, kb 20-25 deka fehér kenyérbél, kevés tejjel elmorzsálva (ne lutyogjon a tejben)
3 tojás, egy nagyobb hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, egy közepes nyers krumpli.
a húshoz keverem, a morzsókás kenyeret, a tojást, először a fokhagymát reszelem kislukon, majd a vöröshagymát, legvégül a nyers krumplit.
sózom, őrölt borsot, egy kis őrölt köményt, majorannát teszek bele, és kézzel jól összegyúrom.
én mindig megkóstolom, mert csak így bizom az ízek teljességében. ha kell, ilyenkor bármilyen fűszert pótolok, amíg nem lesz tökéletes.
pár órát pihentetem, de még jobb, ha este összegyúrom és hűtőben várja a sorát.
kisebb golyókat formálok belőle (mindig van mellettem egy tál langyos víz, ha kell leöblítem a kezem). ekkor már tudom hány lesz belőle :) finom prézlibe forgatom, kissé ellapítom a gombócokat és forró, bő zsírban sütöm ki.
néha alányúlok lapátkanállal, nehogy leragadjon. ha mindkét fele szép piros, egyet kettévágok, hogy belülről is átsült-e.
papírtörlőre szedem, és mehet a következő adag.
ugyanezt a masszát használom, ha egybesült fasírtot készítek, vagy esetleg még keménytojást is teszek a közepébe. Akkor már neve is van :) Stefánia vagdalt.
persze ezt zsírozott tepsiben, sütőben sütöm.kis pihentetés után szépen lehet szeletelni.
A 60 dkg darálthúshoz teszek 2 db. tojást, sót, borsot, zúzott fokhagymát 2-3 girizdet, kb. másfél szelet száraz kenyérbelet apróra morzsolva. Mi mindig kóstoltuk. Úgy tanultam, a kenyérbél azért kell, hogy a húsban levő felesleges nedvességet beszívja. Éppen ezért kenyérbél (vagy zsemle helyett tökéletes a zsemlemorzsa is) Alaposan összegyúrva, jól kidolgozva formázok belőle gombócot, kissé meglapítva sütöm. A 60 dkg húsból 7-8 db. tisztességes méretű gombóc lesz.
Egyébként Kedves Kérdező!
Próbáld ki egyszer: nézd meg, mielőtt sót veszel, hogy otthon milyen fajta van maradékból: a finomított vákuumos sód, vagy a síma asztali sód.
No azt vedd meg legközelebb, amelyikből éppen akkor nincs otthon. Hazavitted, lesz mindkét fajtából. Kóstold meg az egyiket is, a másikat is, rögtön rájössz, hogy az egyik sósabb, mint a másik.
Vagyis: hiába dekázod te a főznivalókhoz a sót, ha éppen másfajta van otthon, mint annak, aki a receptet dekára diktálna neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!