Egészséges-e az élelmiszerek csomagolásán olvasható glükóz- fruktóz szirup összetevő?
szőlőcukor-gyümölcscukor
ha ezt szerinted rossz...
génmódosított kukoricából állítják elő...
Glükóz-fruktóz-szirup
Hívják kukoricaszirupnak, invertcukornak, és még nagyon sok néven találhatjuk meg az élelmiszerek címkéjén. Úgy készül, hogy a szacharózt lebontják glükózra és fruktózra, így a szirup édesebb lesz, mint a sima cukor, ráadásul folyékony állagú. Az élelmiszeripar különösen kedveli, ezt találhatjuk az üdítőitalokban, a kekszekben, a fagylaltban, de még a virsliben vagy a mirelit pizzatésztában - és sajnos a mézek egy részében is. Amikor azt halljuk, hogy ma az ember túl sok cukrot fogyaszt, az nem csak a kávéba kanalazott cukrot jelenti. A bevitel nagy része invertcukor formájában kerül a szervezetébe a készételek által.
Az első két válaszolónak nincs igaza!
Ez a fajta szirup igen tömény koncentrációja a glükóznak és a fruktóznak. Ilyen koncentráció a természetben nem fordul elő.
Ráadásul, gyümölccsel bevitt fruktóznak teljesen más a lebontása, mivel ebben az esetben más tányagokat és élelmi rostokat is beviszünk a gyümölccsukorral együtt.
Egyszóval, kerülni kell a fruktóz- glükóz szirupot, semmivel sem jobb, mint a répa/nádcukor, csak a zöldség és gyümölcs segítségével bevitt gyümölcscukor az egészséges. Amúgy az interneten rengeteg anyag fellelhető a témával kapcsolatban. Mindenképpen olvasgass belőlük, ha ennél mélyebben érdekel a téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!