Kipróbált bonbon, illetve szaloncukor receptek, amik tényleg finomak is?! Help
Trüffeles bonbon recept
hozzávalók 4 főre
Trüffelhez (30 db bonbonhoz):
20 dkg étcsokoládé
1,5 dl habtejszín
3 dkg vaj
1 narancs reszelt héja
Csokiburokhoz:
20 dkg étcsokoládé
Kellék a formázáshoz:
szilikonforma
elkészítés
A csokiburokhoz az étcsokit megolvasztjuk (vízgőz fölött).
Szilikonformában a csokiburkot elkészítjük, majd hűtőbe tesszük, míg a csoki megszilárdul (csokiburok: a megolvasztott csokival kikenjük a forma mélyedéseit).
Elkészítjük a trüffelt. A csokit összetördeljük. A tejszínt és a vajat felforraljuk (állandó keverés közben, vízgőz fölött).
Ezt a forró masszát ráöntjük az összetördelt csokira, kevergetjük, hozzáadjuk a narancshéjat.
Újabb melegítés, kevergetés.
Hűtjük, majd megtöltjük ezzel a masszával a már megdermedt csokiburkokat.
30-35 percre ismét hűtőbe tesszük a már megtöltött formát.
Végül az étcsoki maradékát újramelegítjük, és lezárjuk a csokimasszával a bonbonokat.
Egy órányi hűtés után kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.
költség: 900 Ft
költség egy főre: 225 Ft
Zselé szaloncukor recept
hozzávalók 4 főre
3 dl szűrt gyümölcslé (100 %-os, hozzáadott cukor nélküli)
6 lap zselatin , vagy 6 púpozott teáskanál zselatin por
20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)
csomagoláshoz vékony sütőpapír és alufólia (hobby boltban kapható színes is)
elkészítés
Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).
Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.
Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni.
Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk.
Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat).
Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás.
Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé.
Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat, majd csomagoljuk.
Csomagolás (hagyományos):
A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk.
A sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk.
Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek).
Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni.
A vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!