Állatokból miért nem csinálnak főzeléket?
Csinálnak. Az a neve, hogy csirkebecsinált.
Csirkebecsinált
Hozzávalók (4-5 személyre):
2 bontott csirke
10 dkg sárgarépa
8 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
6 dkg gomba
5 dkg vaj
10 dkg zöldborsó
5 dkg zsír
6 dkg liszt
3 dkg vöröshagyma
szemes bors
só
1 dl tejszín
fél citrom leve
petrezselyemzöld
A csirkéket vágd megközelítően egyenlő nagyságú darabokra (például egy mellet, felsőcombot 2-3 részre). A húst tedd fel főni annyi hideg vízben, amennyi biztonsággal ellepi. Lassan főzd, s a folyadék tetején képződő habot rendszeresen szedd le. Add hozzá a vékony kis hasábokra vágott répákat és zellert, meg egy fűszerzacskóban a vöröshagymát és néhány szem borsot. Közben a zöldborsót kevés sós vízben főzd meg, a felkockázott gombát pedig a vajon párold meg, s ezeket tedd félre.
Amikor a hús már majdnem megpuhult, vedd ki mellőle a fűszerzacskót. A zsírból és a lisztből készíts fehér rántást, azt kevés hideg vízzel keverd simára, s szűrd bele a hús levébe. Add hozzá a gombát, meg a zöldborsót, s lassan forrald, amíg hús megpuhul. Ha kész (vékony sugárban, lassan csurgatva) keverd hozzá a tejszínt is. Végső ízesítésként adj hozzá egy kevéske átszűrt citromlevet. Tálaláskor hintsd meg finomra vágott petrezselyemmel.
De van sok hasonló, amikor liszttel szórjuk le a pörkölt alapot. Kb minden harmadik húsétel ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!