Krumpligombóc pörkölthöz, de hogyan?
Ugyanúgy készitsd, mint a levesgombócot, csak nagyobbakat formázz belöle.
HA akarsz, tegyél a közepébe megpiritott zsömlekockákat, nagyon feldobja.
De ne FÖZD, mert szétesik, hanem csak lassan gyöngyözö vizben készitsd el. HA feljöttek a viz tetejére, szedd ki öket, és forgasd meg kevés pörköltszaftban vagy esetleg kevés olajban.
Én a "gölödin-levesbe" szoktam a krumplis-tésztából gyúrt gombócot (= gölödint) belefőzni. Azt egyébként ugyanúgy gyúrjuk meg, mintha krumplis-lángoshoz, vagy éppen mákos núdlihoz gyúrod a tésztát: főtt krumplit összetörsz apróra, sóval, nyers tojással és annyi liszttel gyúrod össze, hogy a kellő szilárdságú, állagú tésztát kapd.
Jó az ötlet! Túl nagy gombócokat ne formázz belőle, mert félő, hogy a közepe esetleg nem fő meg. Tedd fel forrásban levő sós vízbe, és amikor már feljönnek a víz felszínére, még akkor is főzd valamivel tovább, nehogy a közepe nyers maradjon. Tudod, hogy főzés közben meg is dagadnak a gombócok. Inkább végy ki 1-2 szemet, ha késsel ketté-vágod, látni fogod, hogy a közepe is megfőtt-e.
Persze, hogy te erre gondoltál-e, vagy valami más egyébre, én ezt ismerem, másról még nem hallottam.
Tapasztalatom szerint ha feljött a víz tetejére még főzni kell 5-10 percig, utána egyet ketté vágsz és megnézed, hogy átfőtt-e.
Egy másik recept:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!