Vegyes vágott savanyúság recept amibe nem kell borkén?
NEkem évek óta ez a recept nagyon jól bevált:
A vegyes zöldségeket felapritjuk (káposzta, uborka, paprika, hagyma, sárgarépa, zöldparadicsom, stb), és kilónként 1 dkg sóval, és füszerekkel izlés szerint (bors, babérlevél, mustármag) elkeverjük és hüvös helyen egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap a levéböl kinyomkodjuk (nem öntjük ki) és kisebb csavaros tetejü üvegekbe elég szorosan belenyomkodjuk.
1,5 l zöldségléhez, 2 ek sót, 250 g cukrot adunk, felforraljuk, majd amikor már csak meleg-langyos, 2,5 dl 20% ecetet öntöünk bele, a zöldségekre töltjük és lezárjuk.
Hüvös helyen tárolva nagyon jól eláll, amikor a zöldségek szine megváltozik, akkortól ehetö.
Ha netán nem elég savanyú, akkor kicsit több ecetet lehet hozzátenni, ha túl édesnek tartod, akkor a cukrot felezd meg, nekünk igy finom.
adddig míg kertünk volt én is rengeteg vegyes vágott savanyút tettem el. uborka héjastól szelve, színes paprika,káposzta, zöldparadicsom, hagyma, sárgarépa.
ezeket legyalultuk, egy műa. kádban lesóztuk, egy éjjel át abban allt. másnap kicsavartuk, és csavaros üvegekbe töltöttük.Szilas kapros savanyúság eltevővel tettük el el mindig, ehhez csak ízlés szerint kellett cukrot, ecetet tenni. pontosabban volt egy iránymutató arány, de ettől ízlés szerint el lehetett térni.
nekünk nagyon bevált, hosszú évekig ezzel tettem el. még a kétéves savanyúságok is ropogósak, ízletesek voltak.
Én éppen káposztával töltött paprikával is próbáltam, de mások tanácsára tettem bele egy leheletnyi borkénport. szép fehér és ropogós maradt. a lehetnyi annyi volt, hogy egy vékony szívószálat nedvesen belemártottam a borkénbe 1 centire, és ami ráragadt azt kevertem el az üvegek tetején a lében.
amúgy nekem mindenhez bevált a szilas, lehet, hogy neked éppen peched volt vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!