Ki tud egy nagyon finom rizses- majas hurka receptet?
Félhomályban lövöldöztök egymásra...D)
Nos, nézzük!
A szakirodalom valóban említ külön húsos, tüdős, májas hurkát, (ez lehet, hogy tájegységenként jellemző), ezen kívül van a véres hurka.
Az előző három rizzsel,(esetleg gerslivel) készül, és így megkülönböztetve a nevét adó húsféle uralja. Vegyes, "hulladék" hús, mindben van.
A klasszikus véres hurkában is van hús, ám itt a folyósra kikevert friss vért, szárított zsemlekockával itatják fel.
Ún. "rizses hurkáról" még nem hallottam, bár van olyan vidék, ahol a hús, és a rizs aránya jelentősen eltolódik, bármelyik irányba.
Felénk a "mindent bele" hurka a divat, mint ahogy ez az általam leírt receptből kiderül.
Ajánlom a kedves Kérdezőnek!
Üdvözöllek Mester!
Szóval túl a Tiszán (nálunk) a rizses hurka, amikor a disznóölés előtti estén pergősre főzött rizs, és a megabált husi ledarálva, kb. 50-50 %-ban kerül összegyúrásra és úgy kerül a hurkabélbe.
A májas-hurka, amikor a rizs kevesebb, a helyét a máj veszi át. Bár ezt édesapám nemigen csinálta, a májat szerettük meghagyni és egyéb módon (rántva stb.) megenni.
A véres hurkát is hanyagoltuk, mert disznóölés reggelén a sült vér volt a kedvencünk!
Mi itt keleten szoktunk rizses-májas hurkát csinálni, a mi környékünkön ez a normális hurka.
Egyébként mi nem csak májat szoktunk bele rakni hanem a vese, tüdő is megy a darába és sóval, borsal, szegfűszeggel és szegfűborssal szoktuk ízesíteni. Isteni finom hurka, nincs is ettől jobb "számomra". Kipróbálhatod ez májjal és ízlés szerint ízesítsd a rizzsel pedig legyen arányos a máj.
Remélem érthetően fogalmaztam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!