Mennyi idő alatt kel meg a tészta friss élesztő esetén?
Figyelt kérdés
A szakácskönyvek álltalában azt írják hogy kelesszük meg kétszeresére. Ez mégis mennyi idő? Legalább körülbelül:-(2009. aug. 12. 20:02
1/3 anonim válasza:
Hú, ezzel én is bajban voltam a múltkor fánksütésnél! Főleg azért, mert huzatmentes, egyenletes langyos helyen kellett keleszteni a tésztát, ezért beraktam tálastul a sütőbe és rácsuktam az ajtaját (nem volt bekapcsolva a sütő, természetesen)és nem nagyon nyitogattam. Nekem úgy körülbelül 35 perc alatt megkelt a kétszeresére.
2/3 anonim válasza:
Az több dologtól függ: elöször is a hömérséklettöl - minél melegebb van /de csak 35-ig, utánna az élesztö lepusztul), annál gyorsabban kel. Ez azonban nem mindig jó, mert a gyorsan kelesztett tészta nem olyan finom, mint ami lassabban kelt.
Másodszor at se mindegy, hogy mennyi tésztáról van szó. Ha fél kiló lisztböl indultál ki, vagy 2 kilóból, az természetesen más idöt igényel.
Azonkivül még az is számit, hogy milyen alapanyagok vannak benne, a sok vajjal készültek lassabban kelnek, mint a kenyértészta-szerü liszt-viz tészta.
Tájékoztató adatként 1 kg lisztöl készült tészta 20 fokon kb 1 óráig kel meg.
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.
2009. aug. 12. 21:49
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!