Mért forrt fel az őszibarack befőttem?
Sajnos több üveg (5-6)járt így, de már tavaly is. Kisebb, nagyobb üveg is. Szeretnék rájönni, miért. Tartósítót tettem rá, jó le is volt zárva. Akkor miért?
Jó érett volt a barack, le jött a héja teljesen, esetleg azért?
Másodiknak Írom. Kiöntöttem mindet a cefrébe, oda még jó. Ahogy kibontottam, égtelen pezsgésnek indult, az első ki is futott az üvegből, a többivel ügyesebb voltam, már rögtön a hordó felett bontottam, oda már futhatott. Beindult az erjedés folyamata, pezsgett, forrt. Ha valaki látott már cefrét forrni, na ez éppen olyan volt. A gyümölcs pedig puha, mállott. Szóval ebből soha nem lett volna élvezhető befőtt.
Visszaemlékezve, már tavaly is volt ilyen, csak akkor fóliával volt fedve és eláztatta a polcot is. Ezért is váltottam fém tetőre, hogy hátha sikerül valamit megoldanom.
És még egy, ha megfordul az üvegbe a gyümölcs, akkor már jó? Én így tanultam.
Második vagyok, ha szénsavasan pezseg, akkor tényleg már nem jó. egyéb zavarosodás esetén tartom a pihentetés, nem mozgatás elvét.
Valami belekerülhetett, ami megindította a cefrés erjedést.elég egy icipici romlott rész az alapanyagon,amit nem veszünk észre, vagy valami fizikális tisztátalanság.
Bármikor, bárkivel előfordulhat.
Ezt a megfordulást én még nem hallottam, nekünk úgy marad szépen elhelyezve, ahogy beleraktuk az üvegbe.
nagy bulinak kell ott lenni az üvegben, ha a fél barackok forgolódni kezdenek:)
Biztos, hogy valami baktérium került bele, amivel nem bírt el a tartósítószer.
Én befőttet még nem raktam el, mert nem szeretjük, de a lekvárt az alábbiak szerint tartósítom (kicsit macerás, de megbízható módszer - még soha nem romlott meg egy üveg sem):
Az üvegeket és a fémtetőket elmosogatom, (ne maradjon rajta papírcímke vagy ragasztó sem), majd fazékban kifőzöm (forrástól számítva 5-10 percig kis lángon főzöm, a víz lepje el az üvegeket), utána szintén kifőzött fém húscsipesszel még forrón kiszedem, lecsöpögtetem és hagyom megszáradni. Közben megfőzöm a lekvárt, a végén a szedőkanállal szoktam kevergetni, hogy az is steril legyen, aztán az üvegekbe töltöm, lezárom, és konyharuhával bélelt fazékba állítom az üvegeket, forró vizet töltök rá, hogy az üvegeknek kb 3/4-éig érjen, és forrástól számítva szintén kb.10 percig főzöm. A vízben hagyom kihűlni, másnap kiszedem és elrakom.
Nem használok semmilyen tartósítószert, és cukrot is csak keveset, de szoktam még fűszereket beletenni, pl. fahéjat, szegfűszeget, gyömbért. Elég munkás, de nekem megéri, hogy tartósítószer-mentes és nincs agyoncukrozva. Ja, és a gyümölcsöket egyenként mosom meg folyóvíz alatt.
Befőttnél gyorsabban megy, mert nem kell annyit főzni, mint a lekvárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!